Frankrike: Provence-Alpes-Côte d'Azur
Landsnummer
Ambulans
Brandkår
Polis
Nationaldag

14:e JuliSidan skapad
19-08-02

Sidan uppdaterad
19-08-02


Vid bilolycka

Fransk/Svensk
olycksrapport
Skriv ut och ta med. 

  

 Foto: Patrik Mattsson © 2018
Antibes
Ända sedan Napoleons mamma tvättade sin sons kläder på det offentliga tvätteriet i Safranier har varken gator eller byggnader ändrat skepnad här, d.v.s. om man bortser från Robert Soleaus beslut att riva den gamla ringmuren på landsidan vars stenar blev byggnadsmaterial åt den nya resorten Juan-les-Pins

Det super charmiga Vieil Antibes (gamla stan) skärmar av dig från våra politikers ideologiska tillkortakommanden och diverse ekorrhjul där den som lyckas springa fortare än andra ändå bara är en ekorre. Hennes gamla byggnader är en eklektisk mix av välkomnande små butiker, gourmetaffärer, bagerier, restauranger och caféer.

Hur som helst, Antibes gör armkrok med tvillingstaden Juan-les-pins som tillsammans bjuder på 25km azurblå kust och en variation utöver det vanliga. De närbelägna utflyktsalternativen tycks aldrig sina för vad sägs om Cannes, Nice, Eze, Biot, Grasse, Monaco, Menton, St Paul de Vence och Grasse för att nämna några.

Det frankaste av Frankrike hamnar på en nivå som får oss nordbor att höja henne till Rivierans magnum opus. Välkommen till Antibes!Atibes historia
De första "kända" turisterna kom hit 400.000 f.Kr och deras favvo- grej var att jaga håriga mammutar. Men säg det som varar för evigt, nya turister kommer och vi känner dem som grekerna. De letade egentligen efter efter en skyddande vik längs azur-kusten så att de kunde upprätta en handelsplats och de fann den. Namnet blev Antipolis, det som vi idag benämner som Antibes. Samtidigt, i norra Frankrike, bodde befolkningen i lerhyddor och tittar man på våra breddgrader vid samma tidpunkt så kämpade Trattbägarkulturen med att implementera kolhydrater i "Sverige" genom sitt jordbruk. Det kommer ta några tusen år till innan killar som William Banting & Atkisson's visat alternativa vägar som inte går över åkrar.

Romarna gör entré med sitt Civitas Antipolitana
År 155 f.Kr går den liguriska stammen Oxybii till angrepp mot Massalia ( nuv. Marseilles) och Deciates går till angrepp mot Antibes.

Eftersom marseljäserna var allierade med romarna kommer undsättningen omgående och år 121 f.Kr krossar konsul Quintus Opimius en gång för alla de liguriska stammarna Oxybii och Deciates i slaget vid Aegitna (3km norr om nuv. Antibes). "Provence" blir nu en romersk provins, Gallia Narbonensis.
43 f.Kr förlorade Antipolis (nuv. Antibes) sin självständighet (Masaliote) och annekterades av romarna varpå det nya namnet på Antibes blev Civitas Antipolitana. Det kommer nu att dröja till år 462 då Gallia Narbonensis hamnar under Visigoternas kungadöme, då under namnet Septimania.

Nu skickas Antibes in i århundraden av mörker då många försöker erövra henne, ja t.o.m. araberna som var ända uppe vid Carcassonne, d.v.s. 45mil motorväg härifrån, ville åt henne.

För att snabbspola lite så kom dagen då hon blev det franska rikets yttersta utpost mot grevskapet Nice och killar som Napoleon hottade upp hennes försvar. År 1860 släppte italienarna Nice till Frankrike för att koncentrera sig på att rädda sig själva från österrikarna. Det sägs att Nice borna själva fick rösta om detta men detta var ett riggat jippo.Historia
f.kr 300 Grekerna anlägger Antipolis
f.kr 154 Ligurerna anfaller Massallia, Antipolis och Nikaia
f.kr 121 Provence blir nu en romersk provins
f.kr 43 Romarna annekterar Antipolis
462 Provence hamnar nu under Visigoternas kungadöme
1384 Antibes hamnar i händerna på Grimaldifamiljen
1481 Provensalska marknaden öppnar
1482 Provence tillhör nu kungariket av Frankrike
1550 Le Fort Carre upprättas
1869 Villa Soleil står klart, nuv. Hôtel du Cap-Eden-Roc
1710 Port Vauban står klar
1794 Napoleon Bonaparte förstärker kustlinjen runt Antibes
1864 Första järnvägen på den franska rivieran står klar
1866 Guy de Maupassant lägger ankar i hamnen
1888 Monet målar Cap d’Antibes
1946 Picasso flyttar in för 6 månader i Château Grimaldi
1966 Kommunen Safranier skapas
2018 "Bila i Europa.se" besöker Antibes

Topp

Praktikaliteter
 Antibes Foto: Patrik Mattsson © 2018
Att köra till Antibes...
I den gamla stadsdelen är det gott om enkelriktade gator, i den nya är det lättare att köra runt.

... parkera ...
Som förstagångsbesökare vill man hamna rätt i smeten så att man kan lokalisera sig
P-huset är mycket varmt under sommaren och det är lite knepigt att släppa av medpassagerarna innan man kör ner i P- huset, men läget är mycket bra. När man lärt sig gatorna finns det bra alternativa lösningar i den nya stadsdelen som ligger nära Vieil Antibes.

Med en liten bil hittar man snabbare en parkeringsplats. Men det tar desto längre tid att hitta bilen.
– Robert Lembke

... bo
Man finner mängder med privata uthyrare på nätet men också hotell för den som föredrar detta.

och handla mat
Det finns gott om alternativ i Antibes. Är du bilburen rekommenderas varuhuset Carrefour strax utanför Antibes Här finner man det mesta som apotek, mat, kläder, husgeråd och svenska röster.

Topp Antibes Pins Foto: Patrik Mattsson © 2018 Sevärdheter
På avdelningen "Museum" finner man ett litet trevligt utbud.

- Musée Picasso, inrymt i Château Grimaldi

- Le musée d’Archéologie (700 f.Kr till 500 e.Kr.)

- Musée de la Carte Postale

- Musée Peynet Et Du Dessin Humoristique

- Musee Napoleon

- Musée de l'école

Vill man uppleva Antibes som de berömda konstnärerna gjorde så kan man prova
Painters Trail som kan rundas av med en krogrunda eller varför inte ta en runda på "Capen"!

Superkrogen Le Figuier de Saint-Esprit med sitt fikonträd som växer mitt i restaurangen på 14 Rue du Saint-Esprit är ett trevligt alternativ. Byt miljö, bege dig ut i den franska ljumna kvällen via boulevard Wilson med siktet inställt på Juan-les-Pins (15min fokuserad promenad) där ett annat äventyr väntar.


 Antibes Pins Foto: Patrik Mattsson © 2018
Katedralen i Antibes, Église de L’Immaculée Conception
Den första kyrkan byggdes på 400-talet på grunden av ett romerskt tempel och sedan har den förstörts, byggts upp, förstörts, byggts upp och så här fortsätter det.

Kyrkobyggnaden är den största i Antibes och hon har några skönhetsfläckar (sydfasaden skadades av artilleribeskjutning) från 1746 då Antibes belägrades under 58 dagar av den österrikiska/ savojiska- armén, en spansk armé kom i sista stund till undsättning och Provence räddas.

Kyrkan var sedan det femte århundradet ett biskopssäte där den första biskopen var Saint Armentaire, killen som gjorde om byggnaden till en katedral som han ägnade till Jungfru Maria. Detta varade fram till år 1244 då katedralen degraderades till en kyrka och biskopsätet överfördes till parfymstaden Grasse.

Absint i Antibes
Instititionen Absinth bar
Innan du går in på på adressen 25 court Massena , som ligger ett kast med lite vitlöksklyfta från Le Marché Provençal, bör du komma ihåg att det är dags att gå härifrån när du börjar likna ditt passfoto. Skämt och sido, Absint ska under inga omständigheter drickas ren då alkoholhalten ligger mellan 50-75%. Det traditionella serveringssättet är att låta vatten droppa ned i kyld absint genom en sockerbit på en ihålig sked. Nu vågar du välja en hatt för kvällen men men tänk på att ska du komma ihåg denna afton bör du undvika aka absinthe. Den mytomspunna drycken har under långa perioder varit förbjuden i flera länder, i skrivande stund inte i Sverige.

Historien kring drycken verkar vara höjt i dunkel men vi håller till versionen att den togs fram av den franska läkaren Pierre Ordinaire som flydde undan den franska revolutionen till den fransktalande kantonen Neuchâtel, Schweiz. Detta är killen som botar en del av sina patienter med örter i sprit. En variant av Absint användes redan av de gamla egyptierna i medicinskt syfte 1500 f.Kr. Men vad innehåller den? I grunden finner man anis, men det finns en uppsjö av varianter där fänkol och malört är vanliga ingridienser.

Hamnen, Port Vauban
Hamnen var ursprungligen en naturhamn som användes innan romarna kom hit, namnet kommer från den franske kungen Ludvig den 14:e militäringenjör Sébastien Le Prestre de Vauban. Mellan hamnen Vauban och den närliggande Fort Carré finns det ett område som kallas för Billionaires’ Quay, här kan man se uniformerad crew som polerar på ägarnas superyachts vars ägare är ultrarika oligarker, sheijker och kungligheter.

För barnen

Nöjespark
1. Antibes Land Park finner ett stort antal åkattraktioner, besök Antibes Land Park.
Hur hittar jag dit: 301, route de Biot 06600 Antibes
entré 0€ (uppg. fr. år 2019) - man betalar för åkattraktionerna.

Vattenland & djurshower (Marineland)
2. Prova Aquasplash när hettan trycker på.
Hur hittar jag dit: 306 avenue Mozart, 06600 Antibes
entré ca. 40€ (uppg. fr. år 2019).

Topp


Foto: Patrik Mattsson © 2018

Provensalska marknaden, Le Marché Provençal
Den täckta marknaden, här vackert inbäddad i grönska, tillhör en av de äldre marknaderna som finns d.v.s. om man bortser från Borough Market (år 1014) i London och Medinan (år 1070) och souken i Marrakech. Marknaden som pågår under den vackra järnkonstruktionen är en pärla som sticker ut på Cote d'Azur. Här erbjuds besökaren färska produkter varje morgon utom måndag. Det är ett magnifikt urval av kött, fisk, ost och grönsaker. Det är ett upplopp av färg och lukt och den perfekta platsen att köpa mat för en bra picknick.

CNN's undersökning kring värdens vackraste marknader:


1. La Boqueria: Barcelona, Spanien
2. Tsukiji (fiskmarknaden): Tokyo, Japan
3. Union Square (lantbrukarnas marknad): New York City, USA
4. Or Tor Kor Marknaden: Bangkok, Thailand
5. St. Lawrence Marknaden: Toronto, Kanada
6. Borough Marknaden: London, England
7. Kreta Ayer Wet Marknaden: Singapor
8. Lancaster Central marknaden: Lancaster, Pennsylvania, USA
9. Marché Provencal: Antibes, Frankrike
10. Kowloon City Wet Marknaden: Hong Kong

Foto: Patrik Mattsson © 2018Safranier
Väster om Picasso­museet i gamla Antibes ligger det charmiga Safranier som kallas för ”Den fria kommunen Safranier”. Den uppstod efter andra världskriget och består egentligen bara av ett par sockersöta oregelbundna gränder vars rådhus är inrymt i en restaurang, jo man har en egen borgmästare också! Målet med denna kommun är att öka sammanhållningen och bevara traditionerna i området och det finns en del kan man säga, se bara på kommunens hemsida.

Kreta killen Nikos Kazantzakis bodde här på 8 rue du Bas Castelet och skrev under sin tid här Odysseus äventyr i Antarktis och Zorba som för övrigt nominerades för sju Oscars men vann tre! Kommunen är också känd för den utmärkta bistron La Taverne du Safranier som man finner på 1 rue du Safranier.Le Sentier du Littoral, Cap d’Antibes eller Capen
Runt udden Cap d´Antibes går en vacker naturled som sträcker sig mellan Plage de la Garoupe och Villa Eilenroc. Man kan ta buss nr 2 från Antibes som inte stannar alltför långt bort från stranden plage de la Garoupe som för övrigt ar tre restauranger. Längs leden finns det gott om fikaställen så ta mer er proviant. Tänk på solglasögon då det knappt finns skuggiga partier längs leden och gå i bekväma skor ex. gymnastikskor. Att tänka på vad det gäller barn, man går längs klippor utmed havet. Man kan i rask takt gå leden på 1h men räkna med 90min.

Vid dåligt väder kan hela eller en del av sentieren stängas av. De offentliga stränderna i Cap d’Antibes är små och mycket trånga under augusti månad. Du kommer att passera nära Garoupes slott från 1907, dold bakom en hög stenmur och tallar, Croëns slott från 1927 och Villa Eilenroc från 1867 som testamenterades till staden av dess senaste ägare Hélène Beaumont som avled 1982.

I början av 1900- talet var det omöjligt att gå här p.g.a. att marken var privatägd, men fransmännen har sitt La Loi Littoral och numera tillhör stigen med omnejd Natura 2000-området.

Chapelle de la Garoupe (ute på Cap- halvön)
Kapellet ligger på en höjd med magnifik utsikt över Juan Les Pins och Antibes. Du finner också en restaurang, affär och parkeringsplats men det är också möjligt att gå från Juan.


 Le Cannet i Cannes Foto: Patrik Mattsson © 2009Slutord
Med Alperna som fond har storheter som Picasso, Kazantzakis, Verne, novellkonstens stora mästare Guy de Maupassant berikat och förevigat Antibes. Vi nordbor fullständigt älskar Antibes och det gjorde också Evert Taube som bodde här (1951-71) under sommarmånaderna vid det dåvarande lilla rosa hotellet Petite Réserve som numera är en privatbostad.

Det finns så mycket att upptäcka och hennes geografiska placering är mycket god om man tittar in på avdelningen utflykter vill säga.

Det här är staden man gärna återvänder till!

Topp
 


Se film

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  


Tillbaka

Innehåll
1Historia
2Att köra till...
3För barnen
4Sevärdheter
5Slutord