Frankrike: Côte d'Azur
Landsnummer
Ambulans
Brandkår
Polis


Vädret Saint-Paul
Nationaldag

14:e JuliSidan skapad
09-07-22

Sidan uppdaterad
13-01-13Vid bilolycka

Fransk/Svensk
olycksrapport
Skriv ut och ta med. 

  

 Saint-Paul-de-Vence Foto: Patrik Mattsson © 2009
Saint-Paul-de-Vence
Det krävs inga SMS- långa argument till varför dagsutflykten ska gå till denna bergsby.

Hon är fortifierad till tänderna, men trots detta så kan hon inte stoppa turisterna vid Porte Royale som väller in på den gamla romerska huvudgatan Rue Grande. Är konstintresset stort så gäller formeln pittoreskt+konst= att förlora sig självt äventyr.

Konstnärerna Marc Chagall (1887 †1985), Picasso (1881 †1973) och Matisse (1869 †1954) var bara några av de som upptäckte hennes skönhet på 1920- talet. De placerade henne på den kulturella kartan och gav henne dess prägel. Det vi ser i dag är en slags spin-off effekt från denna period där nu gallerier har trätt fram.

För dig som kan mat
Är suget outhärdligt efter en Michelin stjärna ?
Checka in på Le Saint-Paul.
Ludovic Puzelat som har gått vid sidan av Jean-Pierre Billoux (Dijon) och Philippe Gavreau (Lyon) tog över restaurangen år 2006.
Välkommen till Saint-Paul-de-Vence!
Historia
1537 Frankrikes kung François I fortifierar byn
1747 Byn invaderas och förstörs.
1920 Flera konstnärer får upp ögonen för platsen
1948 General Charles de Gaulle besöker byn
1985 Vitrysskfödde Marc Chagall begravs i byn
2009 "Bila i Europa.se" besöker Saint-Paul-de-Vence


Murar av kärlek
Den här byn hade ingen som helst prioritering i kungens ögon vad gällde att förstärka landets gränser. Men detta skulle militäringenjören François de Mandon ändra på. Han basade över fortifikationen vid staden Broc. En dag när han färdades från St. Rémy och genom St. Paul stöter han på kärleken. Han kan omöjligt lämna kvinnan och skickar en kurir till den franske kungen om att skyndsamt fortifiera St. Paul och detta sker. Kort därefter kallar kungen hem ingenjör François som till slut fick lämna sin stora kärlek, men murarna finns kvar.


Place Charles de Gaulle Foto: Patrik Mattsson © 2009
Innan man går in till byn genom Porte Royale så passerar man Place Charles de Gaulle där det spelas pétanque eller boules.


Le Saint-Paul Foto: Patrik Mattsson © 2009Att köra till Saint-Paul-de-Vence, parkera och...
Tänk på att om du kör utan navigator så står det st. Paul på vägskyltarna. Alldeles i närheten av byn finns ett stort parkeringshus och ibland är nog detta den enda lösningen då det kan vara riktigt mycket turister här.

... bo
Tänker du överraska din partner, ta in på hotell Colombe d'Or. Många kändisar har gästat/gästar hotellet & restaurangen med sin vackra trädgård & unika pool. Den ligger strax utanför stadsmuren vid Place Charles de Gaulle och detta är ett kapitel för sig självt. En del av tavlorna som hänger på väggarna här inne har använts som betalmedel av de kända konstnärerna på den tiden det begav sig. Risken för att detta blir ert franska favorithotell är överhängande stor!
--OBS! BOKA RUM--


Trevlig Resa!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  


Tillbaka