Frankrike: Provence-Alpes-Côte d'Azur
Landsnummer
Ambulans
Brandkår
Polis


Vädret Cannes
Webbkamera


Nationaldag

14:e JuliSidan skapad
09-08-01

Sidan uppdaterad
18-08-14Vid bilolycka

Fransk/Svensk
olycksrapport
Skriv ut och ta med. 

  

 Rue Menyadier Foto: Patrik Mattsson © 2018
Cannes
Må hända att hon inte har rätt jordmån för de mest finansiellt stretchade, men tack vare säsongerna balanserar hon på en ekonomisk skiljelinje som lämnar dörren på glänt för gemene man att få uppleva denna world wide teaser.

Vad är det nu som är så speciellt med Cannes? Den internationella filmfestivalen med röda mattans stjärnglans är en sluten angelägenhet så den hoppar vi över, kanske får man på sin höjd uppleva en stjärna, om inte så på tallriken.
Det är inte heller den pudelförsedda kvinnan som scannar en uppifrån och ner.

Nä, det är det flotta & flärdfulla rivieralivet med ett pulserande nattliv vars gränser ständigt förflyttas till nya dimensioner. Lyxhotell, kasinon, shopping, marina, stränderna och ett stort antal festivaler som lockar besökare från när & fjärran.

Hennes småstadscharm ligger bara ett kast med liten snigel från marinan upp till bl.a. Le Suquet där det franska myset ligger som ett slags balsam över gatan som kantas av restauranger och konstgallerier i en trevlig mix. Efter maten, knalla ner till den 3km palmkantade strandboulevarden La Croisette för en oförglömlig kvällspromenad, toppa med en cocktail i Carlton Hotel.
Välkommen till Cannes!Så blev det Cannes
Själva embryot till Cannes skapades då ligurisk stam slog ner sina bopålar här. Några hundra år senare gjorde romarna entré och anlade en utpost vid kullen Le Suquet. På 900- talet kom hotet från Saraceerna (araber) att tvinga munkarna ute på öarna att bygga upp en befästning på kullen Le Suquet där man toppade med ett torn som än idag kan beskådas. Åren gick och hon hamnade i en törnrosa situation, killen som upptäckte henne var engelsmannen lord Brougham som stannade till här då en koleraepidemi härjade i Nice. Byggboomen tog fart och år 1931 bestämde sig de stora hotellägarna att hålla öppet under sommaren och resten kan vi.

Historia
1000 f.Kr Ligurier bosätter sig här och Canua föds.
0891 Saraceerna ödelägger omgivningarna runt Canua
1520 Pesten väljer ut vartannan människa i staden.
1843 Den brittiske lorden Henry Brougham fiskeläget Cannes.
1868 La Croisette står klar
1887 Stephen Liégard namnger kusten för Côte d’Azur
1939 Filmfestivalen invigs.
2009 "Bila i Europa.se" besöker Cannes.
2018 "Bila i Europa.se" besöker Cannes.

Topp Kvällsutsikt över Cannes och den franska rivieran Foto: Patrik Mattsson © 2009

Att köra till Cannes...
När man kommer in i Cannes så är det oftast via Boulevard Carnot, ha tålamod då bilkön är utmanande med tanke på hur trångt det är.

... parkera ...
Det går att parkera i centrum (på gatan) men på vissa platser är den ofrivilliga rep- faktorn hög så parkeringshus rekommenderas.

... och bo
Har man barn med sig så är
Villa francica ett trevligt alternativ med självhushåll.
Tänk på att inhandla matvaror i Cannes är dyrt. Hotellet erbjuder parkeringsplats för 40€/49€ (garage) vecka.

Topp

För barnen
Vattenland
1. Det är ungefär 3 mil till Sainte-Maxime där ett
Aqualand ligger.
Hur hittar jag dit: Route Plan de la Tour 83320 STE MAXIME.
entré 24,50€ (uppg. fr. år 2009).
2. Det är ungefär 2 mil till Frejus med sitt Aqualand.
Hur hittar jag dit: Quartier le Capou - RN98 83600 FREJUS.
entré 24,50€ (uppg. fr. år 2009).
3. Det är ungefär 5 mil till Saint-cyr-sur-mer där man finner det stora Aqualand.
Hur hittar jag dit: ZAC des Pradeaux 83270 ST CYR SUR MER.
entré 24,50€ (uppg. fr. år 2009).
Nöjespark
Det är ungefär 30km till Azurpark som ligger strax utanför St. Tropez.
entré 7,50€ (uppg. fr. år 2007).
Delfinshow
Marienland erbjuder show med delfiner, späckhuggare och sjölejon.
Det är ungefär 1mil till Marienland som ligger strax norr om Antibes.
entré 29€ (uppg. fr. år 2009).
Zoo
Det är ungefär 2mil till Zoo som ligger strax utanför Frejus.
entré 14€ (uppg. fr. år 2009).

Topp

Sevärdheter Notre-Dame d’Espérance uppe på Le Suquet Foto: Patrik Mattsson © 2009
Marknaden

Färskhet stavas här Le Marché Forville (mån stängt) där det livliga och färgrika frestar. Ostron, fisk, kött, oliver, patéer, blommor, kryddor mm. till riktigt bra priser och det är lätt att fylla picknickkorgen här inne.

Le Suquet
Har du tänkt på de platser som förenar musik och natur, exempel på detta är kvälls- konserterna uppe vid Ravello (ITA) med sin bedårande utsikt över Amalfi- kusten. Här i Cannes har du ännu en pärla som kan sälla sig till detta open air- sällskap. Ta dig upp till Notre-Dame d’Espérance och låt den
klassiska musiken vinna terräng!Le Suquet är en historisk pärla med utsikt över staden och där man likt en flipperkula kan studsa runt i en ändlös kedja av menyer, dofter & mysiga restaurang- miljöer.

Rue Hoche Cannes Foto: Patrik Mattsson © 2018
På kvällen blir Rue Hoche med sina sidogator ett trevligt restaurangalternativ,
bilden är tagen i korsningen Rue Hoche/ Rue Hélène Vagliano
Marinan
Tycka vad man vill om båtar men ibland glider något förbi som får betraktas som poesi i rörelse!
Det är knappt man tror att detta existerar men här finns all tänkbar båtlyx i överflöd, båtar så stora att de ej kan lägga till i marinan, båtar som är berikade med en helikopter på taket och gamla lustjakter med blänkande träpaneler o.s.v. Vill man uppleva denna "religiösa" stund så knata upp till marinan, tips - ta dig till filmpalatset och gå runt byggnaden så att du når gatan Jetée Albert Edouard, välkommen till dream world. Vill man få ut ännu mer av båtlivet så ska man bege sig hit i september månad då Régates Royales och Yatchfestivalen går av stapeln!

Boulevard de la Croisette Foto: Patrik Mattsson © 2009Boulevard de la Croisette, Kroasätten
På bildspelet överst på denna webbsida ser man Carlton Hotell's två kupoler, dessa är formade för att likna La Belle Otero (1868 †1965) bröst, en populär tjej vid Rivieran under 1:a världskriget.
Här ligger de 5- stjärniga hotellen, här är det stjärntätt på våren under filmfestivalen, här kommer den senaste modellen av Ferrari, här finns de riktigt exklusiva affärerna o.s.v.

Öarna Iles de Lérins
Otaliga böcker och filmatiseringar har gjorts om "mannen med järnmasken", denna mytomspunna person satt fängslad i 11 år ute på ön Ile Sainte-Marguerit i fort Royal.
Upptäck Iles de Lérins som på knappa halvtimmen kan bli din oas av historia och natur, ta båten som avgår från Cannes vid piren intill Palais de Festival. Om man ska besöka klostret så ligger detta på ön Ile Saint Honorat.
Plages du Midi Cannes Foto: Patrik Mattsson © 2009Stränderna
Året var 1953, Roger Vandim (filmmakare) sensations fotograferar Brigitte Bardot i bikini på stränderna i Cannes och om 13 år och en bit härifrån föds toppless modet utanför Byblos Hotel i Saint Tropez.

De gyllenbruna sandstränderna är väl skötta och fyllda av textilbadande turister ända fram till oktober. Lite beroende på säsong kan det bli trångt och en definition på det är att man får socialisera sig fram.

Västra stranden
Boulevard du Midi är gatan som följer denna långa publika Plages du Midi och där gratis parkerings- möjligheter är goda från ca. 16:00 och framåt.

Centrum
På de privata stränderna längs med Boulevard de la Croisette får man spotta upp 30 euro för en solstol med parasoll. Stranden intill Palais des Festivals är kostnadsfri.


Le Suquet Foto: Patrik Mattsson © 2009
Det finns miljöer här på jorden som lyfter kvällsmiddagen till nya nivåer och förmår
sinnen att gå i samklang, Le Suquet är just en sådan plats, Bon AppétitRue d’Antibes Foto: Patrik Mattsson © 2009Shopping i Cannes
Även om de ultimata konto- transaktionerna sker på köpraidsgatorna La Croisette & Rue d’Antibes så kan man göra riktiga kap med snygg eller vågad design till ett vettigt prisläge. Rue d’Antibes är en av franska Rivierans bästa shoppinggator med ett "långt" utbud och där man stundtals kan få se inspirerande klädval tassa förbi på trottoarerna.

Vill man ha ett ett vettigt prisläge så gäller Rue Meynadier som ligger i närheten av Le Marché Forville, här finns allt utom kändisar.

Bar & Nattlivet
Under sommarhalvåret blommar stadens vildaste restauranger och barer upp på Rue du Commandant André, gatan knyter ihop strand- boulevarden med shoppinggatan Rue d’Antibes . Här ligger bl.a. den exklusiva baren Les Coulisses. Om man fortsätter upp på gatan till Rue de teisseir så finner man den prisvärda puben Morrison's där man även kan ta sig en matbit. Denna webbsida kan inte göra rättvisa för utbudet men studera gärna länkarna i högerspalten under Nattliv.Ta dig runt
Har man personer med i släptåget vars ben inte vill/ fungerar så heter lösningen lilla tåget.
Ett går upp till höjderna på Le Suquet, det andra åker längs med Boulevard La Croisette.


Morgonvy över Cannes & franska rivieran  Foto: Patrik Mattsson © 2009
Morgonstund vid Côte d’Azur, verklighetsanknuten med en krydda av dramatologi

 Le Cannet i Cannes Foto: Patrik Mattsson © 2009Slutord
Det finns mängder med semesteralternativ längs den färgrika Côte d’Azur, men i kombinationen sandstrand, restaurangerna, shoppingutbudet och ett nattliv kryddat med en & annan kändis så minskar alternativen.
Ta en kvällspromenad vid de flotta villorna i La Bocca, ett inspirerande äventyr, även för dig med balkonglåda.

Både på den franska och italienska Rivieran ser man ingen panik i ögonen hos restaurangfolket vid uteserveringarna när regnet drar förbi vid inlandssidan, det är ju någon annans oväder.

Det finns mängder av pärlor i närheten, ta en tur till det pittoreska
Sainte-Paul-de-Vence med sina gallerier eller varför inte parfymtillverkningens mecka, Grasse.

Topp
 Ta en liten titt på utbudet.Se film
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  


Tillbaka

Innehåll
1Historia
2Att köra till...
3För barnen
4Sevärdheter
5Slutord