Tyskland: Baden- Württemberg

Landsnummer
Ambulans
Brandkår
Polis


Vädret Ulm
Webbkamera


Nationaldag

3:e oktober


Sidan skapad
07-09-23

Sidan uppdaterad
13-01-081 Januari 2009
Vid bilolycka

Tysk/Svensk
olycksrapport
Skriv ut och ta med. 

  
 Ulmer Münster Foto: Patrik Mattsson © 2007
Ulm
Hon är berikad med spiran över dem alla och därmed också en av de större formgivarna av Europas skyline. Den 22 Juli år 854 blir hon nämnd i skrift av Ludvig den tyske (804 †876) men bebodd betydligt tidigare än så.

Välkommen till gränsstaden
Albert Einsteins (1879 †1955) födelsestad där det ultramoderna möter det förgångna, ja så skulle man enkelt kunna beskriva Ulm. Astronomen Johannes Kepler (1571 †1630) är en i raden av kända tyskar som huserats i en stad som under andravärldskriget kom att bli offer för de allierades flygbombningar (se film).

Idag har hon rest sig ur askan och berikas nu årligen med 6000 studenter som belyser universitet med flitets lampa, dessa har sedan år 2004 tillgång till ett riktigt läckert bibliotek. Vad menas då med gränsstad, jo på andra sidan Donau ser man stadsdeled Neu-Ulm som faktiskt ligger i Bayern!

Historisk koppling
På slutet av medeltiden var Ulm en av Europas rikaste städer men detta satte bl.a. svenskarna stopp för under det s.k. 30- åriga kriget. Turenne och general Wrangel förenar sina styrkor och påbörjar en samlad storoffensiv mot Bayern. Detta resulterar i "stilleståndet i Ulm" som sker den 4 mars 1647. Eftersom kurfursten bryter avtalet kommer Ulm att få betala ett högt pris samt att Bayern blir totalt utplundrat.


Historia
0854 Omnämd i skrift för första gången
1181 Ulm får sina stadsrättigheter av kejsar Fredrik I
1388 Det stora stadskriget
1377 Startskottet för katedralbygget
1529 År 1529/30 upptar staden reformationen
1647 30- åriga kriget, stilleståndet i Ulm
1802 Ulm förlorar sin självständighet och blir del av Bayern.
1810 Tillhörar staden Württemberg
1944 En flygraid ödelägger stora delar av staden.
2007 "Bila i Europa.se" besöker Ulm.

Del av ringmuren i Ulm Foto: Patrik Mattsson © 2007Att köra till Ulm och parkera
Som nordbo kommer du till Ulm genom A7 som skär igenom hela Tyskland. Väl skyltat svänger du av mot A8 för att sedan hamna i Ulm. Om du kör mot järnvägsstationen finner du en korttids- (2h) utomhusparkering.
Studera P-Husen

Tips
Om du har bokat rum på Intercity Hotel, som ligger intill järnvägsstationen, så kan du parkera i garaget t.v. om hotellet för 20€/dygn. Tänk på att hämta ut biljetter varje gång du ska ta ut din bil.
Ta dig runt
Buss
Ulm är ingen stor stad men man har ett bra bussnät, läs mer på Swu-verkehr.de.
Taxi
Maximera din utlandskänska med londontaxi eller håll dig till trogna ulm-taxi.
Uppgifter från 2007
Schiefe Haus Foto: Patrik Mattsson © 2007. Det är knappt man tror det är sant men Ulms vackraste hus Schiefe Haus, som ligger i de gamla fiskarkvarteren, är sedan 1995 ett hotell. Det här är en genuint krokig värld från 1400- talet.


Sevärdheter  Ulm Rathaus Foto: Patrik Mattsson © 2007
Katedralen, Ulmer Münster

Startskottet för katedralbygget gick av stapeln den 30 Juni 1377. Många byggmästar- familjer har vigt sina liv till detta gotiska mästerverk som år 1529 fick ett abrupt slut då de ekonomiska resurserna sinat.
År 1890 sattes slutligen tornspetsen på plats och därmed var bygget avklarat.
Det är inte många kyrkor som blivit färdigställda under den gotiska perioden men det finns undantag, katedralen i Freiburg.

Har du suttit i bilen länge så är en tripp upp i tornet att rekommendera, det är 768 friska trappsteg som tar dig nästan upp till 161m.ö.h. och vid bra väder kan man skymta Alperna härifrån. Där nere ser man ett Münsterplatz i miniatur, torget används bl.a. som konsertplats men berikas varje lördag förmiddag med en marknad.
entré till tornet: 4€ (uppg. fr. år 2007).

Rådhuset, Rathaus
Denna gamla lagerbyggnad byggdes år 1370 och har sedan 1419 tjänat som stadens rådhus. Notera den vackra astronomiska klockan från år 1520 som du finner på den östra gaveln och väggmålningarna från 1540- talet. Rådhuset ligger vackert beläget vid Marktplatz, prova gärna deras servering där deras mexikanska sallad sticker ut.

Der Metzgerturm
Detta är Ulms svar på det lutande tornet i Pisa. Det här tornet lutar ut två meter från sitt fundament!

För barnen
Legoland
Jodå, det finns ett Legoland ungefär 3 mil utanför Ulm.
Hur hittar jag dit: A8 och sväng av vid Exit Günzburg.
entré 30€ (uppg. fr. år 2007).
Vattenland
Atlantis har även gym, massage, solarium
Hur hittar jag dit: A8 sväng av vid Ulm West och kör mot Kempten. När du når Donau-
korsningen så sväng av mot Neu-Ulm därefter sväng av till Wiblingerstraße. se karta.
entré 11,50€ (uppg. fr. år 2007).
Zoo
I tyskland betyder Tiergarten zoo som här heter Tiergarten Ulm.
Hur hittar jag dit: Ställ in GPS'n på Friedrichsau 40 så lär du hamna här.
entré 3€ (uppg. fr. år 2007).


 Utanför ringmuren intill Donau                       Foto: Patrik Mattsson © 2007
Donau
Ta några steg utanför fiskarkvarteren och du hamnar vid donaupromenaden vars gräsmattor bjuder till en hög picknikfaktor. Prova gärna en kanaltur på Donau. Traskar man över bron till den bayerska sidan så finns där möjlighet till att hyra kanot.

Fischerstechen
Trolig översättning "Fiskar prickning", ett enormt populärt event med anor från 1400- talet och som äger rum vart fjärde år 2009, 2013 o.s.v. Skådespelet tar sin plats på donaufloden den 3:e söndagen i juli månad. Ca. 4 man starka båtar som padlar mot varandra där man försöker "pricka ner" varandra med hjälp av långa pinnar.

 Gamla staden Ulm Foto: Patrik Mattsson © 2007

Slutord
Den självklara turistmagneten är katedralen som räknas till världens högsta, d.v.s. så länge La Sagrada Familia i Barcelona ej är färdigbyggd vilket den ska vara år 2026. Men är du i Ulm så får du inte missa de gamla fiskarkvarteren. Detta är en pittoresk värld fylld med vatten, restauranger och vackra byggnader.

Är du på väg söderut, sväng av motorväg A7 och varva ner ett dygn, du kommer inte att ångra dig.
Är du här under en längre tid så har du många pärlor i närheten bl.a. de självklara slotten Neuschwanstein och Linderhof men ett annat litet trevligt tips, åk upp till slottet Leitheim som ligger 9km öster om Donauwörth. Här håller man slottskonserter med levande ljus från maj - spetember.
Den ca. 200m långa gågatan som löper mellan katedralen och järnvägsstationen heter Hirschstrasse och innehåller det mesta inom shoppig.
Prisläget är samma som i Sverige

Trevlig Resa!
 
 
 
 

Se film...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

Tillbaka
Tidsavstånd

Puttgarden -
Ulm     8,0h
Prag (CZ)     8,0h
Paris (F)     11,0h

Ulm -
Freiburg a.B.     3,0h
Schönau a.K.     3,5h
Bern (CH)     4,0h
Prag (CZ)     5,0h
Paris (F)     7,0h