Tyskland: Baden- Württemberg

Landsnummer
Ambulans
Brandkår
Polis


Vädret Freiburg
Webbkamera


Nationaldag

3:e oktober


Sidan skapad
05-09-10

Sidan uppdaterad
13-01-071 Januari 2010
Vid bilolycka

Tysk/Svensk
olycksrapport
Skriv ut och ta med. 

  


 Nära Krauterermarkt  Foto: Patrik Mattsson © 2009
Freiburg
Regionens naturrikedomar i kombination med den borg som placerades på dagens Schloßberg år 1091 av grevarna Zähringen måste ha varit en succé, för drygt 30 år senare etablerades den fria marknadsstaden Freiburg av samma släkt. Staden blev senare födelseort för alkemisten och franciskan- munken Berthold Schwarz. Detta var killen som år 1330 upptäckte kopplingen "krut - eldvapen". Även krigshistorikern Carl von Rotteck (1775-1840) föddes här.

Staden är regionens ekonomiska motor där universitet och företag lever i symbios med varandra. Här finns ett stort antal studenter som ger liv och rörelse i stadskärnan och att påstå att kulturlivet är blomstrande här är verkligen ingen underdrift. Freiburgs universitet grundades år 1457 av ärkehertig Albrecht VI av Österrike och har överlevt konkurrensen från Heidelberg- universitetet.

Gamla staden
Man får en fräsch känsla när man vandrar omkring i den gamla stadskärnan som ger ett strikt intryck, orsaken till detta är att andravärldskrigets flygbombningar som av misstag lade staden i spillror med vissa undantag som ex. katedralen, triggade igång ett återuppbyggnads- projekt som grundade sig på gamla ritningar och fotografier. Trots att den genuina känslan av gamla krokiga hus saknas så är resultatet enastående.

Grannarna
Bättre geografisk placering på en tysk stad får man leta efter, bland de stora grannarna så finner du Basel (CH), Zürich (CH), Mulhouse (F), Strasbourg (F). Bland de mindre Colmar (F), Koenigsbourg (F), Riquewihr (F), Bodensee (D) med bl.a. Lennart Bernadottes blomsterparadis i Mainau. Den underbara schwarzwald- skogen som förutom att den döljer ett stort antal pittoreska byar också har mängder av aktiviteter i närheten av Freiburg.


Språkkurser i Freiburg
Universitetsstaden Freiburg lockar årligen tusentals utländska studenter som vill lära sig tyska. Här erbjuds dock inte tyskakurser bara för ungdomar eller studerande, utan även för vuxna och professionella. Språkresor Freiburg kan enkelt kombineras med en längre rundresa i landet, alternativt så väljer man att ha Freiburg som knutpunkt medan man upptäcker de vackra områden som är lätt tillgängliga i närheten. En språkkurs är flexibel i längd mellan 1 vecka och flera månader, så hur länge man väljer att stanna i regionen är upp till en själv.En språkresa bokas utan resa vilket gör utbildningen än mer flexibel. Man kan också välja själv vilken sorts kurs man vill ha. En intensivkurs innebär 4 och en halv timmars lektioner om dagen medan en kombinationskurs, som också kan läsas i minigrupp med enbart 5 personer, kombinerar lektioner med privatundervisning. Vare sig man är ren nybörjare, har tyska med sig från skolan eller är en mer avancerad talare, finns utrymme att utveckla sina språkkunskaper. Som språkstudent erbjuds man att bo som inneboende hos en lokal Freiburgsk värdfamilj, en unik chans att lära känna stadens vardagsliv och seder.

För barnen
Temaparken Europapark är ett jättekomplex med vackra parker, det påminner lite om det danska Tivoli. Parkeringsplatsen skvallrar om dess storlek, tips ha klart för dig vart du parkerat din bil annars kan det bli ett äventyr för dig. Efter det att du betalat inträdet så är det fritt fram att åka karuseller, berg & dalbana så mycket du vill. Tips! orientera dig genom att använda magnet- tåget (med air- condition) som löper runt parken, tåget går några meter ovan mark. En kul grej med Europapark är att området är indelat i "europeiska länder" där det typiska för varje land framhävs.
Hur hittar jag dit: A5 sväng av vid Rust.
entré + park avg: 25€ + 3€ (uppg. fr. år 2005).
Parken steinwasen-park har karuseller som lämpar sig för de mindre.
Hur hittar jag dit: Kör från centrum mot B31, se karta.
entré 18€ (uppg. fr. år 2007).
I utkanten Freiburg ligger ett zoo kallat Mundenhof.
Hur hittar jag dit: Ställ in GPS'n på Mundenhof Haus 37

Freiburg vaknar upp, sett från ölhaket greiffenegg uppe på Schloßberg Foto: Patrik Mattsson © 2009
Historia
1120 Stadens grundläggelse dateras till detta år.
1368 Invånarna i staden köper sin frihet och väljer att falla under huset Habsburg.
1415 Staden blir riksstad.
1457 Universitetet grundas.
1513 Katedralen fullbordas.
1632 Svenskarna ockuperar staden under det "tettioåriga kriget" och de återkommer år 1634 och 1638.
1677 På Ludvig den XIV begäran intar franska trupper staden.
1697 Staden övergår till Österrike och kommer att pendla mellan Frankrike och Österrike fram till år 1745.
1805 Staden tillhör Baden.
1845 Det första tåget rullar ut från den nyöppnade tågstationen.
1899 Freiburg Universitetet blir det första tyska som accepterar en kvinnlig student.
1944 En flygraid ödelägger stora delar av staden.
2005 "Bila i Europa.se" besöker Freiburg.
2009 "Bila i Europa.se" besöker Freiburg.

Schwabentor Foto: Patrik Mattsson © 2005Att köra till Freiburg och parkera
Du kan inte se Freiburg från motorväg A5 men de mindre bergen avslöjar hennes placering, hon ligger nämligen precis nedanför deras "fötter". Om du har planer på att besöka Schweiz så finns möjligheten att köpa vingetten (motorvägsavgift) till de schweiziska motorvägarna på bensinmackarna innan gränsen, priset är dock någon tia dyrare här än vid basel- gränsövergången som år 2005 tog 40SCH. Från A5 svänger du av vid Freiburg-Mitte och kör mot stadtmitte. När du närmar dig centum så delas vägen d.v.s. mötande trafik kör på andra sidan kanalen, detta gör det hela lite komplicerat. När man bara lärt sig vart övergångarna finns så är detta en enkel match.
Studera P-husen.

Sevärdheter  Münster unsrer lieben Frau Foto: Patrik Mattsson © 2005
Katedralen, Münster unsrer lieben Frau

Denna 116 m höga sandstensröda katedral av gotisk- romansk stil är från 1200- talet och befinner sig mitt i Münsterplatz, detta torg som färgas av olika marknader och kantas av byggnadsstilar som rokoko och gotik är ett härligt inslag i gatubilden. I angränsning till Münsterplatz finner du området Bächle med sina trånga gränder.

Notera vattnet som löper längs trottoarerna i centrumkärnan. Det sägs att om du råkar sätta ner foten i vattnet så måste du stanna i Freiburg för evigt och gifta dig.
entré till katedralen: gratis (uppg. fr. år 2005).


Stadsportarna
Två av de ursprungliga fem stadsportarna har klarat sig för eftervärlden. Martinstor som fått sitt namn från heliga Martin penetreras idag av spårvagnslinje 4. Tornet hyser ett caffé och en restaurang. Sedan har vi schwabiska tornet Schwabentor från 1200- talet.
Tips
Från Schwabentor kan du ta dig till restaurang och ölhaket greiffenegg som ligger uppe på Schloßberg, det är riktigt trevligt att sitta i kvällssolen på deras uteservering.
Gå över den takbeklädda bron som löper ovan gatan, följ sedan bara stigen och ja där finns t.o.m. en hiss i tunneln man passerar.
 Rathausplatz Foto: Patrik Mattsson © 2005
Rådhusplatsen, Rathausplatz
Om du vill se torget live så gå in på denna webbkamera som du dessutom kan styra själv. Kameran ligger i stream ! Torget är också den plats där julmarknaden äger rum.


Kaufhaus Foto: Patrik Mattsson © 2005 Kaffehuset, kaufhaus
Byggnaden uppfördes omkring år 1520 och detta är en riktig färgklick på Münsterplatz.

 Augustinerplatz Foto: Patrik Mattsson © 2005
Utsikt över staden
Schlossberg ger den bästa tänkbara utsikten över staden och vid solnedgången är det riktigt vackert. Du kan också bege dig till Katedralens torn, entrén finns vid sidan.

Lär känna stadskärnan
Gör en artificiell rundvandring i Freiburg genom den här länken.

Slutord
Människorna i Schwarzwaldmetropolen Freiburg är vänliga och hjälpsamma men något som man måste ta med beaktning särsklilt om det finns barn med i bilden, detta är tysklands varmaste region. Det finns inget medelhav som svalkar men några mil utanför staden så finner du Tittisee, ett populärt utflyktsmål. Ska du boka hotell så glöm inte att kontrollera att parkering ingår, om inte så har du en rejäl extra kostnad för det är nämligen dyrt att parkera i Freiburg. En annan trevlig sak med Freiburg är att detta är en stor järnvägsknut, varför inte ta tåget till Paris eller Salzburg, det ligger närmre än du tror !
Runt Bertoldsbrunnen i centrum finner du många shoppingcentra.

Zentrum-oberwiehre.de

Lycka till på resan !
 
 
 

Se film...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

Tillbaka
Tidsavstånd

Puttgarden -
Freiburg i.B.     8,5h
Prag (CZ)     8,0h
Paris (F)     11,0h

Freiburg i.B. -
Colmar (F)     1,0h
Bern (CH)     2,0h
Prag (CZ)     6,5h
Paris (F)     6,0h