Tyskland: Bayern

Landsnummer
Ambulans
Brandkår
PolisVädret BerchtesgadenWebbkamera


Nationaldag

3:e oktober


Sidan skapad
11-09-25

Sidan uppdaterad
13-01-08


Vid bilolycka

Tysk/Svensk
olycksrapport
Skriv ut och ta med. 

  


 Schönau am Königssee  Foto: Patrik Mattsson © 2011
Schönau am Königssee
Bayern ruvar på miljöer som skakar om njutningscentrat i amygdalan och som det har skakats här. Kungar och religiösa sekter har i århundraden åtnjutit en av Tysklands mest dramatiska naturscenerier. Långt innan man passerat det vackra Berchtesgaden med sitt Kehlsteinhaus (örnnästet) förstår man att närheten till de mäktiga bergen som utgör fronten av nordöstra Alperna är total och att kvällssolen enbart når bitumen som vetter åt väster.

Du vet hur det är där hemma, bra musiksmak stämplar ut ungefär i juni månad för att ersättas av sommarplågorna. På Königssee finner man det diametrala, sjön med omnejd är en riktig hit. Miljön äter kamera och tystnaden laddar jaget med kravodlad energi.

Hon bjuder på kickar och dagskvoten för vad som får betecknas som vackra semesterminnen fylls i WARP hastighet. Det finns många pärlor kring orten och skumpar ni förbi någonstans mellan München - Salzburg så kan det vara bra att veta att ni passerar ett av Bayerns vackraste get aways.
Välkommen till Schönau am Königssee!

 Att köra in på Seestraße Foto: Patrik Mattsson © 2011

Att köra till Schönau am Königssee och parkera
Även om man uppdaterat apparaten med den senaste GPS- godisen kan det bli tokigt om man vill köra ner till vattnet. B.t.h. visar hur man kör in på gågatan från bussparkeringen, detta är den ända vägen ner dit om ni bokat hotell där.

Bo tips!
Hotell Schiffmeister har en magisk utsikt mot Königssee och de väldiga rummen är vackra. Kommer ni in sent kan det vara värt att nämna att restaurangerna på orten stänger kl 21:00. Glöm inte att boka parkeringsplats, denna ligger alldeles intill för priset 6€/ dygn.

Vill man hålla budget men inte tulla på närheten, prova Hotell Königssee.


Historia
1491 Området (Brechtgaden) blir ett oberoende furstedöme
1800 Valentin Stanič (1774 †1847) bestiger berget Watzmann
1803 Området (Brechtgaden) infogas i Bayern
1909 De första elbåtarna börjar trafikera Königsse
2011 "Bila i Europa.se" besöker Schönau am Königssee


Königssee am Königssee Foto: Patrik Mattsson © 2011
Njut på en av de prisvärda restaurangerna på orten innan kl. 21:00, därefter gäller Berchtesgaden.
Men det finns ett undantag, sjörestaurangen Echostüberl stänger kl. 21:30

Utflykter
Almbachravinen, Almbachklamm
Vandringen genom den tre kilometer långa ravinen Almbachklamm är en pärla i de Bayerska Alperna. Utöver vattenfall och allt annat vad denna ravin bjuder på så finns här landets äldsta kvarn, Marmorkugelmühle. Sedan år 1683 har denna kvarn med hjälp av vattenkraft förvandlat kantiga marmorbitar till runda fina bollar.
Följ skyltarna mot helgedom Ettenberg och förundras över de vackra freskerna Meßnerwirt i den pittoreska lilla kyrkan och avrunda med en matbit i restaurangen bredvid.
Wimbachravinen, Wimbachklamm
I tusentals år har floden wimbach eroderat Wimbachdalen. Detta går att beskåda från gångbron av trä som löper längs med ravinen sedan år 1847.
Saltgruvan i Berchtesgaden
Långt under Salzbergen finner man saltgruvan med sitt komplexa tunnelsystem.
Hur hittar jag dit: Bergwerkstraße 83 i Berchtesgaden
SPA i Berchtesgaden
Här väntar 900 m2 vatten med dagliga öppettider 8-22. Det är behagliga vattentemperaturer i de olika bassängerna, allt från 28°C till 32,5°C. Läs mer på watzmann Therme.Sevärdheter  Jenner Foto: Patrik Mattsson © 2008
Vandra uppe på Jenner

Det samlade utbudet av hälsoaktiviteter kring orten är stort, varför inte börja med vandring uppe på Jenner- berget i nationalparken Berchtesgaden. Linbanan ligger alldeles intill Schönau am Königssee och är uppdelad i två delar på en sammanlagd restid på ca. 25min. Åker man upp till toppen så bege er till utsiktsplatsen Königsblick. Utöver utsikten över de hundra alptoppar där Watzmann (tysklands näst högsta berg) sticker ut och att landets högst belägna restaurang ligger här, så har man en fantastisk utsikt över Königssee.

Det är inte precis så att de ställer sig på den välbefolkade vandringsstigen, men de finns här och vi kallar dem för rådjur, kronhjort, gems, stenbock och murmeldjur.

Vacker vägsträcka!
Vill man ta bilen och titta runt i omgivningen så rekommenderas den 21km vackra Roßfeldhöhenringstraße. Vägen sveper bl.a. förbi hitlers örnnäste på 1800- meters höjd och den bjuder på dramatiska vyer.
 St. Bartholomä Foto: Patrik Mattsson © 2011
Kungssjön, Königssee

Denna 8km långa fjordliknande insjö är på sina håll nästan 200m djup och trafikeras av ett gäng eldrivna båtar. Mitt under båtfärden stannar man upp och demonstrerar Ekot genom att köra en trudelutt på trumpet.

Bergen som omfamnar sjön är mäktiga och de verkar värna om tystnaden och stänga ute allt det där som kan kopplas till den grå vardagen.

St. Bartholomä

Den katolsk- komprimerade pilgrimmskyrkan med sina röda lökkupoler vid foten av berget Watzmann är unik i sitt slag. Slå er ner på en restaurang som St. Bartholomä och njut av miljön som genom århundraden bevistats av kunligheter som jagat vilt här.

Bartolomaios helgondag 24:e Augusti
Varje år infaller aposteln Bartolomaios helgondag. Vi i Norden firar den kanske mest under Bartolomeusnatten då det lite var stans i Sverige anordnas skörderundor där Malörtens spädaste kvistar plockas till brännvinet. Bondepraktikan säger angående 24/8 (Bartolomeusdagen) att som vädret är den dagen, så blir det hela hösten.

På dessa breddgrader firar man genom att varje år första söndagen efter den 24:e augusti gå pilgrimsfärden mellan Maria Alm i Österrike till St. Bartholomä. Man samlas i ottan och beger sig i samlad trupp över bergen.

Det finns två st 24:e augustidagar som genomlevt historien. Vulkanen Vesuvius utbrott år 79 där bl.a. Pompeji läggs i ruiner och det som gått till historien som bartolomeinatten.

Iskapellet, Eiskapelle
Iskapellet är en grotta i den lilla glaciären vid foten av berget Watzmann. Det är ungefär en timmes vandring hit upp, men att gå in här är förenat med livsfara och det har förekommit att folk skadat sig av fallande is.

 Båt på Königssee Foto: Patrik Mattsson © 2011
Slutord
Det finns få platser i Tyskland som kan mäta sig med natursköna Königssee- regionen som i kombination med närheten till A8 är det självklara valet för dig som uppskattar vacker natur.

Alldeles i närheten finns vykortskyrkan i Ramsau som har förevigats i åtskilliga pussel, tavlor och bilder. Vill man bryta lugnet finns bara några mil härifrån den vackra österrikiska staden Salzburg.

Ta del av området innan ni kör söderöver!


Längs med hela Seestraße trängs souvenirbutiker och restauranger med varandra.


Trevlig resa !
 
 
 
 
 
 
 

Se film... 
 
 
 
 
 
  

Tillbaka
Tidsavstånd

Puttgarden -
Schönau a.K.     10,0h
Prag (CZ)     8,0h
Paris (F)     11,0h

Schönau am Königssee -
Hallstatt (A)     1,5h
Rothenburg o.d.T.     4,0h
Prag (CZ)     5,0h
Paris (F)     6,5h