Tyskland: Freie Hansestadt Hamburg

Landsnummer
Ambulans
Brandkår
Polis


Vädret Hamburg
Webbkamera


Nationaldag

3:e oktober


Sidan skapad
06-04-16

Sidan uppdaterad
13-01-08Vid bilolycka

Tysk/Svensk
olycksrapport
Skriv ut och ta med. 

  
 Centrum  Foto: Patrik Mattsson © 2006
Då . . .
Hon skyddade Karl den stores forna rike mot oss skandinaver. Hon var en av hansans mäktigaste och man kunde höra violinisten Paganini och Jakob Brahms (fadern till kompositören) underhålla gästerna vid alsterpavaljongen. Hon lät över 5 milj. europeér segla iväg till Amerika i början av 1900- talet. Natten den 28:e juli 1943 så drabbades hon av de allierades operation Gomorrah vars slutresultat blev 43.000 släckta själar och henne lämnad i ruiner.
Nu . . .
Tysklands näst största stad med en yta dubbelt så stor som Londons och med ett region- invånarantal på 3,5 milj. gör staden till hela Nord- tysklands kulturella och ekonomiska motor. Numera är det även landets centrum för medie- och musikindustri.
Hamnen
Hamburg var en av de första städerna som startade handel med Amerika, hamnen har nu utvecklats så starkt att den i dagsläget är Europas andra största med ca 22.000 fartyg/ år, en del av dessa kan du se från pirarna vid floden Elbe som kallas för Landungsbrücken. Pir 1 är en vacker hamnstationsbyggnad i sandsten med ett känt klocktorn, härifrån har du också möjlighet att ta en kryssning i hamnen eftersom det är här Hamburg visar sin rätta sida. Tips, de mindre båtarna kan åka in i det K-märkta Speicherstadt, en tullfri värld med gamla magasin. Vid piren finner du även ett gammalt 1800-tals skepp som gjorts om till museum och restaurang.

Historia
0400 ca Saxare bosätter sig i området.
0810 Karl den store låter uppföra en kyrka på plats.
0811 K.D. Store låter uppföra "Hammaburg",skydd åt kyrkan.
0831 Staden blir biskopssäte med Ansgar som biskop.
0843 Biskopssätet flyttas till Bremen p.g.a. vikingar.
0845 Vikingarna förstör "Hammaburg".
1189 Fredrik Barbarossa gör Hamburg till fristad.
1616 Fortifikationer börjar byggas runt staden.
1804 Fortifikationerna runt staden monteras ner.
1806 Napoleon ockuperar Hamburg i några år.
1813 Ryssarna ockuperar staden en kort period.
1842 En tredjedel av staden brinner ner.
1864 Fram till nu har Altona varit en dansk hamnstad.
1888 Hamburg görs till frihamn vilket gör staden till att ha en av världens största lager på kaffe, cacau, kryddor mm.
1900 Hauptbahnhof påbörjas (6år) .
1943 De allierades flygbombningar ödelägger staden.
2006 "Bila i Europa.se" besöker Hamburg.

Topp


Authobahn 1 Foto: Patrik Mattsson © 2006Att köra till Hamburg och centum.
Hamburg nås med enkelhet via Autobahn 1, 7, 23 och 24. Parkering lär vara ett problem i staden, noterade att vissa i stället för fickparkering ställde nosen snett mot trottoaren. Upplevde inte parkerings- problem men det finns gott om
P-hus som du kan studera.

Topp


Sevärdheter
Natur och kultur vid vattnet i Hamburg
Storstadsområdet inräknat är Hamburg en stad på 3 miljoner invånare. Här finns dock ett antal vatten och grönområden att besöka. Flera ligger I innerstaden och kan lätt nås via fot från ett centralt boende på hotell i Hamburg, eller med bil utanför staden.

Hamnen
Hamnen är en stor del av Hamburgs stad och det är en intressant upplevelse att göra en rundtur i frihamnen en bit utanför centrum och titta närmare på de gigantiska lyftkranarna och containerfartygen. I den gamla frihamnen ligger världens största tegelmagasin för orientmattor, kaffe och kryddor, Speicherstadt. Där finns också ett kryddmuseum och spökmuseet Dungeon att besöka. De gamla hamnkvarteren i centrala Hamburg håller idag på att byggas om till bostads- och kontorsområden. I HafenCity, som området kallas, ska det även ligga teatrar och andra kulturinstitutioner. Ett uppmärksammat projekt är ombyggnationen av ett stort lagerhus längst ut på en av kajerna till ett konserthus, Elbphilharmonie. Konserthuset beräknas stå färdigt 2012. Redan i dag kan du titta på musikaler på Theater im Hafen (hamnteatern) i HafenCity.

Alster Alster
Mitt i staden ligger sjön Alster som bildats genom fördämningar av en biflod till Elbe. Runt sjön breder ett stort parkområde ut sig som är mycket populärt bland Hamburgborna. De går gärna dit för att dricka en Alsterwasser, öl med lemonad. Vid sjön kan du hyra roddbåtar och kanoter för egen utfärd på vattnet. Du kan också följa med någon av ångbåtarna som avgår från Alstersjön. Det finns flera rutter att välja mellan: Alstersjön runt med nio stopp på vägen, en ”punchtur” på sjön under vintern med värmda drycker, en färd på vattenvägarna förbi rådhuset ut till hamnen och en kanaltur genom exklusiva bostadsområden runt Alster. Har du god tid på dig och vill se mer av Hamburgs omgivningar kan du åka med till staden Bergedorf, en tur på tre timmar förbi gröna ängar och odlingsmarker.

Fiskebyn Blankenese Utanför staden
Vill du ha mer orörd natur kan du bege dig till nationalparken Hamburgisches Wattenmeer, Vadehavet, som ligger vid Elbes mynning i Nordsjön cirka 10 mil från Hamburg. Det cirka 12 000 hektar stora strandområdet härbärgerar stora kolonier av havsfåglar. Här lever också gråsäl och knubbsäl. Här har man chansen att följa med på en guidad vandring eller åka med droska genom det vackra naturlandskapet. På närmare avstånd till Hamburg ligger den forna fiskebyn Blankenese. Byn är numera en fashionabel stadsdel i Hamburg vid Elbes strand. Promenera runt i de pittoreska gränderna, kantade av tätt stående småhus. Hit tar man sig antingen med bil, båttaxi eller lokaltransport.

 Rathaus Foto: Patrik Mattsson © 2006
Rathaus, Rådhuset

Denna sandstens- kreation är byggd i neo-renässans stil och håller 647 rum. Rådhuset byggdes mellan åren 1886 - 1897 då det gamla brann ner till grunden, byggnaden är en av de få som fått stå kvar efter de allierades flyg- bombningar. Här finner man också stadens folkliv och torghandel.
Intill rådhuset finner du die Alsterarkaden med sina exklusiva affärer.


Planetarium
Ett av världens äldsta
planetarium finner man i stadens stadspark som ligger i stadsdelen Winterhude. Planetariet är huserat i ett gammalt vattentorn.
St. Michaelis
Med sina 132 meter så är St. Michaelis en av formgivarna till Hamburgs himmel. Barock kyrkan uppfördes mellan åren 1751 - 1762, byggnaden har fått byggas om vid tre tillfällen p.g.a. krig och bränder men sedan dess varit stadens landmärke och utsiktsplats nr.1
 Reeperbahn Foto: Patrik Mattsson © 2006

Reeperbahn
Reeperbahn är huvudgatan i stadsdelen St. Pauli. Gatan är vida känd i Europa och förknippas då mest med prostitution som bl.a. sker vid Herbertstrasse. Men nöjeskvarteren bjuder på ett stort spektrum av nöjen som disco, bio, tivoli, Operettenhaus och andra teatrar som St. Pauli teater och Imperial Theater. Här finns också en stor del av stadens ca. 4000 restauranger och Pubar mm.
Reeperbahn gästades av det okända popbandet the Beatles år 1961 - 62. John Lennon citat: I was raised in Liverpool but I grew up in Hamburg.
På 70 och 80- talen var området pupolärt bland studenter, husockupanter, anarkister som började flytta in i stadsdelen och ge den dess karaktär. I en paralellgata till Reeperbahn finner du ölhallen Zillertal som är världens största värdshus !

Topp


Alsters strand Foto: Patrik Mattsson © 2006 Shopping
Gallerior penetrerar centrum likt hålen i en schweizerost vilket gör den här staden till ett eldorado för shoppare.

Europas största sportvaruhus, skovaruhus, elektronik- varuhus finner du i i shopping- drömmarnas boulevard, nämligen
Mönckebergstraße som löper mellan centralstationen och rådhuset. Är det mode och design som gäller så ska du ta dig till Neuer Wall . Spitalerstraße är också ett shoppingstråk värd ett besök.

Hamburgs mest kända shoppinggata och promenadstråk är Jungfernstieg som ligger vid sjön Alster, här finner du bl.a. gallerian Hamburger Hof och en mängd exklusiva affärer. Inte långt ifrån jungfernstieg finner du "måste gallerian" Hanseviertel, här har du 9000 m2 shoppingparadis i hansa- miljö !
Staden bjuder på mycket shopping- möjligheter där Karstadt shoppingcenter med sina 6 våningar lär vara det största, du finner även det berömda shopping- centret Alsterhaus och många många fler.

Topp


 
Alstertal Einkaufzentrum AEZ Heegbarg 31
Hanse Viertel Poststraße 33
Hhof-passage Jungfernstieg 30
Levantehaus Glockengiesserwall 1
Neuerwall-hamburg Neuer Wall 1 - xxxx
Bleichenhof Bleichenbrücke 11
Spitalerstrasse Glockengieserwall 1 och Spitalerstrasse 2
Landesbank-galerie Spitalerstraße 24-26
Elbe-Einkaufszentrum Bundesstraße 431
Karstadt Jungfernstieg 16-20
Chilehaus-hamburg Caffamacherreihe 8
Mercado Ottenser Hauptstraße 10
Quarree Wandsbeker Marktstraße 103
EKZ Hamburger Straße Hamburger Straße 19-47

Slutord
Hamburg har nu vuxit sig så stor att hon kan titulera sig som världens brorikaste stad på över 2300 broar vilket lär vara mer än Amsterdam och Venedig tillsammans !
Staden har inte den charm som man är van vid att finna i de tyska städerna men hamnen, shopping, parkerna trollar bort behovet av detta.

Bor du i Arlanda- regionen så kan du ta den nystartade lågprislinjen German wings vilket gör att du kan ta dig hit för en billig peng.

Trevlig Resa!
 
 
 
 

Se film...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

Tillbaka

Innehåll
1Historia
2Att köra till...
3Sevärdheter
4Shopping


Tidsavstånd

Puttgarden -
Hamburg     2,0h
Prag (CZ)     8,0h
Paris (F)     11,0h

Hamburg -
Goslar     2,5h
Bamberg     5,0h
Rothenburg o.d.T.     5,5h
Prag (CZ)     6,5h
Paris (F)     9,0h