Tyskland: Bayern

Landsnummer
Ambulans
Brandkår
PolisClick for Bamberg, Germany Forecast

Webbkamera


Nationaldag

3:e oktober


Sidan skapad
07-12-16

Sidan uppdaterad
13-01-07Vid olycka

Tysk/Svensk
olycksrapport
Skriv ut och ta med. 

  
 Gamla staden i Bamberg Foto: Patrik Mattsson © 2007
Bamberg
Hon klev in i den dokumenterade historien år 902 och har med tiden förvandlats till en riktig UNESCO- idyll med stor rikedom på byggnadsstilar. Omgiven av 300 ölsorter utgör hon själva navet i Europas största ölmecka där bryggerierna ser till att besökarna får en variation utöver det vanliga.

Öl
Om du någon gång funderat på hur det är att dricka bacon ur glas så ska du prova Aecht Schlenkerla Rauchbier, detta är en rökig tysk vars malt torkats över öppen eld och på så sätt blivit behäftad med den kraftiga röksmaken.

Den första torsdagen i oktober tappas denna nybryggda öl upp på Schlenkerla vid Dominikanerstraße, var beredd på mycket folk. Det finns även en utomhustappning som ligger intill vid Dominikanerhof.

Ölrunda
Gå till turistcentrat, för 20€ får man en självguidande ölrunda i Bamberg innehållande en bunte underlägg, ölkarta och kuponger som täcker för fem halvliters öl på olika bryggerier. På vänstra flodbanken finner du turen som tar dig genom bryggerierna Schlenkerla, Klosterbräu, Greifenklau och Kaiserdom. På den högra sidan ligger Spezial, Fässla, Keesmann, Mahrs och Maisel.
Källa: Franconiabeerguide.com (uppg. fr. år 2007).
 Ölträdgård nere i gamla staden i Bamberg centrum Foto: Patrik Mattsson © 2007

Ölträdgårdarna
En ölträdgård som sticker ut är Spezial Keller som ligger på Sternwartstraße, härifrån är solnedgången över tornen i gamla staden magisk vacker och platsen håller samma klass som ölträdgården greiffenegg i Freiburg. Titta gärna runt uppe på Stephansberg och Kaulberg efter mysiga ölträdgårdar!

Ölen, som i Bamberg ses som det femte elementet, har en mycket lång historia där den första dokumenterade ölbaren såg dagens ljus år 1093, så det är inte konstigt att man finner siter som Franconiabeerguide.com där man diskuterar ölpriser, bryggerier, ölhak och trevliga vägavsnitt i och runt Bamberg.

Hur uppstod ölträdårdarna?
Det var killen Ludvig I som bestämde att öl bara fick bryggas mellan september till april p.g.a. den höga brandrisken under sommarmånaderna. Kort därefter uppfördes ölförråd för de varma sommarmånaderna och utanför planterades skuggande träd mot solvärmen. Bryggarna började sälja direkt till konsumenterna och ställde ut bord och bänkar och så är det än dag.


Historia
1007 Kejsar Henrik II grundar biskopsdömet Bamberg.
1122 Första dokumenterade bryggeriet i staden.
1647 Universitetet, Academia Bambergensis grundläggs
1802 Bamberg förlorar sin självständighet.
1945 22 februari, de allierades bomber missar Bamberg
2007 "Bila i Europa.se" besöker Bamberg.

Lilla Venedig i Bamberg Foto: Patrik Mattsson © 2007
Vid floden Regnitz finner man denna vackra ensemble av halvt timrade hus som har smeknamnet "Lilla Venedig". Husen står i centrum under Sandkerwa- festivalen som hålls den fjärde helgen i augusti.


För barnen
Bad
Ett utomhusbad med flera bassänger ink. barnbassäng. Det finns beachvolleyboll, basketplan och bordtennis- möjligheter.
Hur hittar jag dit: Ställ in GPS'n på Pödeldorfer Straße 176 så lär du hamna här.
entré 2,50 € (uppg. fr. år 2007).
Nöjespark
Bayerns största nöjespark ligger ungefär 6mil utanför Bamberg och heter Freizeitland.
Här finns karuseller, djurshower och attraktioner för alla i familjen.
Hur hittar jag dit:
A3 och sväng av vid Geiselwind eller knappa in Wiesentheider Straße 25 på GPS'n.
entré 21,50€ (uppg. fr. år 2007).
Zoo
Knappt 7mil från Bamberg ligger Nürnberg som har ett Tiergarten Nürnberg.
Hur hittar jag dit: Ställ in GPS'n på Am Tiergarten 30 så lär du hamna här.
entré 7,50€ (uppg. fr. år 2007).


Sevärdheter  Altes Rathaus i Bamberg Foto: Patrik Mattsson © 2007
Stadshuset, Altes Rathaus

Hela den gamla stadskärnan är en enda stor sevärhet och allt tar sin start vid det karaktäristiska stadshuset i floden Regnitz. Detta är resultatet av folkets protest mot biskopen som ej ville dela med sig av den prästerliga marken på kullsidan. Köpmännen lät då uppföra denna konstgjorda ö varpå stadshuset byggdes, det nuvarande uppfördes mellan åren 1461-67.

Det finns få tyska städer som kan visa upp ett så stort och intakt medeltida centrum vars arkitektur svävar mellan romantik, gotik, barock och rokoko. Orsaken till detta är att under andra världskrigets slutskede, närmare bestämt den 22:a februari år 1945, slog vädrets makter till vilket gjorde att merparten av de allierades bomber hamnade bland morötterna i förorten.

De många tornen
När man närmar sig Bamberg så skjuter det upp mängder av torn på kyrkosidan (gamla Bamberg). De som bidrar till detta är bl.a. den gotiska skönheten från 1300- talet, Obere Pfarrkirche. Kyrkan med de fyra tornen är kejsardomen som är berikad med statyer och den självklara sevärdheten här inne är Bambergryttaren från år 1215. Troligen föreställer statyn den tyske kungen av Hohenstaufen dynastin Conrad III (1093 †1152).

Andra byggnader...
Det enorma Neue Residenz i barock som stod klart år 1703. En kort bilfärd från Bamberg finner man Schloss Seehof.


 Bamberg Foto: Patrik Mattsson © 2007
Historisk koppling
Den 28 februari år 1632 besegrar general Tilly en svensk armé vid Bamberg som leds av Gustav Horn. Förlusterna på ett par tusen man gör att säkringen går hos Gustav II Adolf som sliter upp sin 37 000 man starka armé som verkar befinna sig på huvudled då de flesta väljer att väja för den.

Att köra till Bamberg och parkera
Stora motorvägar som A70 och A73 löper utanför staden. Att köra in i Bamberg är som att köra in i vilken svensk mellanstor stad som helst.

Parkeringsmöjligheterna är goda och de stora parkeringshusen ligger bara på 4 minuters gångavstånd från centrum. Läs mer på Verkehrsbetriebe.de

Utflyktstips
Det tar bara 4h att köra till Prag så vill du ha en liten aptitretare så ta en dagsutflykt till den magiska staden. En annan pärla som ligger bara sju mil från Bamberg är Bayreuth med sitt världsberömda operahus och sin Wagner- festival, välj bort motorvägen och ta väg B22 som går genom vackra omgivningar.Bamberg Foto: Patrik Mattsson © 2007


 Grön oas i Bamberg Foto: Patrik Mattsson © 2007
Slutord
Bamberg ligger i Franken som är ett landskap i förbundsstaten Bayern. Detta är en i raden av de tyska pärlor där det genuina härskar. Som så många andra mellanstora städer i Tyskland så är det välvårdat och snyggt.

Som en injektion av glädje och stim fylls Bamberg med ett antal tusen studenter varje år vars hak nr.1 lär vara Live Club som ligger på Obere Sandstraße 7 i gamla staden.

Stadens högsta mysfaktor finner man i ölträdgårdarna och speciellt de som ligger uppe på kullarna och som om kvällarna fylls med mycket folk.

Att shoppa i den gamla staden är som att vrida tillbaka tiden där speceriaffärerna härskade.
Man går till en ost, kött, tyg, mjölk- affär o.s.v.
Marknaden hålls på Maximiliansplatz


Trevlig resa!
 
 
 
 
 
 
 

Se film...

 
 
 
 
 
 
  

Tillbaka

Tidsavstånd

Puttgarden -
Bamberg     6,5h
Prag (CZ)     8,0h
Paris (F)     11,0h

Bamberg -
Rothenburg o.d.T.     1,5h
Schönau a.K.     4,0h
Prag (CZ)     4,0h
Paris (F)     7,5h