Tyskland: Niedersachsen

Landsnummer
Ambulans
Brandkår
PolisVädret GoslarWebbkamera


Nationaldag

3:e oktober


Sidan skapad
08-08-17

Sidan uppdaterad
13-01-08Vid bilolycka

Tysk/Svensk
olycksrapport
Skriv ut och ta med. 

  


 Kärlek i Goslar Foto: Patrik Mattsson © 2008
Goslar
Om man bortser från Albert Niemanns (1834 †1861) upptäckt av kokainet samt att staden fick agera som sjukhus under andra världskriget så har inte mycket hänt i denna medeltidsidyll sedan den danske sagoförfattaren H.C. Andersen tog sin kvällspromenad här år 1831. Men vi backar tillbaka till en tid då inte ens Berlin fanns på kartan.

Legenden om Ramm
Kejsar Otto I (912 †973) besöker slottet Harzburg. Han skickar ut knekten Ramm till Harzberget för att jaga hjort. Då terrängen var för tuff för hästen så band han denne vid ett träd för att därefter jaga till fots, detta tog sin tid varpå hästen blev otålig och började skrapa upp marken med sina hovar. När Ramm återvänder ser han en silver åra. Otto I blev överförtjust då Ramm berättade det inträffade och så i Ramms ära namngavs berget till Rammels- berg och hans maka, Gosa, ==>> Goslar.

och sedan...
De sachsiska och saliska kejsarna placerade sig i Goslar som blev en populär regeringssits i flera hundra år. Fyndet skulle ta ett millennium att utvinna och på vägen tillverkades här pengar och krigsutrustning!


 Goslar centrum Foto: Patrik Mattsson © 2008

Att köra till Goslar och parkera
Väl skyltat från A7 har man 23 km landsväg till Goslar. Staden skyltar med 4 parkeringshus men det finns många fler. Du finner bl.a. en stor vid Kejsarpalatset.

Bo tips!
Hotellet Kaiserworth ligger vid rådhuset och har riktigt fina rum. Om man vill ha utsikt mot torget så kan man välja bland dubbelrummen nr. 102, 104, 106, 108 och 110 (stort rum med gavel). De har en läcker restaurang (dunder frukost buffé) där man även kan sitta under arkaderna eller open air.
De erbjuder parkeringsplats för 6€/ dygn.

Vill du bo som en goslarbo till ett billigt pris utan att göra avkall på centrum, prova Haus-an-der-gose. Gratis parkering!


Historia
922 Henrik I grundar staden Goslar.
1200 -talet, någon placerar örnen på fontänen vid
1281 Goslar blir hansastad
1494 Gillehuset Kaiserworth (nuv. hotell Kaiserworth) byggs
1521 Skarf huset (nuv. hotell Brusttuch) byggs.
1777 Goethe besöker staden
1820 Stiftskirche St. Simon und Judas från 1047 rivs
1865 Kaiserworth blir hotell
1988 Gruvverksamheten i Rammelsberg upphör
1992 Stadskärnan hamnar på UNESCOs världsarvslista
2008 "Bila i Europa.se" besöker Goslar.

För barnen
Bad
Aquantic Schwimmpark
Hur hittar jag dit: Ställ in GPS'n på Osterfeld 11 så lär du hamna här.
entré 2,80 € (uppg. fr. år 2008).
Tennfigurer i museum
Äkta hantverk med handmålade tennfigurer i landets största tennfigurmuseum.
Hur hittar jag dit: Klapperhagen 1 ligger intill floden Abzucht.
entré 4,00€ (uppg. fr. år 2008).

 Glasmålning i rådhuset föreställande Fredrik II Foto: Patrik Mattsson © 2008
Historisk koppling
Danskarna
Den 17 augusti 1626 besegrade Tilly den danske kungen Kristian IV vid Lutter am Barenberge vid Goslar. Tilly gjorde därigenom slut på danskarnas hjälpaktioner för de tyska protestanterna.

Svenskarna
Under det "trettioåriga kriget" var Goslar vid en tidpunkt huvudkvarter för Tilly's armé. År 1632 dundrade svenskarna in i Goslar som nästan höll på att förstöras helt i lågorna. Gustav II Adolf straffar staden för dess support till de imperialistiska styrkorna. Efter år 1642 hamnar Goslar under huset welf.

Sevärdheter  Gatuvy i Goslar med Marktkirche i bakgrunden Foto: Patrik Mattsson © 2008
Marknadstorget, Marktplatz

Beskåda klockspelet, Glockenspiel som slår varje dag kl. 9.00, 12.00, 15.00 och 18.00. Kom även hit vid mörkrets intrång och bara beskåda. Det här är ingen optisk illusion utan Goslar by night!

Du har säkert noterat guldörnen på fontänen, någon smackade dit den på 1200- talet som en symbol för Goslar som fristad, d.v.s. det fanns ingen regional feodal länsherre som styrde staden utan denna låg direkt under kejsaren. Svenskarna ändrade dock guldörnens betydelse under det "trettioåriga kriget". Torget är också centrum för festivalen som hålls här andra veckan i september och julmarknaden.

Rådhuset, Rathaus

1400 talets välbärgade köpmän lät uppföra byggnaden som även idag fyller en viss funktion. När man går uppför trappan och in i den stora salen möts man av Hans Zepters (killen från Köln) fönstermålningar från 1928. De visar stadens historia och var en gåva till Goslar stad vid firandet av 1000- års jubileumet.

Den absolut största sevärdheten är målningarna i råds- sammanträdessalen, Ratssitzungssaal. Enligt den film som körs här inne så görs en antydan till att bilderna var så vackra att detta störde rådsmedlemmarna vilket ledde till att man bytte lokal. Därefter användes salen som arkiv och glömdes sedan bort några hundra år! Man kan idag inte gå in i salen med risk för att påskynda den söndringsprocess målningarna utsatts för av flämtande åskådare, men salen kan beskådas genom en glasmonter.
entré till Ratssitzungssaal 3,50€ (uppg. fr. år 2008)

Kaiserpfalz, Kejsarpalatset i Goslar Foto: Patrik Mattsson © 2008
I augusti månad hålls den internationella musikfestivalen GOSLAR-HARZ.
Kör du på A7, stanna till i Goslar och krydda semestertrippen med en konsert i den stora salen i Kejsarpalatset, eller hur!
entré till Kejsarpalatset under dagtid 4,50€ (uppg. fr. år 2008)


Bild mix från Goslar Foto: Patrik Mattsson © 2008

Kyrkorna
Det kan vara svårt att föreställa sig att Goslar hade 47 kyrkor när det begav sig, men man ska ha klart för sig att detta var ett centrum för kristen tro, man kallade staden för ”Nordens Rom”.
23 kyrkor har överlevt tidens tand, en av dessa är Marktkirche med sina olikformade torn som sticker upp bakom rådhuset. Tillhör du dem som tycker att vilja går före kolhydrater så varsågod, det är 218 trappsteg upp till en 66 meters utsikt i det norra tornet.

 Livsnjutare i Goslar Foto: Patrik Mattsson © 2008
Slutord
Tack vare Goslars insats som sjukhus- centrum under andra världskriget så föll här inga bomber. Nu har du chansen att uppleva en riktig korsvirkes- idyll med imponerande takvinklar och sniderier i alla dess former.

Goslar ligger vid foten av Harzbergen och fungerar som ett nav för utflykter. Har du packat ner en mountainbike i resväskan, här har du kartorna!

Det finns över 100 matställen och priserna är i de flesta fallen medel till billigt och kniper det rejält i reskassan så finns det snabbmatslösningar på gågatorna. Asiatiskt framför hotell Brusttuch, menyn är långt ifrån de klassiska "4 små rättigheterna".

Många av oss väljer A7 för färd söderut och Goslar är verkligen ett trevligt alternativ som rekommenderas varmt. Det är miljön i staden som är så speciell, bara vandra omkring, slå sig ner på en av de många uteserveringarna och bara njut för det här är så långt ifrån man kan komma den svenska funkisstilen eller miljonprogrammet!Mitt i det stora shoppingutbudet finns dem, häxorna, här heter de Brockenhexe och det lär finnas några kvar uppe på Rammelsberget. Utöver de många detaljhandlarna finner man även ett stort varuhus i centrumkärnan.


Trevlig resa !
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

Tillbaka
Tidsavstånd

Puttgarden -
Goslar     4,0h
Prag (CZ)     8,0h
Paris (F)     11,0h

Goslar -
Bamberg     3,5h
Rüdesheim a.R.     3,5h
Prag (CZ)     5,0h
Paris (F)     8,5h