Schweiz: Bern


Landsnummer
Ambulans
Brandkår
PolisVignette gäller i Schweiz
Click for Interlaken, Switzerland Forecast


Webbkamera OBS! sett fråm Wengen


Nationaldag

1:a Augusti


Sidan skapad
08-02-11

Sidan uppdaterad
12-09-08 

  
  Lauterbrunnen Foto: Patrik Mattsson © 2007
Lauterbrunnen
Inte långt ifrån Schweiz huvudstad Bern finner man Lauterbrunnen. Platsens enastående natur bländar besökaren med en 10 km lång kanjon vars 500 meter höga kalkstensväggar får en att känna sig väldigt liten.

Dalen är som hämtad ur en saga, ja den har faktiskt varit förebild till J.R.R. Tolkien's ringen triologi. Hela den långa resan som hobbiterna tar sig an från Rivendell till de mäktiga mörka bergen vid Moria kom till när han som nittonåring besökte platsen med omgivningar.

Många av de stora kompositörerna som Franz Schubert (1797 †1828), Felix Mendelssohn (1809 †1847), Tjajkovskij (1840 †1893) , Lord Byron (1788 †1824) m.fl. lät sig inspireras av dalen som utöver toner och dikter hamnade på den vita duken då delar av bond filmen,
I hennes majestäts hemliga tjänst, filmades i Lauterbrunnen.

Utgångspunkt
När du lämnar Interlaken i riktning Lauterbrunnen så lämnar du allt vad som heter party och fest. Djur och natur härskar, upplevs bäst genom platsens vandringsleder, bergsbanor, kabinbanor, små tågset och liftar, se mer under
"Ta dig runt".Historia
1257 Lauterbrunnen nämns i skrift
1911 John Ronald Reuel Tolkien semestrar här.
1968 Bondfilmen hennes majestäts hemliga tjänst
2007 "Bila i Europa.se" besöker Lauterbrunnen.
2012 "Bila i Europa.se" besöker Lauterbrunnen.


Blommor i Lauterbrunnen Foto: Patrik Mattsson © 2007Att köra till Lauterbrunnen och parkera.
Vägen upp till Lauterbrunnen är berikad med en stigning upp till 800 m.ö.h. väl framme så har man ett parkeringshus (t.v.) intill järnvägsstationen. Under sommarhalvåret är det inte svårt att få parkering. Längre in i samhället ligger två mindre parkeringsplatser.

Bo Tips!
Vill man ha första parkett till vattenfallet Staubbachfälle, prova Staubbach. De har rejäla balkonger som får täcka avsaknanden av TV'n, men är behovet stort kan man titta nere i allrummet där det också finns gratis kaffe och te vilket är riktigt trevligt efter en dagsvandring. Gratis parkering gäller här.

Hotell Schuetzen har studios (rakt över gatan från hotellet) med kokplattor vilket gör att man kan byta ut de dyra restaurangerna mot ett COOP-besök. Gratis parkering vilket gäller på många hotell i byn.

Vy från Mürren Foto: Patrik Mattsson © 2012
Vy med betande kor på alpäng vars föda verkar innehålla 1 del mod & 3 delar vansinne.
För barnen
Grotta
St. Beatus grottorna vid Thunersjön ligger vid den berömda pilgrimsvägen till Santiago de Compostela. Tack vare elektrisk belysning och säkra stigar är ungefär en kilometer tillgänglig för turister. Vägen genom grottorna går förbi underjordiska sjöar och väldiga droppstenar.
Hur hittar jag dit: Kör hit.
entré 18 CHF (uppg. fr. år 2007).
Glaciär vattenfall
Truemmelbachfälle finner man i ett berg som dränerar Eiger, Mönch och Jungfrau på 20.000 liter smältvatten/ sekund, en mäktig upplevelse.
Hur hittar jag dit: Fortsätt på huvudgatan och sväng av till vänster vid kyrkan, följ sedan vägen ca 1 km och håll ögonen öppna efter skylten. Vattenfallet ligger på den östra dalsidan inne i berget, Gratis parkering.

Vy från hotellfönster Foto: Patrik Mattsson © 2012
Andlösa vyer från ett fönster från hotell Staubbach, naturen medför en viss respekt.
Ta dig runt
 Tåget mellan Lauterbrunnen - Kleine Scheidegg                   Foto: Patrik Mattsson © 2007
Lauterbrunnen - Wengen - Allmend - Wengernalp - Kleine Scheidegg - Jungfraujoch.
Tågen går konstant från järnvägsstationen BLM i Lauterbrunnen. Har ni planer på att vandra på denna sida av dalen tar man bara tåget upp till det bilfria Wengen, byt sedan till männlichenbahn och åk upp till kammen Männlichen, väl uppe så kan man vandra till bl.a. Kleine Scheidegg och sedan vidare ner till Wengen eller ta tåget upp till Jungfraujoch.

Ska man upp till toppen Jungfraujoch, ta tåget från Lauterbrunnen till Kleine Scheidegg, byt till Jungfraubahn som tar dig till Jungfraujoch som har Europas högst belägna tågperrong på 3.454 meters höjd. Här kan man ta hissen upp till terrassen för att beskåda Europas största glaciär.

Lauterbrunnen - Grütchenalp - Winteregg - Mürren - Gimmelwald - Stechelberg - Lauterbrunnen.
Mittemot järnvägsstationen BLM i Lauterbrunnen finner ni bergbanan (tåg som drivs med vajer) Berner Oberland Bahn som har egen biljettförsäljning. Linbanan tar er 1400m upp till Grutchenalp i en tidvis 60% lutning.

Härifrån byter man till ett elektrifierat tåg som tar dig 4,2km genom Winteregg och vidare till Mürren. En stig löper stundtals paralellt med rälsen så en promenad här rekomenderas varmt. Från Mürren kan man vandra förbi alpängar och ner genom skogen för att komma till Gimmelwald. Därifrån kan man ta linbana ner till Stechelberg och vandra genom hela dalen fram till Lauterbrunnen.

Mürren - Allmendhubel.
Det går en bergbana från Mürren till Allmendhubel, ett poulärt vandringsområde.

Mürren - Schiltorn
Det går en kabinbana från Mürren via Birg till Schilthorn.

Du kan ta dig från dalen upp till Schilthorn genom att ta bussen från Lauterbrunnen till Stechelberg, därifrån gäller linbana upp till Gimmelwald och där byte av linbana som går vidare till Mürren och vidare.

Lauterbrunnendalen Foto: Patrik Mattsson © 2012Slutord.
Gillar du att vandra så är rekommendationen att med alla till buds stående medel ta sig hit och uppleva naturens mäktigare sidor! 
Det finns en liten välbesökt Coop affär, har du tillgång till eget kök Grattis, för det är dyrt på restaurangerna.

Trevlig Resa!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

Tillbaka
Tidsavstånd

Puttgarden -
Lauterbrunnen     10,5h
Prag (CZ)     8,0h
Paris (F)     11,0h

Lauterbrunnen -
Bern     1,0h
Gruyeres     2,0h
Annecy (F)     3,0h
Wasserauen     3,5h
Paris (F)     7,5h
Prag (CZ)     9,0h