Schweiz: Bern


Landsnummer
Ambulans
Brandkår
PolisVignette gäller i Schweiz

Väder Ebenalp
Webbkamera OBS! sett fråm Wengen


Nationaldag

1:a Augusti


Sidan skapad
11-10-19

Sidan uppdaterad
12-02-20 

  
  Getter vid Schäfler Foto: Patrik Mattsson © 2011
Alpstein
Det är en tektonisk berg & dalbana som möter en i vandringsparadiset Alpstein. Bärgränsen för vad man kan absorbera i vad det gäller mäktiga bergsformationer, djupa dalar med vackra sjöar och ändlösa vyer nås här.

Alpstein kan betraktas som en tektonisk konstform utmejslad från jordskorpan kring Appenzeller Alperna. Platsen berikas med mängder av preparerade vandringsstigar, 5 kabinbanor och 28st gasthaus.

Att summan av receptivitet och kondition är konstant förstår man när man vandrar upp för den kraftiga stigningen mot Ebenalp. Flåset fullständigt torpederar förmågan att absorbera det vackra, man får helt enkelt dra i nödbromsen då & då för att ta de välbehövliga mikropauserna.

Naturen här uppe underhåller dig som gäst med vackra solnedgångar, stjärnfall och vyer i ett av Europas vackraste retreat för naturälskare!
Välkommen till Appenzelleralperna!Historia
1524 Lauterbrunnen nämns i skrift
1621 Wildkirchli besöks av P. Philipp Tanner, det första altaret byggs
1658 Paulus Ulmann, första eremiten och som benämns Waldbrüder
1853 Sista eremiten avlideri Wildkirchli
2011 "Bila i Europa.se" besöker Wasserauen - Ebenalp - Schäfler.


Parkeringen i Wasserauen                        Foto: Patrik Mattsson © 2011Att köra till Wasserauen karta och parkera.
Vägen till Wasserauen går genom ett vackert böljande landskap där ni med stor sannolikhet passerar orten Appenzell karta. Stanna till här för att inmundiga en lunch vid dess charmiga torg eller leta reda på en VISA- maskin om så behövs.

Väl framme i Wasserauen möts man av paragliders vars landningsbana går parallellt med den avgiftsbefriade jätteparkeringen. Precis vid början av stigen finner man ett gasthaus med restaurang (se bild). Ladda batterierna här, töm eller fyll på alla behov för nu väntar en häftig stigning utan vattenhål, om ni inte tar linbanan upp till Ebenalp vill säga.
Alpstein sunrise Foto: Patrik Mattsson © 2011
Soluppgång sett från gasthaus Schäfler 1924m.ö.h karta, här gäller första parkett till den nya dagen!
Nere på bilden syns gasthaus Ebenalp på toppen Ebenalp 1640m.ö.h. som nås med linbana.Ta dig runt
 Stigen från Schäfler till Säntis
Att bergslandskapet i Alpstein är dramatiskt är ett understatement och effekten av detta maxas när man lämnar Schäfler (1924m.ö.h.) och styr sin kos mot Säntis (2502m.ö.h.). Bilden till höger får t.o.m. balansnerven att sälla sig till de som röstar bort det här semester- alternativet. Det finns partier som enbart verkar vara lämpade för bergsgetter men absolut inte för barn då utrymmet för mänskliga misstag är något sparsamt på dessa stigar.

Planera er vandringsrutt
För att planera vandringen behöver man ibland bjuda in tidsaspekten, detta kan göras på Ebenalp- sidan där man väljer...
1. Summer
2. Hiking routes
Mäktar man inte med höga höjder rekommenderas en timmes tripp till den så vackra Seealpsee karta. Här finner man restauranger som gasthaus Seealpsee och gasthaus Forelle. Stigen hit är asfalterad men trots detta så är den på sina håll riktigt brant.
Vackra vyer Foto: Patrik Mattsson © 2011
Mäktiga vyer från vandringsstigarna uppe vid Schäfler!
 Stigen från Wasserauen till Ebenalp                Foto: Patrik Mattsson © 2011
Att vandra upp till Schäfler från parkeringen.
Detta kan tyckas vara en utmaning för mycket här i livet och speciellt under semestern. Visst finns det partier på sträckan som är branta och som kan vara utmanande om värmen står på så glöm inte att ta med vatten. Det bör erkännas att de flesta väljer att ta linbanan upp - gå ner, men se upp!

När man vandrar nedförs absorberar lederna effekten av din vikt och för mycket stress på fotleder, knän och höfter kan orsaka irritation och inflammation. Väljer man nedförs så kan det vara klokt i att investera i ett par vandringsstavar.

Att med friska ben vandra från parkeringen till Schäfler tar ca. 2.30h vilket gör att man kan parkera vid 16- tiden och äta middag och dricka den där ölen uppe på gasthas Schäfler vid 19- tiden. Man står t.o.m. och spanar nedförs för att se om några nya nattgäster är på väg uppförs.


Ta linbanan upp till Ebenalp
När man kommer upp till Ebenalp med linbanan ser man Gasthaus Ebenalp. Väljer man att ta höger ner mot Äscher finner man utöver ett vackert gasthaus också de tre neandertalar- grottorna som benämns Wildkirchli, vilket kan översättas till "liten kyrka i vildmarken". Grottsystemet återupptäcktes på 1940- talet av Emil Bächler (1868–1950) och är i dag en stor turistmagnet.

Tunn luft
För att kompensera den tunna och syrefattiga luften bildas i benmärgen automatiskt fler röda blodkroppar, det kan meddelas att denna produktion var nästintill stillastående. Empiriska studier menar på att man inte känner av något nämnvärt på 1900- meter höjd, det krävs nog mer än så. Appenzellalperna! Foto: Patrik Mattsson © 2011
Appenzellalperna, ett paradis i Europa!

Slutord
Visst kan byxfickorna kännas djupa, men när man ska betala hotellnotan i schweiz bli armarna plötsligt väldigt korta. Kolla upp priserna på de boendealternativ som finns här så att detta kan tas med i semesterbudgeten.Trevlig resa !

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

Tillbaka
Tidsavstånd

Puttgarden -
Wasserauen     10,0h
Prag (CZ)     8,0h
Paris (F)     11,0h

Wasserauen -
Gruyeres     3,5h
Lauterbrunnen     3,5h
Bern     3,5h
Annecy (F)     5,0h
Prag (CZ)     6,5h
Paris (F)     8,0h