Schweiz:


Landsnummer
Ambulans
Brandkår
PolisVignette gäller i Schweiz


Webbkamera


Nationaldag

1:a Augusti


Sidan skapad
05-12-30

Sidan uppdaterad
12-02-20 

  
 En del av slottet med alperna i bakgrunden  Foto: Patrik Mattsson © 2005
Gruyères
En historisk medeltidsby som tillsammans med sin ost (gruyère) mognat till en pittoresk skönhet. De kulturminnes- skyddade husen i byn pendlar mellan gotik till renässans och knyts ihop av den centralt placerade brunnen. Slottet som innehåller en anmärkningsvärd konstutställning ramas in av fästningen som i sig är omgärdad av en fantastisk natur.

Legenden
Namnet "Gruyère" lär stamma från Gruérius, ledaren av vandalernas 6:e legion som valde att slå sig ner just här år 436.

Osten Gruyère
Den lär ha tusenåriga anor och är idag vida känd i världen. Gruyère som görs på komjölk lagras i flera månader för att sedan ta oss med på en smakupplevelse som pendlar mellan nötaktig - jordisk - till naturlig sötma. Några hävdar att den påminner något om emmentaler. Tips, prova gärna en ost- fondy i byn.

Historia
436 Vandaler slår sig ner på platsen.
1254 Kyrkan ägnad St Théodule grundas av Rodolphe III
1476 Slaget vid Morat.
2005 "Bila i Europa.se" besöker Gruyères.

Slottets entré Foto: Patrik Mattsson © 2005Att köra till Gruyère.
Från Basel tar det ca. 2h. via motorvägarna. När du når Bern så håll utkik efter motorväg 12 mot Vevey, snart dyker den smaragdgröna sjön Lac de la Gruyère upp till vänster om dig vilket innebär att att det är dags att hålla utkik efter skyltarna mot Bulle. Kör sedan in i centrum, där ser du skyltarna mot Gruyères som ligger granne med staden.
Parkeringsplatsen
Väl framme så har du tre parkeringsplatser på olika höjdlägen, har du personer med trötta ben i bilen så är det nog klokt att försöka få plats på den översta parkeringsplatsen då det är ganska brant att ta sig från den nedre, notera att det är förbjudet att köra in i byn.
Parkering: Gratis (uppg. fr. år 2005).Sevärdheter  Interiör från slottet Foto: Patrik Mattsson © 2005
Slottet
Slottet är byns turistmagnet och lär vara ett utav Schweiz mest välbevarade. Dess historia tar sin start vid 1100- talet och det var här grevarna av Gruyères bodde.
entré till slottet: 6.50 € (uppg. fr. år 2005).

Giger museét
På väg upp till slottet så finner du på vänster sida Giger museét. Det känns som om man klivit in i filmen "Alien", baren är fantastiskt realistisk. Planerar du en annorlunda bar- runda så kan jag rekommendera detta!

 Alperna utanför slottet Foto: Patrik Mattsson © 2005

Tips
Gruyères är sommartid väl besökt utav turister, har du möjlighet så försök komma hit vid kl. 10:00- tiden på förmiddagen så får du mer utav slottsbesöket samt bättre parkerings- möjligheter.
Lycka till på resan!
 
 
 
 

Se film...

 
 
 
 
 
 
 
  

Tillbaka
Tidsavstånd

Puttgarden -
Gruyères     10,5h
Prag (CZ)     8,0h
Paris (F)     11,0h

Gruyères -
Bern     1,0h
Lauterbrunnen     2,0h
Annecy (F)     2,0h
Wasserauen     3,5h
Paris (F)     7,0h
Prag (CZ)     8,5h