Sverige: Halland

Larm
Ambulans
Brandkår
Polis


Nationaldag

6:e Juni


Sidan skapad
19-08-09

Sidan uppdaterad
19-08-09
 

  

 Schweizeriet  Foto: Patrik Mattsson © 2019
Sträntemölla-Forsemölla
Inte långt från äppelkusten i Österlen brusar Rörums södra å fram genom det 48 hektar stora naturreservatet Sträntemölla-Forsemölla. Inlandsisen, som lämnade Österlen ungefär 15000 f.Kr (Källa), har förskönat platsen med böljande betesmarker och högväxta kuperade majestätiska bokskogssalar som resultat. Det är i huvudsak gamla bokar som berikar denna skog men här finns också ek, lind, lönn och al.

Denna delen av Skåne växte sig starkt under hansans exploatering och flertalet kvarnar har funnits i nejderna. Sträntemölla är en av Sveriges äldsta vattenkvarnar d.v.s. äldre än väderkvarnarna som stod vid Möllevången i Malmö och som danskarna brände under 1600- talet då de angrep staden.

Sträntemöllan som ligger intill sträntevägen är uppförd av gråsten i två våningar under tegeltak, enligt inskriftstavla uppförd 1856, men delar av en äldre kvarnbyggnad ingår och kan iakttas inifrån.

Men den absoluta skönheten är Forsemöllan med sitt vattenfall inne i skogen. Vill man uppleva detta så gör som Göran Stangertz i filmen glädjekällan från början av 90- talet och ta dig hit.
Välkommen till Sträntemölla-Forsemölla!

Historia
1123 S. Jorsalafarare anländer med 300 skepp till Svimraros (Simrishamn)
1300 Sträntemölla kvarn benämns
1361 Symbirshafn (Simrishamn) blir stad
1658 Danmark förlorar 1/3 av sin landsyta till Sverige, däribland Skåne
1749 Mjölnarbostad i korsvirke byggs ihop med kvarnen
1942 Sträntemöllagården kom i domänverkets ägo
1969 Sträntemölla kvarn tas ur drift
1976 Området blir naturreservat
2019 Bilaieuropa.se besöker Sträntemölla-Forsemölla


Att köra till, parkera & bo
För att köra till parkeringsplatsen slår man in Sträntemölla i smartphonen eller GPS'n, alternativt sträntevägen.

För logi kan man prova boka rum på Villa Hasselbacken eller kanske en stuga på Stockeboda GårdUtflyktstips!
Mandelmanns gård
Forsemölla med sitt vattenfall (se bild t.v.) är ett fantastiskt picknincksalternativ! Vandra vidare på betesmarkerna till Rörums backar och har du förbokat så kan du vandra vidare till Mandelmanns gård som är känt från TV4's dokumentärserie där man följer familjen Mandelmanns liv på den kravmärkta gården Djupadal på Österlen.

Gyllebo sjö
Ett annat utflyktsmål är Gyllebo slott med sin vackra sjö. Leta upp parkeringsplatsen vid sjön då här finns en trevlig liten fin strand med slottet som fond. För den hurtige, ja man kan vandra/ cykla runt sjön.

Stenshuvud
Sist men inte minst, jo vänta lite det är ju Sveriges minsta nationalpark och vi pratar om det vackra Stenshuvud med sitt Kaffestugan annorlunda!


 

Tillbaka