Sverige: Skåne

Larm
Ambulans
Brandkår
Polis
Nationaldag

6:e Juni


Sidan skapad
14-03-19

Sidan uppdaterad
14-03-19


 

  
 Stenshuvud  Foto: Patrik Mattsson © 2012
Stenshuvud
Känslan av att köra in i ett annat land sprider sig inombords när man svänger av från huvudvägen. Vi pratar om Linderödsåsens branta avslutning i öster mot Hanöbukten i Östersjön, Stenshuvud.

Sveriges minsta nationalpark beskrivs många gånger som en av de artrikaste och mest omväxlande nationalparkerna i Sverige. Här finns flera olika naturtyper och i skånska sammanhang en dramatisk bergstopp på hela 96m.ö.h. Man finner härliga utsiktspunkter, lummiga skogar, alkärr, mossmarker, bäckraviner, sandstrand, en storslagen hed och ett rikt djur- och växtliv.

Tittar man i backspegeln har området varit så populärt att man en gång i tiden tvingades bygga en borg uppe på berget för att skydda sig mot inkräktare. Snapphanar har använt henne för att undkomma svenskarna och i dag är Skåneleden (SL4 - Etapp 5: Simrishamn – Kivik) förlagd här.

Ta med dig badhanduken, picknickkorgen, vandrarskor och en stor fikalust. Stenshuvud bjuder verkligen på en heldagsutflykt för hela familjen.
Välkommen till Stenshuvud!
Historia
500 Stenshuvud fornborg byggs uppe på berget
1679 Snapphanar använder skogen som skydd för svenskarna
1749 Carl von Linné passerar förbi
1956 Kaffestugan annorlunda ser dagens ljus
1968 Fornborgen på Stenshuvud upptäcks
1986 Stenshuvuds nationalpark invigs av Carl XVI Gustaf
2012 "Bila i Europa.se" besöker Stenshuvud


Åskoväder vid Öresundsbron  Foto: Patrik Mattsson © 2012
Stranden löper bl.a. förbi fiskebodarna vid knäbäckshusen med S:t Nicolai Sjöfararens kapell.
Vid klart väder kan man se till danska Bornholm i söder och i norr mot Blekingekusten.Stenshuvud fornborg
Fornborgar byggdes bl.a. för att den kringboende befolkningen skulle kunna ta sin tillflykt vid orostider. Fornborgen uppe på berget är daterad till ca. 500 talet, d.v.s. den tid då stora folkgrupper kommer in från öster på Kontinenten. Borgen är sedan länge raserad men det finns spår kvar bl.a. på den södra delen där vallen är sammanlagt 200 meter lång, 4-7 meter bred (delvis utrasad) och ungefär 1 meter hög.

Troligen har även detta område berörts av folkvandringarna men då vi inte mycket nedskrivet för eftervärden kan man bara spekulera. Tittar vi nere på Kontinenten så har man funnit noteringar från bl.a. Bysans kesjare Justinianus I. Under hans första regeringsår (527) vandrar de första slaviska stammarna ner till donau- trakterna. Han iståndsätter en imponerande fästningsgördel längs Donaugränsen men p.g.a. de stora krigen i väster finns det inga trupper att bemanna dessa fortifikationer. Slaverna väller därför obehindrat in över halvön där de snart når Korithiska viken och Egeiska havets nordkust.Stenshuvud parkering Foto: Patrik Mattsson © 2012Köra till och parkera
Med Kivik i norr och Vik i söder når man Stenshuvud från väg 9 där det är väl skyltat. Strax innan parkeringen kör man förbi kaffestugan annorlunda på höger sida.
GPS: 55°39'25.9"N 14°15'49.2"E

Intill den avgiftsfria och turistberikade parkeringen på stenshuvud finner man utöver kiosk och toaletter ett naturum (högsäsong kl 11-18 alla dagar) med information om Stenshuvuds geologi, flora, fauna, kulturhistoria och vandringsleder.


Naturum Stenshuvud Foto: Patrik Mattsson © 2012Slutord
Guidade turer
En tur med nationalparksguide är ett givande sätt att få en aktiv naturupplevelse. Utrusta dig med utomhuskläder och bra skor. Fika eller matsäck kan kännas extra gott efter vandringen.
Guidade turer

Besöker man Österlen eller Skåne för den delen så är Stenshuvud verkligen den plats som kommer uppskattas av hela sällskapet. Så mycket intryck på en sådan liten domän är perfekt även för de med lite mindre ben.

Trevlig Resa!
 
 
 
 

Se film...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

Tillbaka