Sverige: Halland

Larm
Ambulans
Brandkår
Polis


Nationaldag

6:e Juni


Sidan skapad
20-07-20

Sidan uppdaterad
20-07-20
 

  

 Schweizeriet  Foto: Patrik Mattsson © 2019
Forsakar
Ytterligare ett ställe på Österlen som bara äter kamera. I början av 1900- talet etablerade sig Mölle som syndens näste, universum söker alltid balans så den östra sidan av Skåne fick ju ha sitt och det hamnade bl.a. här i Forsakar där man anlade två skamfilade dansbanor, men det var då.

Smältvattnet från istiden har format forsakarravinen till en riktig skönhet som vackert bäddas in bokskogssalarna. Träden faller som tändstickor i ravinen (här nere går man på egen risk) och med tiden skapar de en fauna som är unik och bidrar till de mycket exklusiva insektsarter som finns här.

Skånes största vattenfall, Forsakar (känd från Näcken i Äppelkriget) är en del av det skogsbeklädda Linderödsåsen som sträcker sig från Höör och avslutas med den i havet brant stupande bergskullen Stenshuvud.

Allting här kretsar kring ravinen och vill man uppleva detta så gör som Evert Taube i filmen äppelkriget från 1971 och ta dig till ravinen.
Välkommen till Forsakar!

Historia
1658 Danmark förlorar 1/3 av sin landsyta till Sverige, däribland Skåne
1749 Linné besöker Forsakar
1880 En dansbana byggs där ravinen först utvidgar sig (3:e romman)
1881 järnvägen mellan Degeberga och Kristianstad står klar
1901 En dansbana byggs där ravinen först utvidgar sig (1:a romman)
1929 Forsakarravinen, som ingår i Linderödsåsen, blir naturreservat
1942 Zoologiprofessor Per Brinck finner flera bokskogslöpare här
2015 Utsiktsplattformen vid Forsakar invigs
2020 Bilaieuropa.se besöker Forsakar


Det är en 10 min enkel promenad från parkeringen till det lägre vattenfallet.


Att köra till, parkera & bo
Forsakarsfallen ligger i Degeberga (väg 19 från E22 mot Simrishamn). I anslutning till ravinen finns en stor p-plats .

För logi kan man prova boka stuga på Degeberga Stugby som man finner här . Här har barnen fantastiska vidder att springa på och utöver lekplatsen så finns det en minst lika rolig agilitybana av rang som omvandlar barnen till all världens hundraser!Vid foten av ravinen finner man friluftsbadet med sin 50m bassäng + barnpool + hopptorn!Utflyktstips!
Mandelmanns gård
Forsemölla med sitt vattenfall (se bild t.v.) är ett fantastiskt picknincksalternativ! Vandra vidare på betesmarkerna till Rörums backar och har du förbokat så kan du vandra vidare till Mandelmanns gård som är känt från TV4's dokumentärserie där man följer familjen Mandelmanns liv på den kravmärkta gården Djupadal på Österlen.

Gyllebo sjö
Ett annat utflyktsmål är Gyllebo slott med sin vackra sjö. Leta upp parkeringsplatsen vid sjön då här finns en trevlig liten fin strand med slottet som fond. För den hurtige, ja man kan vandra/ cykla runt sjön.

Stenshuvud
Sist men inte minst, jo vänta lite det är ju Sveriges minsta nationalpark och vi pratar om det vackra Stenshuvud med sitt Kaffestugan annorlunda!


 

Tillbaka