Italien: Sicilia

Landsnummer
Ambulans
Brandkår
Polis


Väder Taormina
Nationaldag

2:a Juni


Sidan skapad
07-09-15

Sidan uppdaterad
16-06-18


 

  
 Corso Umberto i Taormina Foto: Patrik Mattsson © 2007
Taormina
Ända sedan Goethes dagar har hon varit Siciliens turistmagnet numero uno. Hennes nästan omöjliga placering på berget Monte Tauros sluttningar genererar vyer vars halveringstid i semesterminnes- balken får uran-235 att blekna. Att leva på lånad tid är en känsla som vulkanen Etna förser besökarna med, kombinationen ger en skyhög turistfaktor.

Kullerstens trampande celebriteter
Sedan det första hotellet slog upp sina portar år 1874 har det löpt på. Selma Lagerlöf var här på vårkanten år 1896 och lär ha hämtat inspiration till romanen Antikrists mirakler. Många kungligheter och celebra typer som Karl Friedrich Krupp, kronprins August Wilhelm, Oscar Wilde, André Gide, Stefan George, Ingrid Bergman, Richard Wagner, Johannes Brahms har satt sin fot här. En lista som skulle kunnas göras löjligt lång men det ger ändå en bild av att detta är ett gammalt turistparadis med charmig atmosfär.

Historisk koppling
Normanderna fick kämpa i 30 år för att erövra hela Sicilien. År 1079 dundrade dessa forna skandinaver in i Taormina och spred sin arkitektur i över trehundra år. De byggde delvis vidare på de moriska och bysantinska byggnaderna där Palazzo Corvaja är ett lysande exempel på detta.
Historia
f.kr 700 Grekerna koloniserar Sicilien
f.kr 403 Naxos förstörs av Dionysius I
f.kr 396 Karthagerna koloniserar ön
f.kr 212 Staden faller i romarnas händer
0276 Barbarerna invaderar Sicilien år 276-78
0440 Vandalerna invaderar Sicilien
0902 saracener erövrar staden
1079 Normanderna erövrar Taormina
1679 Franska invasionen
1787 Goethe som föll för Taormina ger ut sin bok Italiensk resa.
2007 "Bila i Europa.se" besöker Taormina.

Utsikt från Porta Messina i Taormina Foto: Patrik Mattsson © 2007Att köra till Taormina och parkera.
Väl skyltat så finner man Lumbi Car Park, de har en minibuss service som tar dig till centrum. Ett annat alternativ är Mazzarò car park som ligger intill kabinbanan vid stranden. Vill du köra ända upp så finns det ett antal små parkeringsalternativ till vänster om porta Messina.

Tips
Om du har bokat boende på hotell Soleado så svänger du av till höger vid porta Messina sedan är det skyltat. De har en egen parkering för hotellkunder med dygns- avgift på 6€
Uppgifter från 2007


Ta dig runt

A18 på Sicilien Foto: Patrik Mattsson © 2007Buss & Linbana
Buss utöver det vanliga, prova SAT, klicka på Excursions en tur till Etna kanske ?
Att gå ner till stranden är väl ok, men att bestiga backarna till Taormina är en utmaning, kan enkelt undvikas med buss eller kabinbana, se tariff och tidtabeller.

Båt
Det går inga båtar från Taormina men om du vill prova något utöver det vanliga, kör ner till Catania och ta bärplansbåten (med bil) till Malta.

Taxi
Du finner taxibilarna vid stadens torg, Piazza Vittorio Emanuele och Piazza San Pancrazio.

Tåg
Tågen som löper mellan Messina och Syrakusa stannar vid Taorminas tågstation som heter Taormina-Giardini. Se tidtabell Ferroviedellostato.it

Uppgifter från 2007


Giardini-Naxos i Naxos-bukten                      Foto: Patrik Mattsson © 2007
Naxosbukten
Året var 403 f.Kr och den grekiske tyrannen Dionysius I (ca. 432–367 f.Kr) från Syrakusa ville utöka sitt territorium norrut och på så sätt hamnade monte taurus under hans territorium. När så Karthagerna kom hit år 396 f.Kr och Dionysius I rike föll samman, fick invånarna från det förstörda Naxos bosätta sig här uppe på berget, det är från denna tid Tauromenion föds och efter några namnbyten känner vi henne som Taormina.
Bilden är tagen från Piazza IX AprileSevärdheter

Corso Umberto från porta Catania                     Foto: Patrik Mattsson © 2007 Den grekiska teatern
Via del Corso som löper ut från gågatan Corso Umberto tar dig till den grekiska teatern som med sina 110m i diameter och ett förförande bakgrunds- sceneri gör besökaren knäsvag inför ett puffande och ibland glödande Etna.
F.ö. så var det här som Alizée sjöng Moi...Lolita
Inträde: €6 (€3 under 26, gratis under 18år). € Uppgifter från 2016

Torgen
Largo IX Aprile är den största med sina schackbrädsplattor och fantastiska vyer över Naxos- bukten och Etna. Här ligger 1400-talskyrkan som är helgad åt St Agostino. I andra änden av torget finns en portal, Porta di Mezzo, med ett klocktorn som markerar gränsen till den äldsta delen av Taormina.

Piazza Duomo med sin katedral från 1200-talet. Katedralen renoverades under renässansen och är mycket vacker med många värdefulla interiörer.

Chiesa di San Pancrazio
Precis vi Porta Messina finner man denna kyrka som lär vara öns äldsta, byggd på ett tempel tillägnat guden Serapis.

Palazzo Corvaja
Den första delen av detta medeltida palats är byggd av araberna under deras styre på ön.

Giardino Publico
Den här välskötta trädgården sticker ut.


Etna nära Taormina Foto: Patrik Mattsson © 2007Utelivet
Likt cefalú så myllrar gatorna av folk på kvällarna. Känner du för dans så besök det det riktigt fräscha La Giara Vico La Floresta 1, mitt på gågatan. Det finns många barer som Dejavu Cocktailbar och Timeout pub (irländsk).

Siestan
Mellan 12:00 - 16:00 har siestan sin höjdpunkt men notera att många restauranger håller stängt mellan 16:00- 19:00.


Corso Umberto i Taormina Foto: Patrik Mattsson © 2007
Gågatan
Corso Umberto heter gågatan i Taormina, den tar sin start vid La porta d'ingresso, eller enklare sagt Porta Messina, förför besökaren si så där en kilometer med komplicerade sidogator och tre st piazzas innan man når Porta Catania.

Motorväg A18 vid Messinasundet                      Foto: Patrik Mattsson © 2007
Slutord
Stranden vid Isola Bela har många grottor och det lär vara snorkelvänligt, men här är det stenigt. Om du vandrar över till lido Mazzarò så finner du en skonsammare grovkornig strand. Går du ca. 500 meter till (norrut) kommer du till den stora stranden lido Spisone. Söderut finner du Giardini-Naxos (ca. 15 min med buss) långa strand.

Känner du för att bada, prova Mazzarobukten. När du ändå är här så kan du spana in Mendolia Beach Club eller Panasia Beach 

Corso Umberto är berikad med det mesta inom turist shopping!Se film...
Trevlig Resa!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

Tillbaka