Italien: Sicilia

Landsnummer
Ambulans
Brandkår
Polis


Click for Palermo, Italy ForecastNationaldag

2 Juni


Sidan skapad
07-09-09

Sidan uppdaterad
07-09-09


 

  
 Cefalù  Foto: Patrik Mattsson © 2007
Cefalù
Hon omfamnas av La Rocca, smeks av Siroccos stundtals heta vindar och svalkas av det Tyrrenska havet. En kombination som med enkelhet fyller Corso Ruggero och Via Vittorio Emanuele på kvällarna.

Som gjort för promenader
Romantiska Cefalù håller samma klass som det turistberikade Taormina, d.v.s. det är en mysig småstad med betagande gränder och underbara restauranger. Den välbesökta strand- promenaden Via Lungomare och den naturliga slingan i den gamla staden, vars restauranger gör knock out på dina sinnen, är helt underbara. Det både smakar och luktar mer här och kanske är detta ett svar på vårt E621 (glutamat).

Historisk koppling
Staden lever i symbios med klippan La Rocca och har gjort så i hundratals år. Under den bysantiska perioden förlades Cefalù, av säkerhetsskäl, uppe på klippan för att sedan flyttas ner igen.

Sicilien har haft många erövrare genom tiderna och alla har satt sin prägel på ön, men de som präglade Cefalù mest var Normanderna. Dessa forna Skandinaver dundrade in i Cefalù år 1063, slet ner henne på marken och lät uppföra denna, i förhållande till staden, överdimisionerade katedral.


Historia
f.kr 700 Grekerna koloniserar Sicilien
f.kr 396 Diodorus Siculos skriver om Kephaloidion (Cefalù)
f.kr 254 Romarna erövrar Coephaledium (Cefalù)
0276 Barbarerna invaderar Sicilien år 276-78
0440 Vandalerna invaderar Sicilien
0500 ca. Bysans invaderar Sicilien
0858 Araberna erövrar Gafludi (Cefalù)
0948 Sicilien blir ett emirat
1063 Normanderna tar över Cefalù
2007 "Bila i Europa.se" besöker Cefalù.

Cefalù by night Foto: Patrik Mattsson © 2007Att köra till Cefalù och parkera.
Väl skyltat från motorväg A20, betalstationen är nybyggd men lär inte tas i drift år 2007. Du kommer att hamna på Via Roma (huvudgatan i nya stadsdelen), sväng av vid Via Verga där finns ett bevakat parkeringshus i flera våningar. Man får köra i den gamla stadsdelen från kl 05:00 till kl 09:30 och från kl 13:00 till kl 16:00 men att parkera där är nästan en omöjlig uppgift. Det finns gratis parkeringsmöjligheter intill klippan La Rocca.

Tips
Om du har bokat boende på hotell Astro som ligger på en tvärgata till Via Roma så har du gratis utomhus- parkeringsplats som ligger inom ett inhägnat område.
Uppgifter från 2007Ta dig runt

Cefalù by day Foto: Patrik Mattsson © 2007Buss
Busshållplatsen heter här Colombo och ligger vid Lungomare, intill posten. Tre busslinjer navigerar härifrån.

Båt
Ustica Lines snabbfärjor (bärplansbåtar) går direkt till de vulkaniska Lipariska öarna.
Exempel: ta färjan till Stromboli kl. 8:15 - 9:30 (Alicudi) - 10:45 (Salina Rinella) - 12:40 (Stromboli), den går alla dagar under juni-sep. Båtarna avgår från Porto di Presidiana, hamnen ligger på andra sidan vid La Rocca, ca. 10 min gångväg från den gamla staden.

Tåg
På knappa timmen tar man sig in till Palermo, biljetten köper man på fiket/ kiosken som ligger i samma byggnad som stationen för 9,50€. Se tidtabell på Ferroviedellostato.it, skriv cefalu under Da dove vuoi partire? och Palermo under Dove vuoi arrivare?, skriv in dina datum och tryck på "INVIA"
Uppgifter från 2007


Strandpromenaden Via Lungomare Foto: Patrik Mattsson © 2007
Ett kvällsdopp, ja varför inte ett nattdopp. Sicilien ligger i ett av Europas varmaste område, bara några hundra stenkast från Afrika. Solstolarna (2st) med parasoll kan hyras under en heldag för ca 15€.
Uppgifter från 2007
Sevärdheter

Via Vittorio Emanuele i Cefalù Foto: Patrik Mattsson © 2007 Duomo
Påbörjad år 1131 av Roger II och byggd troligtvis till stor del av invånare från Cefalù. Det mäktiga bysantinska mosaikarbetet av Kristus Pantokrator finner du i taket. Fonten i sten är från saracenernas tid, d.v.s. den är äldre än själva kyrkan. Tvillingtornen är återuppbyggda på 1400- talet. I Italien måste man klä sig anständigt innan man entrar en kyrka, axlarna måste vara täckta.

Dianas tempel
Jaktgudinnan Diana (Artemis grek.), vars tempelruiner (Siciliens äldsta byggnad) går att beskåda på La Rocca, tillhör en av de tuffare gudinnorna. Det var nämligen hon som möjliggjort att vi kan beskåda Orionsbälte på stjärnhimlen. Orion var ju killen som försökte våldta Diana och för att göra en lång historia kort så sögs han upp bland de andra 87 stjäntecknen. Ja det går hett till här på Sicilien.

Tvättplats, Lavatoio
När du traskar runt på Via Vittorio Emanuele så håll utkik efter denna tvättplats. En saltkälla som araberna byggde om till just tvättplats.

Arkitektur av betydelse
Strosa runt på gatorna och begrunda byggnader som San Sebastiano från år 1523, Santa Oliva från år 1787, Immacolatella från år 1661, kapellet Santissimo Sacramento från år 1688, Santissima Trinità och Santissima Annunziata från år 1511 och många många fler.

Solnedgångsmiddag i Cefalù  Foto: Patrik Mattsson © 2007Restaurangerna
Om kvällarna är riktigt varma, för det är dem många gånger, så rekommenderas restaurangerna på Via Carlo Ortolani och självklart de som vätter ut mot havet, man har byggt trädäck långt ut på klipporna (se bild) och till på köpet kan man åtnjuta en vacker solnedgång. Om du är ute efter en riktigt god pizza, prova Al porticciolo på kvällen.

Siestan
Som på så många andra platser i det här landet så går man i koma vid 16- tiden och vaknar upp vid 19- tiden och det är riktigt skönt att falla in i detta mönster.

Torgen
Piazza del Duomo är den största och det är riktigt härlig att sitta under de svajande palmerna, torget är självklart berikat med uteserveringar. Piazza Garibaldi är döpt efter Giuseppe Garibaldi . Torget har också varit skådeplatsen för frihetskämpen Salvatore Spinuzzas arkebusering.

Katedralens tvillingtorn i Cefalù Foto: Patrik Mattsson © 2007
En stämningsfull afton vid strandpromenaden, långt där borta skymtar cefalùs pampiga katedral med sina tvillingtorn, vackert upplysta mot natthimlen.

Cefalù  Foto: Patrik Mattsson © 2007
Slutord
Utöver Citronerna, som kom hit via araberna, så är nog maffian det som gjort ön så känd hos oss nordbor. Denna orginisation som fick sig en sjuss när amerikanarna invaderade ön år 1943 då de samarbetade med maffian i sin kamp mot bl.a. fascisterna. Idag lär det finnas en utbredd beskyddarverksamhet på ön vilket gör att när du betalat restaurangnotan så har du bidragit till detta. Som turist är du alltså hjärtligt välkommen till Sicilien, även av maffian.

Många har trampat på henne, gudar, jättar, erövrare och turister, trots det sistnämnda så är Cefalù långt ifrån sönderexploaterad vilket ger en genuin semesterkänsla.

Cefalù, en liten småstad med det där lilla extra och som med råge klarar av romantiken, smekmånaden eller barnfamiljen! 
Marknaden
På lördag förmiddag är det marknad nere på strandpromenaden.
Gamla staden
Riktigt trevliga affärer som säljer allt från kylskåpsmagneter till keramik och kläder.
Prova vin, la-trinacria.it eller Lepetittonneau.it
Supermarkets
Det finns två supermarkets i staden som båda är knytna till Via Roma.

Lycka till på resan!
 
 
 

Se film...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

Tillbaka