Italien: Liguria

Landsnummer
Ambulans
Brandkår
Polis


Väder Levanto
Nationaldag

2:a Juni


Sidan skapad
07-10-21

Sidan uppdaterad
07-10-21


 

  
 Levanto Foto: Patrik Mattsson © 2007
Levanto
Den stundtals heta kampen som förs mellan henne och havet är rena paradiset för barnen!

Välkommen till den italienska Rivieran där doldisen Levanto med sina 5000 invånare utgör ett bra basläger- alternativ i Ligurien. Utan att göra avkall på badandet så har man Cinque Terre- paradiset runt hörnet och möjlighet till en avstickare längs schweizerost- järnvägen som tar dig till pärlor som La Spezia, Camogli eller Genua.

Cinque Terre
En vandringsled som faktiskt tar sin start i Levanto på två sätt...
1
För livsnjutaren eller barnfamiljen.
Ta tåget till Rio Maggiore (15min), vandra tillbaka till Monterosso och ta tåget till Levanto. Själva vandringen tar ca. 5-7 timmar lite beroende på hur långa pauser man tar.
2
För friskusen.
Ta dig till campingen Aacqua Dolce i Levanto, fortsätt längre upp på gatan så ser du den lilla skylten. Tänk på att du ska ta dig genom jätte udden Mesco, lycka till!

Historisk koppling
Den består till stor del av nutidshistoria som berikas med en hel del pizza- älskande svenska turister.

Historia
1211 Levanto hamnar under republiken Genua
1226 St. Andreaskyrkan
2007 "Bila i Europa.se" besöker Levanto.

Corso Roma i Levanto Foto: Patrik Mattsson © 2007Att köra till Levanto och parkera.
När du lämnar motorvägen så väntar hårnålskurvor och serpentinvägar. Har du överhuvud taget ingen koll på stan så kör bara rakt fram och igenom allén (se bild) Corso Roma, följ gatan till vänster vid det lilla sjukhuset. På detta sätt når du en stor parkering intill badstranden.

Tips
Oftast fri parkering om du har boende på hotell eller B&B. Ett annat trevlig alternativ är campingen Acqua Dolce, en charmig och populär campingplats vilket gör att man måste boka plats månader i förväg.
Uppgifter från 2007Ta dig runt

Järnvägsstationen i Levanto Foto: Patrik Mattsson © 2007
Båt
Båtar som går till Cinque Terre byarna avgår även från Levanto. Läs mer om de olika rutterna, se tidtabeller och priser.

Tåg
Det är billigt och riktigt effektivt att ta tåget från Levanto. Biljetten köper man på tågstationen och glöm inte att stämpla denna i en gul stämpelmaskin innan påstigning.

Alla tåg stannar inte i Levanto.
Notera tunneln som ligger 100m från perrongen. När du hör attenzione i högtalarna så innebär detta att ett tåg är på väg ut från tunneln i 150Km/h, har du barn med dig så ha järnkoll på dem!
Se tidtabell på Ferroviedellostato.it.
Gör så här: skriv Levanto under Da dove vuoi partire? och Genua under Dove vuoi arrivare?, skriv in dina datum och tryck på "INVIA"


För barnen
Akvarium
Ett av världens största akvarium som är fyllt med havsdjur från oceanerna ligger i Genua och heter Acquario di Genova.
Hur hittar jag dit: A12 sväng av vid Genova Ovest och följ gatan ner till hamnen där det finns gott om parkeringsalternativ (2€/h). Tåget rekommenderas från Levanto då stationen i Genua ligger på gångavstånd till akvariet samt att det kostar ca. 4€ och tar 1.20h till 1.40h lite beroende på vilken avgång man väljer.
entré 15€ (uppg. fr. år 2007).
Grotta
Väster om Genua ligger den mäktiga droppstensgrottan toirano grotte.
Hur hittar jag dit: Det är 16 mil motorväg med start på A12. Ställ in GPS'n på Toirano.
entré 11€ (uppg. fr. år 2007).
Valsafari
Båten avgår från Genuas hamn (intill akvariet). Räkna med att valsafarin tar 11h.
Hur hittar jag dit: A12 sväng av vid Genova Ovest och följ gatan ner till hamnen där det finns gott om parkeringsalternativ (2€/h). Tåget rekommenderas från Levanto som kostar ca. 4€ och tar 1.20h till 1.40h lite beroende på vilken avgång man väljer.
entré 35€ (uppg. fr. år 2007).
Vattenland
Väster om Genua ligger vattenlandet Le Caravelle Parco Acquatico.
Hur hittar jag dit: Det är 16 mil motorväg som ska klaras av med start på A12.
GPS- koordinater: N44°05'28" E8°12'56" eller skriv in staden Ceriale.
entré 18€ (uppg. fr. år 2007).


Levanto Beach Foto: Patrik Mattsson © 2007
När havet brusar upp så är det rena drömmen för barnen och vindsurfarna. Vid vågor som på bilden så fållar badvakterna in barnen till ett bestämt område på stranden.
Notera den skarpa kanten mellan soldyrkarna och vattenlinjen, till badgästernas stora förtjusning så flyttar sig linjen då och då vilket brukar resultera i en eller två helblöta familjer.
Uppgifter från 2007
Sevärdheter

Via Vittorio Emanuele  Foto: Patrik Mattsson © 2007 Trots sin storlek så kan Levanto bjuda på några sevärdheter som kyrkan St. Andreas. En svart och vit randig skönhet från 1200- talet som syns vida omkring. Man finner även ett medeltida slott och en ringmur.

Restaurangerna
Det lär finnas drygt 15st restauranger i Levanto och prisläget får betecknas som normalt. Som alla andra kuststäder så dominerar skaldjur och fisk men det finns nästan alltid pizza på menyn till barnens stora förtjusning. Studera gärna restaurang och trattoria- länkarna t.h.

Torgen
Piazza della Loggia och Piazza Cavour där man finner stadshuset, biblioteket och kommunhuset.

Strandpromenaden
Promenaden är hyfsat lång och ger en vacker överblick av bukten och dalgången bakom Levanto.


 Foto: Patrik Mattsson © 2007
Slutord
För barnfamiljen är Levanto ett utmärkt alternativ. Stranden är grovkornig och lätt trampad, vilket inte är en självklarhet i hela Italien, så när barnens fickor fyllts utav diverse omkringflytande småsten i de enorma vågorna så töms dessa med enkelhet innan hemgång.

Det finns mycket sevärt i närheten av Levanto, Pisa med sitt lutande torn, Florens med sina konstskatter och Genua med sitt akvarium (ett av världens största).

Bilden t.h. visar en del av den vin, oliv och pinje- rika dalen som går runt stadens inlandssida.

 
Marknaden
På onsdagar (förmiddag) fylls Levanto med folk och detta p.g.a. marknaden som hålls här.


Trevlig Resa!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

Tillbaka