Italien: Liguria

Landsnummer
Ambulans
Brandkår
Polis


Click for Genoa, Italy ForecastNationaldag

2:a Juni


Webbkamera


Sidan skapad
07-11-19

Sidan uppdaterad
07-11-19


 

  
 Vernazza Foto: Patrik Mattsson © 2007
Cinque Terre
Välkommen till Ligurien, pestons hemland där Unesco lagt vantarna på den vackra nationalparken Cinque Terre vars stigar leder besökaren mellan terrassodlingar, medeltida borgar, färgglada hus och så har vi det vackra landskapet som lär ha återupptäckts på 70- talet av ett gäng amerikanska backpackers. Pärlbandet av byarna består av Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza och Monterosso al Mare. Vår resa börjar i Riomaggiore och vi vandrar i nordvästlig riktning.

Räkna med att äventyret tar 5-7h lite beroende på hur långa pauser man tar och hur varm det är. Tågen går konstant mellan byarna men är man sent ute så bör man stå på någon utav stationerna vid 23- tiden för att inte missa den sista färden hem.

Riomaggiore
Ett litet start tips för dig som väljer att vandra på direkten. Gå förbi köerna och upp för trapporna till den första kontrollstationen, här säljer man också dagsbiljetter på ett riktigt effektivt sätt, man vill ju inte proppa igen leden. Man får en karta och en gällande tågtidtabell La Spezia - Levanto. Du står nu inför den enligt många vackraste delen av Cinque Terre, nämligen Via dell'Amore (Kärkleksstigen) som leder en till Manarola. Många gånger har man de vackraste vyerna i ryggen så glöm inte att göra några turnarounds då och då.Manarola -20min från Riomaggiore
Hög myshetsfaktor och av många ansedd som den kanske mysigaste byn av Cinque- pärlorna. Namnet Manarola kommer från latinets "Manium arula", vilket betyder litet tempel tillägnat Mani. Gågatan används som parkeringsplats för fiskarnas båtar då det inte finns någon riktig hamn. Känner man för bad så är detta möjligt nere vid klipporna. Högre upp i byn finner man torget där de religiösa byggnaderna finns samlade, kyrkan, kapellet och klocktornet.

Corniglia -1.10h från Manarola
Innan man når byn så ska man ta sig upp för Lardarina, man kan säga att härifrån räknat ändrar Cinque Terre skepnad, allt börjar med de 377st trappstegen som innebär serpentinrally för barnen och kanske en mindre plåga för de äldre men väl uppe väntar ännu en charmig by vars namn kommer från den romerska patricier-släkten gens Cornelia (Cornelius) med diktatorn Sulla i spetsen. Kaloritankning är nu möjlig då här finns ett antal trevliga restauranger och en del affärer i den lilla gågatan som är berikad med en vattenbrunn. Man finner även St Peterskyrkan från 1334

Vernazza 1.30h från Corniglia
Många restauranger och det fläktar riktigt friskt ute vid spetsen nere vid vattnet. Mysiga gator och trånga alléer kallat carruggi präglar Vernazza som även är berikat med fornlämningar som borgen Doria, vakttornet och delar av den gamla ringmuren. Passa på att bada i Vernazza då här finns ett 30 meter långt badparadis. Tips! Vägen från Vernazza mot Monterosso startar med en lång och kraftig stigning så låt maten sjunka ner ordentligt innan du traskar vidare.


Historia
1600- talet härjas kustremsan av barbariska pirater.
1880 Det 6 åriga järnvägsbygget Genua - La Spezia står klart.
1928 Tågsträckan Genua - La Spezia blir dubbelspårig.
1997 Cinque Terre tas upp i UNESCOS världsarvslista
2007 "Bila i Europa.se" besöker Cinque Terre.

Monterosso Foto: Patrik Mattsson © 2007
Monterosso 2.0h från Vernazza
Den största och livligaste staden, som tog sin form år 643 då flyende bybor gömde sig undan för de härjande langobarderna, lär ha fått sitt namn från en rödhårig (rosso=röd) styrande familj vars gener stuckit till sjöss. I mitten av 1500- talet låg här 10 turkiska båtar som bombade sönder samman stora delar av staden, sedan kom engelsmännen år 1818 och sist men inte minst, andravärldskrigets flygbombningar. Trots sin historia och storlek så är Monterosso riktigt charmigt och liksom den franska citronstaden Menton, finns också här en citronfestival som pågår under pingsten.

Monterosso Foto: Patrik Mattsson © 2007
Monterosso al Mare knyts ihop av en tunnel ute vid strandsidan. Bilden är tagen utanför järnvägsstationen på den västa sidan av staden.


Ta dig runt

Cinque Terre Foto: Patrik Mattsson © 2007 Båt
Ta båten, räkna med ungefär 8€ för hela sträckan (Riomaggiore - Manarola - Vernazza - Monterosso), se tidtabeller och priser.

Tåg
Det tar bara 15 minuter att åka mellan Levanto och Riomaggiore, priset är ungefär 2,00€.

Gör så här...
Se tidtabell på Ferroviedellostato.it, skriv Levanto under Da dove vuoi partire? och Riomaggiore under Dove vuoi arrivare?, skriv in dina datum och tryck på "INVIA"
Uppgifter från 2007

Cinque Terre Foto: Patrik Mattsson © 2007
Växtligheten bjuder på olivlundar, fikonträd mm. bilden talar för sig själv.Cinque Terre Foto: Patrik Mattsson © 2007
Det odlas aprikoser, citroner mm. och för er som varit i Italien och satt tänderna i en saftig nektarin suckar nog en del i den svenska affärens frukt o grönt avdelning. Alltså missa inte att inhandla frukt här nere.

Manarola Foto: Patrik Mattsson © 2007
Slutord
Italienare skyltar inte alltid på ett sätt som passar oss nordbor, problemet ska nog ses som en utmaning och ett tips är att följa instinkten.

En liten vattenflaska är bra att ha med sig och det finns också tillfällen att fylla på eller att köpa nytt kallt vatten i byarna. En annan viktig detalj är bra skor.

Att tänka på vid dåligt/stormigt väder.
Av säkerhetsskäl så stänger man helt enkelt av leden. 
Marknaden
Vatten och mat står nog högst på shoppinglistan en dag som denna men det finns ett litet varierande utbud av varor i byarna.

Lycka till på resan!
 
 
 

Se film...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

Tillbaka