Frankrike: Provence-Alpes-Côte d'Azur
Landsnummer
Ambulans
Brandkår
Polis


Vädret Bormes-les-Mimosas
Webbkamera


Nationaldag

14:e JuliSidan skapad
09-08-12

Sidan uppdaterad
13-01-13Vid bilolycka

Fransk/Svensk
olycksrapport
Skriv ut och ta med. 

  

 Bormes-lès-Mimosas Foto: Patrik Mattsson © 2009
Bormes-lès-Mimosas
Hon slarvar inte ens med det ytligaste mötet, det känns nästan lite för perfekt, men så har hon också vunnit flera skönhetstävlingar som en av frankrikes mest blomdekorerade.
Hennes inre rikedom yttrar sig som utvärtes generositet under perioden feb-april då Linnés namngivna akacior (Mimosa) står i full blom.
Bilderna på sidan är tagna i juni månad.

Växterna
Det känns som om stora delar av växtvärlden finns representerade i Bormes. Napoleon III lär ha tagit hit mimosan år 1867 från Mexico men det hör tillsaken att denna fanns redan i början av 1800- talet i parfymstaden Grasse, detta kan man ju tvista om över en bouillabaisse i någon av byns mysiga restauranger.

Hon drar till sig en del av Frankrikes Crème de la crème och med all respekt för dem så namnges inga här på sidan, förutom presidentparet som har sitt sommarresidens ute vid Le Fort de Brégançon. Toulon må vara huvudorten i departement
Le Haut-Var, men juvelen är Bormes-lès-Mimosas Välkommen!

I Begynnelsen
Kelt-liguriska stammar når området vid 500- talet f.Kr Därefter fylls hennes historia av krig, pest, eld, förstörelse, religionsmotsättningar och t.o.m. pirater som älskade denna plats. Kanske tog allt en vändning när Napoleon III's soldater tog hem växter från Mexico och planterade bort detta historiska elände och därmed drog ut Bormes från den historiska fulgarderoben.
Idag är är hon en juvel lagom berikad med hotell och restauranger.
Historia
500 f.Kr Kelt- liguriska stammar bosätter sig i området
0730 Saracens ödelägger Borma.
0859 Normanderna erövrar byn.
1056 Byn Borma nämns i skrift
1362 Spanjorerna erövrar byn.
1393 Bormes plundras
1482 Saint François de Paul sätter stopp för pesten i byn
1529 Afrikanska "Maures" bränner byn
1601 Bormes blir franskt
1968 Bormes byter namn till Bormes-lès-Mimosas
2009 "Bila i Europa.se" besöker Bormes-lès-Mimosas


Isac ackompanjerad av cikador i Bormes-lès-Mimosas Foto: Patrik Mattsson © 2009
Att köra till Bormes-lès-Mimosas, parkera och..
Efter några serpentinvägar når man hennes gratis parkeringsplatser och för dig som har homo sapiens i bilen som behöver göra 1'an eller 2'an så finns den offentliga toaletten intill parkeringen i nivå "djuphavs- fisk", detta är den enda lösningen om ni inte intar en restaurang vill säga.

bo
Ett mycket bra och prisvärt hotell är Hotell Bellevue vars underbara uteservering lyfter maten till nya höjder. Har man valt balkong som vätter ut mot dalen kan man njuta av de galna svalorna som outtröttligt flyger runt till ljudet av siså där 782st cikador/m², en slags naturens symfoni som låter livskvalitén ta nya höjder i den varma kvällsbrisen, på ett fransk sätt vill säga.


Krims krams gata i Bormes-lès-Mimosas Foto: Patrik Mattsson © 2009På behörigt avstånd
Eftersom Bormes gillar att bre ut sig, vi pratar 10.000 hektar, så ligger marinan och hennes flertalet sandstränder och Le Fort de Brégançon på bilavstånd. Vill man ta den enkla vägen så rekommenderas le Lavadou som bara ligger 5km bilväg nedanför byn, här har man stränderna, barerna, restaurangerna, marinan mm.

Blomfestivalen Corso Fleuri
Eftersom Mimosan inte riktigt förstått att den lämnat Kontinenter som Australien och Afrika så kör den på som om det vore högsommar när vi i Europa har högvinter. Hur som helst, denna naturens nycker måste ju firas och vad vore inte bättre än festivalen Corso Fleuri (feb).

Torget
Många gånger går man bara förbi dem, ta bara exemplet utanför filmpalatset i Cannes där lord Brougham står, han som upptäckte fiskebyn för att senare omkomma i en hissolycka. I Bormes finns det också en staty, här på torget Saint François står Saint Francis de Paul, killen som satte stopp för pesten i byn år 1482.Slutord
Tänk på att byn är belägen på olika etapper, d.v.s. undvik att vandra runt här mitt på dagen då äventyret kan bli ganska fuktigt. Man befinner sig på det västra Côte d'Azur, även kallad Côte Varoise. På sommaren spelar det ingen roll vart man riktar kameran, hon är cementerad av blommor så pollen är huvudingrediensen på dina bilder. I december förvandlas hon till ett eldorado för julfirare.

Bormes-lès-Mimosas, en lisa för själen!

Det finns lite allt möjligt som huvudbonader, mattor, något för huden mm.

Trevlig Resa!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  


Tillbaka