Tyskland: Bavaria (Bayern)

Landsnummer
Ambulans
Brandkår
Polis


Väder Regensburg
Webbkamera


Nationaldag

3:e oktober


Sidan skapad
05-09-01

Sidan uppdaterad
13-01-08Vid bilolycka

Tysk/Svensk
olycksrapport
Skriv ut och ta med. 

  
 Nära Krauterermarkt  Foto: Patrik Mattsson © 2005
Regensburg
En av tysklands vackraste och bäst bevarade städer som genom sin tvåtusen- åriga historia lämnat över 1200st historiska byggnader till efterföljande generationer. Innanför dess medeltida stadsmur finner du ett stort medeltida gatunät som kantas av romantik, barock, rokoko och Neo- klassisk stil.

Studentstaden Regensburg har huserat Johannes Kepler (1571-1630) en i raden som gjorde det möjligt för mänskligheten att till sist acceptera att jorden går i bana runt solen. Han blev för övrigt Tycho Brahe's efterträdare i Prag när denne avled. Staden med omnejd är oftast mindre känd för oss nordbor och även sett ur ett historiskt perspektiv, men det finns några nordiska inslag genom historiens gång.

Historia

0500 f.KR Platsen är hemvist för Kelterna som delvis trängts undan av Germanerna.
0090 e.Kr Ett romerskt fort sätts upp i närheten. På andra sidan Donau finns bl.a. Teutonerna (stammar från Jylland) som sätter stopp för romarnas fortsatta expansion norrut.
0179 Stadens grundläggelse dateras till detta år, detta sker då den romerska kejsaren Marcus Aurelius låter uppföra fortet Castra Regina (fortet vid floden Regen) för en legion som stationerats här.
0500 ca. Staden är säte för de styrande agilolfingerna.
0739 Ett biskopssäte inrättas av munken Bonifatius.
0788 Karl den store (Charlemagne) underkuvar Bavaria och där med Regensburg.
0843 Frankerriket delas efter fördraget i Verdun där den östra delen tillfaller den östfrankiske kungen Ludvig II, Regensburg blir säte.
1189 Fredrik Barbarossa marscherar ut från Staden i spetsen för den största enskilda armé som någonsin gett sig ut på korståg till det heliga landet.
1245 Staden blir riksstad i det tysk- romerska riket.
1633 Hertig Bernhard som under svensk flagg erövrar Regensburg den 5 november mitt under det "trettioåriga- kriget", redan i maj året därpå når de kejserliga trupperna staden och tvingar bort "svenskarna".
1663 Tysk- romerskarikets första riksdag hålls i staden, närmare bestämt i Beratungszimmer. Detta kommer att pågå till år 1806.
1809 Napoleon Bonaparte dundrar in i staden, han såras dock den 23 april och händelsen förevigades på en minnes- tavla i staden.
2005 "Bila i Europa.se" besöker Regensburg.

Gamla rådhuset (gult hus) Foto: Patrik Mattsson © 2005Att köra till Regensburg och centum.
Om du någon gång kört till Österrike, Ungern, Serbien- Montenegro o.s.v. så har du säkerligen passerat Regensburg via Autobahn, två motorvägar korsar nämligen staden, A3 och A93. När du kör av motorvägen så följer du bara centrum- skyltarna. Du kommer närsom att slås av den vackra vyn där katedralen utgör ett markant inslag. Snart ser du skyltarna "der altstadt" som du följer, men var beredd på att ligga i rätt fil, vissa korsningar har ingen skylt vilket innebär att du ska köra rakt fram. När du närmar dig "der altstadt" så håll utkik efter P- husen, det finns också en liten utomhus- parkering ca. 50m från katedralen men detta är ingen långtidsparkering. Det är inte svårt att köra bil i Regensburg men som vanligt så håller man ett högt tempo, låt dig inte falla in i detta, det är bättre att se ut som en vilsen turist, bara du använder dina färdvisare (blinkers) så respekteras du som en i "familjen".

Sevärdheter  St. Peter's katedralen Foto: Patrik Mattsson © 2005
St. Peter's katedralen, Dom St. Peter

Denna mäktiga gotiska katedral med sina 105m höga spiror dominerar gatubilden vid Dompltaz och Krauterermarkt och som vanligt så är det en konst att få med hela byggnaden på en bild p.g.a. dess storlek. Katedralen grundades år 1254 och stod färdig ca. år 1520, spirorna byggdes på 1800- talet och stod färdiga år 1869. Klostergångar från medeltiden, ett allhelgonakapell, lustiga figurer och de vackra fönsterna som färgar miljön från 1300- talet är mycket sevärda. Om värmen plågar dig ute på stadens gator så kan du trösta dig här, för närmare kylskåpskänsla kan du inte komma, det är helt enkelt förvånansvärt svalt här. entré: gratis (uppg. fr. år 2005).  Gamla staden Foto: Patrik Mattsson © 2005

Gamla kapellet, Alte Kapelle
Missa inte kyrkan vid Alter Kornmarkt, den kallas för "det gamla kapellet" och ligger ca. 100m sydöst om St. Peter's katedralen. Rokoko- interiörens prakt bokstavligt talat bländar en av skönhet !


Interiören i St. Emmeramkyrkan Foto: Patrik Mattsson © 2005 Kloster St. Emmeram, Kloster St. Emmeram
Ca. 500m sydväst om katedralen närmare bestämt vid Emmeramsplatz, så finner du St. Emmeram kyrkan (entré: gratis) och intill kyrkan så vilar det vackra klostret St. Emmeram, ett besök här rekommenderas. Emmeram var troligtvis biskop i den franska staden Poitiers som missionerade till Bavaria på 600- talet. Han led martyrdöden och några år efter hans död så grundades klostret St. Emmeram i närheten av hans grav. Alldeles intill kyrkan finner du också stadens slott.
entré: Klostret och Slottet Thurn och Taxis 11€ (uppg. fr. år 2005).

 Bilden är tagen från Steinerne Brücke Foto: Patrik Mattsson © 2005
Stenbron, Steinerne Brücke
Bron byggdes mellan åren 1135 - 1146 och är därmed Tysklands äldsta bro, detta var sin tids ingenjörskonst och den leder dig ca. 300m från gamla staden över Donau till det lugnare Stadtamhof. Bron har en gång i tiden varit en viktig knytpunkt på den handelsväg som fanns mellan nordeuropa och Venedig.
Bron med katedralen i bakgrunden är stadens symbol.


 I bakgrunden så finns Goliathhaus där bl.a. Oskar Schindler bodde. Foto: Patrik Mattsson © 2005
Övrigt
Valhalla, Walhalla

Ungefär 8km utanför staden finner du byn Donaustauf där marmortemplet Walhalla finns, det uppfördes mellan åren 1830-42 och vilar majestätiskt på en kulle ovanför Donau. Templet innehåller byster från ca 120st kända tyska vetenskapsmän, konstnärer o.s.v. Ett trevligt res- alternativ är att ta båten från Regensburg.
entré till Walhalla: 2.50 € (uppg. fr. år 2005).
 Gamla staden Foto: Patrik Mattsson © 2005

Bayerska skogen, Bayerischer Wald
Denna skog gränsar mot Tjeckien och innehåller också en nationalpark. Du finner även en naturpark och självklart något för barnen.

"Limes- vägen", Limesstrasse
De germanska stammarnas ständiga räder mot romarna tvingade fram byggandet av Limes (befästningar) som med tiden skulle bli 550km långt, med början vid dagens Hienheim (sydväst om Regensburg) till Rheinbrohl (norr om Koblenz). Denna Deutsche Limesstrasse går via bevarade romerska objekt och utgrävningar.

"Grannarna"
Runt om Regensburg finner du grannstäderna München och Nürnberg som båda ligger på 1 timmes avstånd. En annan stor stad som motorvägsskyltarna skvallrar om innan du når Regensburg är Prag, det är ungefär 20 mil dit och den resan är värt mödan, men det är en annan historia.

Lycka till på resan !
 
 
 

Se film...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

Tillbaka

Tidsavstånd

Puttgarden -
Regensburg     8,0h
Prag (CZ)     8,0h
Paris (F)     11,0h

Regensburg -
Rothenburg o.d.T.     2,0h
Schönau a.K.     3,5h
Prag (CZ)     3,0h
Paris (F)     8,0h