Tyskland: Bayern

Landsnummer
Ambulans
Brandkår
PolisVäder MiltenbergWebbkamera


Nationaldag

3:e oktober


Sidan skapad
09-07-05

Sidan uppdaterad
13-01-08Vid bilolycka

Tysk/Svensk
olycksrapport
Skriv ut och ta med. 

  


 Justitia vid Marktplatz  Foto: Patrik Mattsson © 2008
Miltenberg
Att Tyskland gång på gång kan leverera sådana här miljöer gör en smått mållös. Man kapitulerar fullständigt inför det idylliska som i det här fallet ligger 90mil från det att Brobizzen tvingar upp bommen vid öresundsbron.

Hon är som kristalliserad från en vacker tanke, placeringen mellan floden Main och sluttningen gör henne attraktiv för dem som vill uppleva en genuin tysk miljö av kullerstensgator och korsvirkeshus i medium format.

Hennes i skrivande stund 130 000 själar bidrar till en hel del aktiviteter, har man möjlighet så försök att pricka in en festival eller liknande.
Altstadtfest första helgen i juli. Mildenburger Theatertage, teaterdagarna hålls i slutet av juli. Sista helgen i augusti drar den 10 dagar långa folkfestivalen igång, Michaelismesse.

Hon kallas för staden i trä, vars årsringar skvallrar om att hon fått växa ostört även under krigsåren vilket gjort henne till en riktig pärla.
Välkommen till Miltenberg!

Historia
1200 Borgen Mildenburg färdigställs
1237 Miltenburgs nämns i skrift
1379 Tornen Mainzer Tor och Würzburger Tor står klara
1756 Joseph Martin Kraus föds i staden
1816 Staden tillhör nu Bayern
2009 "Bila i Europa.se" besöker Miltenberg

 Hotell Hopfengarten  Foto: Patrik Mattsson © 2009
Att köra till Miltenberg...
Bara någon mil från Autobahn ligger denna idyll och ett hotell som verkligen rekommenderas är hotell Hopfengarten. De har riktigt stora dubbelrum och allt är nyrenoverat och fräscht. Frukostbuffén som ingår täcker alla tårtbitar i kostcirkeln och man får mycket hotell för pengarna!

... och parkera
Hotellen i den gamla stadsdelen har oftast inga egna parkeringsmöjligheter men det finns ett prisvärt alternativ bakom ESSO- macken intill den gamla staden, dygnstaxan ligger på 2 euro och avståndet mellan hotellet och garaget är gångbart även i 30°C hetta. Fråga efter parkerings- möjligheter och du blir garanterat hänvisad till detta parkeringshus.
Sevärdheter  Weingutsteuer i Miltenberg Foto: Patrik Mattsson © 2009
Weingut Karl Steuer
Vi börjar med maten, om man vill låta smaklökarna göra en tysk kullerbytta så gäller Weingutsteuer (se bild). Ät under de hängande vinrankorna, de har sitt eget vin och vad det gäller öl så fråga efter det lokala ölet och det kommer att ställas in en Faust. Faust Pils lär hamna på din favoritlista, för dig som gillar mörk öl prova Faust doppelbock.

Hauptstrasse
Ja så heter huvudgatan i Miltenberg, detta är en enda lång gata som knyter ihop en hel del av stadens sevärdheter bl.a. rådhuset och gasthaus zum Riesen som lär vara ett av tysklands äldsta. Allt kröns av det sagolika torget Markplatz som även kallas för Schnatterloch.

Parallellt med denna gata så ligger Main och strandprommenaden med en hel del svalkande restaurangalternativ men också ett litet biergarten.

Mildenburg
Från Markplatz leder gången upp till borgen Mildenburg. På vänster sida har man ett museum som belyser de romerska rötterna i området och framåt i tiden. Utsikten från borgen bjuder på floden Main och bron Mainbruecke med sitt Bruekenturm. Även Stadtfarrkirche st. Jakobus, Franziskaner Klosterkirche, Würzburger Tor m.fl.

 Gatuvy i Miltenberg Foto: Patrik Mattsson © 2009
Slutord
Miltenburg är en liten och charmerande stad och ett perfekt stopp från Autobahn som lite beroende på vartifrån man kommer bara är en 2-5 mils körning. Stannar man under en längre period så finns det vandringsmöjligheter i naturparken Spessart.

Flodbåtarna är också ett alternativ men det absolut bästa är att bara strosa omkring, läsa menyer från gatan eller kanske köra några vattenhål och "supa" in sig miljön, för den är vacker!

Kommer man hit runt jultid så är det bara att gratulera, Miltenbergs julmarknad lär vara Nordbayerns vackraste med julgranspynt, julkrubbor, körer, konsthantverk och kulinariska specialiteter från Frankenregionen.Huvudgatan Hauptstrasse i den gamla staden har väl det mesta en turist kan önska och självklart märklintåg för barnen, eller pappa kanske!


Trevlig resa !
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

Tillbaka
Tidsavstånd

Puttgarden -
Miltenberg     7,0h
Prag (CZ)     8,0h
Paris (F)     11,0h

Miltenberg -
Rothenburg o.d.T.     1,5h
Limburg a.d. Lahn     1,5h
Prag (CZ)     5,0h
Paris (F)     6,0h