Tyskland: Hessen

Landsnummer
Ambulans
Brandkår
PolisVäder Limburg an der Lahn
Nationaldag

3:e oktober


Sidan skapad
09-08-16

Sidan uppdaterad
12-02-19


 

  
 Limburg an der Lahn  Foto: Patrik Mattsson © 2009
Limburg a. d. Lahn
Hennes atmosfär är lugn och behaglig.
Chilla på ett tillbakalutade fik och låt förbipasserande generera en film som får feelgood faktorn i dig att blomma ut efter allt skumpande på Autobahn.

Hon är en priviligerad stad på många sätt.
Stundtals vandrar man i detaljrika 1300- tals miljöer där krokiga gränder får det logiska att göra en halv mollbergare utan panninslag.

För vad sägs om huset med de sju lasterna på Brückengasse 9 från år 1567 som visualiserar stolthet, girighet, avund, lusta, frosseri, vrede och lättja på ett sätt som aldrig kommer att kunna blankas bort från semester- minnena.

Georgdomen med sina sju torn väcker i det undermedvetna liv i de gamla barndoms- sagorna vilka i sin tur utgör mentala kulisser i staden. Böljande landskap och henne inbäddad i Lahns floddal, toppa med bratwurst och saken är "korv"!

Hon injicerar precis den bild man får av ett Tyskland när det är som bäst.
Willkommen auf Limburg an der Lahn!
Historia
0910 Orten Lintpurc (Limburg) nämns för första gången i skrift
1235 Limburger Dom invigs
1214 Limburg får stadsrättigheter
1289 14 May brinner delar av staden ner, sker även år 1342
1310ca Limburger Schloss påbörjas av Gerlach von Ysenburg
1337 Judarna drivs ut från staden
1349 Digerdöden slår till och kommer åter år 1356 & 1365
1818 Stadsmuren rivs
1899 Stadshuset står klart
2009 "Bila i Europa.se" besöker Limburg an der Lahn


Gata i Limburg a. d. Lahn Foto: Isac Wickman © 2009
Att köra till Limburg, parkera och...
Motorväg A3 stryker förbi den lilla staden och att parkera är en enkel match men ställer du dig i ett P-Hus så notera öppettiderna!

... bo
Är man ute i sista sekund med hotellbokningen så prova Tulip Inn. Det är inte det billigaste alternativet men det är fräscht. Frukosten kostar på men parkeringen ingår. Man har knappt 5 min gångväg till den medeltida stadskärnan.


Idyll i Limburg an der Lahn Foto: Patrik Mattsson © 2009
Här är kameran riktad mot de gamla takåsarna i Limburg an der Lahn, en bakgrundsoas.


Sevärdheter  Fasader i Limburg an der Lahn Foto: Patrik Mattsson © 2009
Limburger Dom, Sankt Georgs Dom
Denna romantiska sju torns domkyrka i sin originalfärg vakar över staden uppe från sin klippa, faktist på samma plats där en annan kyrka låg placerad i 300 år innan Limburger Dom såg dagens ljus vid invigningen år 1235. Den är en av tysklands mest unika byggnadsverk som hamnade mitt i skarven mellan den romanska & gotiska perioden.

I Sverige har vi en annan skarv, vi gick över till det gotiska i koret och långhuset men tornet förblev i romansk stil, Gammelgarns kyrka på Gotland är just en sådan kyrka.

Alte Lahnbrücke
Lahnbron byggdes mellan åren 1315-1354 som en ersättningsbro för den gamla träbron som ständigt förstördes av vädrets och naturens makter. Bron var en del av den så viktiga handelsvägen mellan städerna Köln och Frankfurt men även för Via Publica som gick mellan Brussels och Prag. Självklart blev bron en stor inkomstkälla för Limburg som mellan åren 1357-1905 tog ut tullavgifter av förbipasserande.

 Böhmergasse vid Kornmarkt Foto: Patrik Mattsson © 2009

Torgen i gamla staden
Kornmarkt är full med uteserveringar, slå dig ner och känn historiens vingslag. Här såldes det säd. Hantverkare, tiggare, riddare och så har vi den där dagen 31 oktober år 1932 då Hitler stod här och höll tal till 30.000 människor.

Plötze med sin lustiga Hattstein fontän föreställande Friedrich von Hattstein drickandes från en vintunna. Detta var killen som i mitten på 1300- talet sprang runt och knivrånade folk på gatan. Han var så fruktad så man gjorde honom till kapten och stadens beskyddare. Beviset på hans styrka var att han nästan drack 160 liter vin från en tunna.

Bischofsplatz har fått sitt namn då förra biskopen bodde här på biskopsplatsen. Här finner man en del uteserveringar i en vacker miljö.

 Fasad vid Bischofsplatz i Limburg a. d. Lahn Foto: Patrik Mattsson © 2009
Marknaden
Precis i angränsning till den gamla stadskärnan vid Kornmarkt ligger Neumarkt. Under skuggande träd två gånger i veckan (ons & lör) är det marknad här på förmiddagarna.

Slutord
Limburg a. d. Lahn är ett litet måste på . Planera in ett stopp här antingen som dagsutflykt, sväng av för en middag eller bara övernattning.

Den medeltida stadsdelen är inte stor men otroligt charmig. Efter kvällsmaten, knalla upp till domen och sedan ner till floden Lahn där många tar sina kvällsdopp. Man finner även här, på baksidan av slottet, en restaurang.


Trevlig resa !
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

Tillbaka
Tidsavstånd

Puttgarden -
Limburg a. d. Lahn     6,0h
Prag (CZ)     8,0h
Paris (F)     11,0h

Limburg a. d. Lahn -
Rothenburg o.d.T.     2,0h
Bernkastel-Kues     1,5h
Amsterdam (NL)     4,0h
Prag (CZ)     5,5h
Paris (F)     6,0h