Tyskland: Rheinland-Pfalz

Landsnummer
Ambulans
Brandkår
PolisVäder Bernkastel-KuesWebbkamera


Nationaldag

3:e oktober


Sidan skapad
08-09-16

Sidan uppdaterad
14-08-11
Vid olycka

Tysk/Svensk
olycksrapport
Skriv ut och ta med. 

  


 Bernkastel Foto: Patrik Mattsson © 2014
Bernkastel-Kues
Hon är en riktig ögonöppnare och känslan av att man vandrar omkring i ett vykort blir total när man entrar det romantiska marknadstorget Marktplatz med sitt vackra renässansrådhus från 1608.

Staden kan liknas vid ett vin vars druvsorter är...
 • Medeltida upptrissade marknadspriser
 • Skönhetsfläcken Landshut
 • Mittelmosels vackraste floddalar.
  Lagra nu flaskan i några hundra år och resultatet finner du under rubriken "sevärdheter"

  Tvillingstaden
  När den Svensk- Norska unionen bröts år 1905 så valde denna vinprovarmetropol att gå samma öde tillmötes som städerna Buda-Pest, Garmisch-Partenkirchen, Baden-Baden m.fl då hon växte ihop med Kues. Idag besöks tvillingstaden flitigt av turister som kan njuta av blomsterprakt, korsvirkeshus, hängande vinrankor och gränder proppfulla med små affärer, restauranger och vinshops. Välkommen till Bernkastel-Kues!  Historia
  1277 Borgen Landshut påbörjas av biskopen från Trier
  1291 Stadsrättigheter tilldelas inv. i B.K.
  1277 Nikolaus von Kues föds i Kues
  1692 Borgen Landshut brinner ner den 8:e januari
  1905 Den 1:a april växer Bernkastel & Kues ihop
  2005 Staden blir kurort
  2008 "Bila i Europa.se" besöker Bernkastel-Kues
  2014 "Bila i Europa.se" besöker Bernkastel-Kues

  Bernkastel Foto: Patrik Mattsson © 2014
  Marktplatz (se film) i Bernkastel-Kues, ett av Europas charmigaste torg!  Sevärdheter  Gatuvy i Bernkastel Foto: Patrik Mattsson © 2008

  Spetshuset, Spitzhäuschen
  Året är 1416 och spetshuset intill torget står nu färdigt. Då marken vid Bernkastel inte bara ska bebyggas utan även odlas (vinrankor) så har markpriserna trissats upp så kraftigt att detta gett huset dess speciella form där bottenvåningen är endast 2m bred. Vad kan man nu trycka in på en så här liten yta, tja varför inte ett weinstube!

  Heinz´sches Haus
  På torget ligger också Heinz’sches Haus, idag känt som Kusanus vinstuga. Detta är en av de äldsta och vackraste byggnaderna i staden. Bara en smal gavel vetter mot torget.

  Borgruinen Landshut, Burgruine Landshut
  I 415 år fick hon stå i fred men sedan kom den där dagen den 8:e januari 1692 då allting brändes ned p.g.a. en olyckshändelse. Man kan väl säga att allt är sig likt med undantag från caféet (som bl.a. serverar apfelstrudel) som byggts här uppe. Borgruinen är numera en populär utsiktsplats som man når efter 20 minuters vandring, ett litet måste.


   Sankt Nikolaus-hospitalets vinkällare Foto: Patrik Mattsson © 2008

  Vin och provsmakning
  Med sin tillgång till den i allmänhet alkoholsvaga rieslingdruvan har hon snärjt många smaklökar världen över. Vill du bli en av dessa så ta dig till vinoteket som är inrymt i Sankt Nikolaus-hospitalets vinkällare (vid Kues- sidan).

  Så här ser ett av Mosels vinparadis ut, tillhör man det törstiga klienteriet så går det att för runda 100- lappen (köp ett vinglas) att tappa verklighetsanknytan, bara snurra runt i källaren och provsmaka de över 160 olika moselvinerna, tänk på att de stänger kl. 17:00.

  Sjukhuset, som numera är ett ålderdomshem, grundades på 1400-talet av Kues store son Nicolaus Cusanus – lärd teolog och filosof som for till Vatikanen och blev kardinal. Åldringarna här inne får varje söndag varsin flaska vin från sjukhusets egna odlingar.
  Moseldalen Foto: Patrik Mattsson © 2008
  Det var action här redan under den keramiska kulturen ( 3000 f.Kr) enligt de bosättningar som grävts fram från denna tid, och då som nu kunde man njuta av utsikten från Mosels höjder.

   Gatuvy i Bernkastel Foto: Patrik Mattsson © 2008
  Slutord
  Bernkastel som ligger på den östra sidan är den klart vackraste och livligaste delen av staden. Kues som ligger på andra sidan har sitt vinotek (sväng till höger direkt efter bron) som rekommenderas varmt!

  Prova öl på en mysig bar som den här eller slå på stort första veckan i september då Weinfest der Mittelmosel drar igång, denna vinfest pågår i de flesta städerna runt Mittelmosel och självklart i Bernkastel-Kues. Får du inte plats på något hotell så prova campinglänken i högerspalten.

  När kung Bore slår sitt järngrepp om dalen så drar julmarknaden igång, varför inte prova Glühwein.
  Trevlig resa !
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
    •  

  Tillbaka
  Tidsavstånd

  Puttgarden -
  Bernkastel-Kues     7,0h
  Prag (CZ)     8,0h
  Paris (F)     11,0h

  Bernkastel-Kues -
  Rothenburg o.d.T.     3,5h
  Amsterdam (NL)     4,5h
  Paris (F)     5,0h
  Prag (CZ)     6,5h