Tyskland: Rheinland-Pfalz

Landsnummer
Ambulans
Brandkår
PolisVäder Hann. MündenWebbkamera


Nationaldag

3:e oktober


Sidan skapad
16-07-31

Sidan uppdaterad
16-07-31Vid bilolycka

Tysk/Svensk
olycksrapport
Skriv ut och ta med. 

  


Brandenburg i Zell Foto: Patrik Mattsson © 2014
 Fachwerkhäuser i Hann. Münden, mysfaktor!
Hann. Münden (Hannoversch Münden)
Weserbergland, sägnernas och sagornas land som med Mündens stora skogar och kullar genererar en skön fondvägg till orten.

Det var alldeles i närheten av denna Drei-Flüsse-Stadt som bröderna Grimms försköning av Giambattista Basile skedde och sagan som tog sig över Atlanten skulle ta Disney nästan 10år att producera, vi känner den som Törnrosa.

De två vackra turistlederna, tyska sagovägen Deutsche Märchenstraße och den tyska korsvirkesvägen Deutsche Fachwerkstraße, går här.

Hon har med sin behagliga närhet till den svenska pulsådern (A7) ett starkt övertag i regionen då faktorer som närhet, charmig stadskärna, något för de minsta, shopping, restauranger mm. passar oss nordbor oavsett hur konstellationen ser ut i bilen.

Det fanns en tid då "flytande bröd" var en viktig basföda, återupplev detta vid stadens rådhus vars över 400 års öltradition överraskar.

Ladda batterierna på denna sköna plats samtidigt som vi låter henne kämpa med uppgiften att knyta ihop floderna Fulda & Werra till Weser.
Välkommen till Hann. Münden!Historia
0802 Orten nämns som Gimondi, en stor donator till Fuldaklostret
1183 Det första dokumenterade namnet för Münden sker nu
1200 1.100 invånare
1247 Münden upprättar en ”Stapelrecht”
1329 Gamla Werra Bron benämns i skrift detta år
1626 Trettioåriga kriget - Tillys legosoldater dödar majoriteten av inv.
1757 Sjuåriga kriget ockuperas staden vid upprepade tillfällen av Frankrike
1856 Staden ansluts till järnvägsnätet
1935 Werratalbrücke byggs, Europs största motorvägsbro!
1937 Motorväg (A7) Kassel-Göttingen med motorvägsavfart Hann.M invigs
1943 Allierade bombar Eder Dam vilket utlöste en stor flodvåg mot staden
1978 27.652 invånare
1991 Hann. Münden blir det officiella namnet på orten
2014 "Bila i Europa.se" besöker Hann. Münden
Att köra till Hann. Münden, parkera & bo.
Autobahn A7: Avfart Hann. Münden/ Hedemünden eller Hann.Münden/ Staufenberg-Lutterberg.

Bo
Gasthof zur Querenburg
Ett prisvärt och fräscht värdshus som ligger 10 minuters promenad längs floden Werra från Hann. Mündens gamla stadsdel. 4 km från motorväg A7 samt inom 25 minuters bilresa från Kassel och Göttingen. Gästparkeringen är gratis.

Tips! - När man går in till centrum passerar man mataffärer och bensinmackar. För att ta sig till centrum går man bara ner för backen och så småningom ser man floden, lättast är att gå över bron (t.v.) efter att man passerat Welfenschloß (rosa slottet).

Camping
Med sin absoluta närhet till centrum finner man www.camping-und-kanu.de
 Gasthof zur Querenburg Foto: Patrik Mattsson © 2014
Gasthof zur Querenburg, 10min promenad längs den vackra floden till centrum! Markt Straße Foto: Patrik Mattsson © 2014
Det vackra Markt Straße som tar en till rådhuset.
Sevärdheter
Hela centrum i sig med sitt vackra rådhus är en enda stor sevärdhet som är väl värd ett besök och det finns gott om uteserveringar som förgyller vistelsen här. Efter maten kan det vara trevligt att vandra ner till Weserstein karta vid Weserspitze. Detta är två minnesstenar som ligger i sammanflödet av floderna Werra och Fulda till Weser.

Tillyskansen karta
För den som söker vyer över den gamla staden ska bege sig till Tillyskansen som är ett 25 meter högt utsiktstorn beläget på den trädbevuxna kullen Rabanenkopfes i Reinhard skogen, cirka 90 meter över Hann. Munden. Tillyschanze byggdes under perioden 1881-1885 och är uppkallat efter den berömde härföraren Tilly som under 30-åriga kriget ställde upp sina kanoner utanför staden och sköt en bräsch in i stadsmuren. Här uppe ligger också ett hotell med lugnt och vackert läge, Berghotel Eberburg.

Botaniska trädgård
I den lilla men artrika botaniska trädgård är mer än 700 olika trädslag och former som kan besökas dagligen. Trädgården skapades 1870 som en del av Kungliga preussiska Academy of Forestry Hannoversch Münden. Man finner den på Mitscherlichstraße 5Zell Foto: Patrik Mattsson © 2014
En vacker kväll vid Weserrenässansrådhuset lockar många besökare att inmundiga lite kalorier.
Doktorn Eisenbarts klockspel på stadshusets gavel underhåller oss alla dagar kl. 12, 15 och 17:00.


Hur blev det Hann. Münden
För den tyska posten förväxlades många gånger Münden med Minden som också ligger längs floden Weser och ibland med Munich (München). Officiellt ändrades Münden till Hannoversch Münden men nya utmaningar uppstod då detta namn i sin tur förväxlades med Hannover-Schmünden, Hannover-Münden, Hannover bei Münden och Hannover bei München. Från den 8 Mai 1856 stod det Hann. Münden på tågbiljetterna och detta namn blev officiellt 1991.
Lange Straße Foto: Patrik Mattsson © 2014
Hann. Münden har en vacker stadskärna, här kantas Lange Straße av restauranger & shopping     
Utflykter

Djurpark
Tierpark Sababurg karta - www.tierpark-sababurg.de - ligger alldeles i närheten av orten.

Damm
Den mäktiga Ederdammen karta med sin läckra kvällsbelysning, tänk på att under sensommaren och tidig höst är vattenståndet lågt.

Slott
Man finner även Schloss Waldeck-Edersee karta som blickar ut över Edersee. Här finner man hotell, restaurang och museum som till stor del präglas av kvinnofängelset under perioden 18- & 19-talen. OBS! Om barnen behöver lite spänning så finns det en bergsbana här.

Vilddjurspark
I samma område ligger även vilddjursparken wildtierpark karta - www.wildtierpark-edersee.eu

 Zell Foto: Patrik Mattsson © 2014
En ung herre står på ett stycke historia, Werrabrücke, han blickar ut över en stillsamm del av floden Werra i Hann. Münden och kanske funderar han på sin egen.     Den gamla bron och "Stapelrecht"
Den gamla Werrabrücke byggdes under 1200- talet. Bron är en av de äldsta stenbroar av Oberweser - och Werra området. 1247 fick Münden en s.k. ”Stapelrecht”, som innebar att alla ankommande båtar måste lasta ur sin last här och bjuda ut sina varor till förmånliga priser under tre dagar. Dessutom måste varorna sedan vidarebefordras med Mündens egna båtar. På detta sätt skapades stora förmögenheter i staden.


För den historiskt intresserade - De romerska forten på Hedemünden
Eftersom Caesar etablerade provinserna Gallia Lugdunensis och Gallia Belgica väster om Rhen i omkring 50 f.Kr., hade de tyska stammarna utvecklat en vana att korsa floden för att plundra de rikare platser längs gränsen. För att sätta stopp för detta ledde Nero Claudius Drusus d.ä. (sk Drusus) och Tiberius Claudius Nero (Tiberius) flera kampanjer i länderna av Cherusker och Chatti och sköt så långt som Elbe (Albis) mellan 16 och 9 f.Kr.

De lyckades spela stammarna och familjer mot varandra och för några år såg det ut som Germania Transrhenania kunde ha blivit en romersk provins.

Det är under denna tid som ett basläger etablerades cirka 65-90 meter över dalen Werra, nära en by som nu kallas Hedemünden. Fästningen skyddade de anslutna länderna av Chatti (i princip norra Hessia och södra Niedersachsen) med länderna av Marcomannien (som migrerat från floden Mainoch Cherusker (Norra Niedersachsen). De exakta gränserna mellan stammarna fortfarande omtvistat och romerska källor inte alltför tydlig. I ett land med woodcovered kullar och berg, stigar och floder var strategiskt viktigt. Fortet på Hedemünden är hittills den östligaste bevis för en mer permanent romersk närvaro mellan Rhen och Elbe; de kända fort och bosättningar är alla närmare Rhen / Main / Lippe området.

 Livsnjutare i Cochem Foto: Patrik Mattsson © 2008
Slutord
Placeringen i förhållande till A7 kunde inte varit bättre, Hann. Münden är den perfekta lilla munsbiten för dig som bara vill svänga av från Autobahn äta upp dig och få vila ut innan man drar vidare. Platsen bjuder på en underbart charmig miljö och en kvällspromenad här är som en lisa för själen.

Vid kyrkan finns det ett lite vatten- arrangemang för barnen att springa runt i, alltid uppskattat en varm sommarkväll!

Stannar man längre finns det ett utbud för detta också, ta er till turistinformationen där ni kan ta del av båtutflykter, Welfenschloß mm.

Trevlig resa !
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

Tillbaka
Tidsavstånd

Puttgarden -
Cochem     6,5h
Prag (CZ)     8,0h
Paris (F)     11,0h

Cochem -
Bernkastel-Kues     1,0h
Rüdesheim a.R.     2,0h
Paris (F)     5,0h
Prag (CZ)     7,0h