Tyskland: Hesse

Landsnummer
Ambulans
Brandkår
PolisVädret Alsfeld
Nationaldag

3:e oktober


Sidan skapad
12-02-06

Sidan uppdaterad
13-01-07Vid bilolycka

Tysk/Svensk
olycksrapport
Skriv ut och ta med. 

  


 Alsfeld Foto: Patrik Mattsson © 2011
Alsfeld
Mitt bland Tysklands storstäder tornar denna sagostad upp sig och med sitt altstadt kan hon stoltsera med över 400 korsvirkeshus som oavbrutet avlöser varandra i ett tidsspann som sträcker sig över 700 år bakåt i tiden.

Belägen i den södra delen av sagovägen utgör hon porten till rödluvans land, Rotkäppchenland. Om detta kan man bli varse om i stadens sagohus, Märchenhaus.

Ett antal förskönande epitet lyfter upp Alsfeld i den högre ligan av vackra tyska städer och hennes bedårande korsvirkes- rådhus (1512-16) sällar sig till den tyska charmiga rådhusligan som innehas av orterna Alsfeld, Wernigerode och Michelstadts.

Det finns mycket korsvirkes- bukfylla för ögonen så selektera detta genom en sväng in på turistinformationen vars road map tar dig förbi byggnationer som bröllopshuset (1564-71) Hochzeitshaus, stadens äldsta hus Weinhaus från år 1350 och Grabbrunnen där storken enligt legenden matade nyfödda barn!
Välkommen till Alsfeld!

 Webbkamera

Att köra till, parkera och bo i Alsfeld
Med enkelhet tar man sig in i Alsfeld och det är som om hela orten bjuder in till en James Bond parkering, med andra ord det är enkelt att parkera i Alsfeld.

Ett mycket centralt, prisvärt och charmigt hotell som består av en ny del och en gammal del, prova hotell Klingelhöffer.
Historia
450 ca Attila når regionen
1069 Alsfeld nämns i skrift
1222 Alsfeld blir stad
1254 Träder staden in i det rhenska stadsförbundet
2011 "Bila i Europa.se" besöker Alsfeld

Alsfeld Foto: Patrik Mattsson © 2011
En mysig kvällspromenad i Alsfeld där man på snudd får slåss med ensamheten på gatorna.

Så blev det Alsfeld
När Hunnerna nådde Europa i mitten på 400- talen förde Attila dem bl.a. in över Alsfeldregionen, en region som kom att utgöra en del av västfronten av deras rike. Här fanns inte mycket mer än en strategisk demografisk spot, men då Attila dog i blodstörtning år 453 kunde sönerna inte enas och riket gick under. Den frankiska ätten karolingerna lär ha grundat orten redan på 700- talen och på 900- talen stod här en romask kyrka på samma plats där Walpurgiskirche är belägen idag.

Alsfelds läge mellan Frankfurt am Main och Leipzig är en av orsakerna till det ekonomiska uppsving som orten fick åtnjuta, men det trettioåriga kriget skonade inte ens Alsfeld. Hunger, plundringar, pest och ockupation fick befolkningsmängden att halveras. Under 30-åriga kriget uppblandades den tyska befolkningen med svenska militärer vilket i sin tur lett till en del svenska efternamn i Hessen. Vad sägs om t.ex. Grönning, Gröne, Lindberg, Lindvall, Lindman och Vallberg samt -son som Ivarson.

På 1800- talet hakade orten på den industriella revolutionen och åter fick Alsfeld blomma ut.


För barnen
Modelljärnväg
Modellbahnfreunde-AlsfeldModelljärnväg
Hur hittar jag dit: Steinfirster Weg 2.


Sevärdheter  Altes Rathaus i Alsfeld             Foto: Patrik Mattsson © 2011
Altes Rathaus (1512-1516)

På 1500- talet utvecklades i Tyskland en byggnadsteknik kallad Rähmbau. Det gick ut på att varje våning skulle vara självbärande genom en slags ram och att konstruktionen därmed vilade på yttersidornas balkar. På så sätt kunde man låta de övre våningarna sticka utanför de nedre och rådhuset i Alsfeld är just ett exempel på detta.

Man kan idag inte göra någon rundtur i huset men för dig vars nyfikenhet inte vet med sig några gränser kan vi nämna att på första våningen har borgmästaren och kommunfullmäktige sitt kontor.

Arbetet med att färdigställa den första våningen lär ha dröjt till år 1591. Alsfelder snickaren Michael Finck och smeden Curt Obermann lär ha gjort underverk här. Den andra våningen innehåller mötesrum och kontor samt en hall som en gång i tiden använts för festligheter.

 Alsfeld Foto: Patrik Mattsson © 2011
Utflykter
Vogelberg
Här låg Tysklands enda sköldvulkan som för 19 milj. år sedan skapade denna grupp av låga berg i centrala Tyskland, ungefär mitt i Hessen. De högsta topparna i Vogelsberg är Taufstein, 773 meter över havet, och Hoherodskopf, 763 meter, båda belägna i den stängda naturparken Naturpark Hoher Vogelsberg.

Slottet Altenburg
2km söder om Alsfeld ligger slottet Altenburg uppe på läs mer...

Sagovägen
När Napoleon härjade runt i Europa strosade bröderna Grimm runt i bl.a. Alsfeld för att finna inspiration till sina sagor och som det gick. Hans och Greta, Rödluvan, Törnrosa, Snövit, Askungen, Rapunsel, Grodkungen m.fl. Tysklands äldsta och populäraste turistled, deutsche-maerchenstrasse (sagovägen), går rakt igenom Alsfeld!


 Vinranksfond i Neckardalen                    Foto: Patrik Mattsson © 2010
Slutord
Stadens museum och sagohuset Märchenhaus är väl värda ett besök. Det finns gott om inbjudande små affärer att strosa omkring i, detta gäller även Alsfelds små cafeér och restauranger. Ta dig till turistcentrat bredvid rådhuset, de har bra uppgifter angående restauranger och även en promenadslinga i orten.

Att Alsfeld har varit en välmående stad råder det inget tvivel om, ej heller har andravärldskrigets bomber drabbat henne vilket spär på den genuina känslan. Tyvärr har hon idag en benägenhet att lägga sig tidigt. Att inmundiga kartoffelwurst eller salzekuchen har sina utmaningar efter ett visst klockslag. Många restauranger och kafeer stänger tidigt med undantag för några få inne i centrum, men en alsfelder kan man alltid få tag i.

Trevlig resa! 
 
 
 
 
 
 

Se film...

 
 
 
 
  

Tillbaka
Tidsavstånd

Puttgarden -
Alsfeld     5,0h
Prag (CZ)     8,0h
Paris (F)     11,0h

Alsfeld -
Rothenburg o.d.T.     2,0h
Schwäbisch Hall     2,5h
Prag (CZ)     5,0h
Paris (F)     6,5h