Tyskland: Baden-Württemberg

Landsnummer
Ambulans
Brandkår
PolisVäder Schwäbisch Hall
Nationaldag

3:e oktober


Sidan skapad
09-10-06

Sidan uppdaterad
13-01-08Vid bilolycka

Tysk/Svensk
olycksrapport
Skriv ut och ta med. 

  
 Schwäbisch Hall vid floden Kocher                Foto: Isac Wickman © 2009
Schwäbisch Hall
Hon sparkar upp dörren till en värld fylld av kultur & natur, sältan ur detta utvinns bäst genom att gå några kilometer i hennes egna skor.

Hon kopierar inte något vinnande koncept utan följer bara de lagar som skapar dem och man blir glatt överraskad av det medeltida gatusceneriet, de sagolika omgivningarna och framför allt den behagliga atmosfären.

På den tiden det begav sig
I det här fallet, när kelterna producerade jodfri salt på denna plats så hade Rom precis tvättat av sig bystämpeln och erövrat södra Italien, demokratin fötts i Athen och budbäraren Pheidippides sprungit ihjäl sig. Idag köper miljontals människor salt i konsumentvänliga storlekar, röstar och springer Marathon som aldrig förr, those where the days.

"Nature has rocked this city and art has educated it" Ricarda Huch (1864 †1947).
Välkommen till Schwäbisch Hall!

Historia
0500f.Kr Kelterna börja utvinna salt på denna plats
1116 Byn går över från grevarna av Comburg-Rothenburg till huset Hohenstaufen
1156 Hall nämns i skrift vid en invigningsurkund.
1204 Hall får stadsrättigheter
1507 De 54 trappstegen upp till St. Mikaelskyrkan byggs nu
1818 Stadsmuren rivs
1934 Staden Hall byter namn till Schwäbisch Hall
2009 "Bila i Europa.se" besöker Schwäbisch Hall


Bila i Europa bil i Schwäbisch Hall Foto: Patrik Mattsson © 2009
Att köra till Schwäbisch Hall, parkera och bo.
Som nordbo når man Schwäbisch Hall via A7 och därefter A6 som stryker tätt förbi. Det finns gott om parkeringsmöjligheter.

Det riktigt trevliga och fina Hotell scholl är placerad precis bakom St. Mikaelskyrkan och ligger bra till när man anländer. Kommer man hit under eftermiddagen och lämnar påföljande dag så använd dig av de allmänna parkeringsplatsen framför hotellet. Som gäst så är det avgiftsfritt mellan kl. 17:00-09:00 (lapp från hotellet i bilens framruta kan vara på sin plats), de erbjuder också garageplats för 8euro/ dygn vilket ska beställas vid bokningstillfället.Gatuliv i Schwäbisch Hall Foto: Patrik Mattsson © 2009
Gatuliv i Schwäbisch Hall, en av de många trevliga fikaställen som finns i stadens centrum.


Sevärdheter  Bron över floden Kocher Foto: Patrik Mattsson © 2009
Markt Platz
De 54 trappstegen upp till St. Mikaelskyrkan berikas varje sommar sedan år 1925 med festspelen. Denna teateruppsättning lockar hit många framstående tyska artister och under sommaren 2009 låg publiksiffran på 63.000 besökare, detta Freilichtspiele riktar sig först och främst till dig som förstår tyska.

Då kulturpubliken växte lavinartat i slutet på 90- talet tog man år 2000 beslutet att bygga upp en replica av Shakespeare's globe ute på en av öarna i floden Kocher, detta är en av Tysklands i skrivande stund 3, de andra är placerade i Rust & Neuss.

Bier Garten
På sammal lilla ö finner man ett bier garten och som vanligt, eller rättare sagt, i de flesta fall får man ta med sig sin egen mat men absolut ingen dricka.

 Floden Kocher som mjukt slingrar sig genom Schwäbisch Hall Foto: Isac Wickman © 2009
Dansfestivalen
Visst har man ställt sig frågan, vad ska man hitta på den 50:e dagen efter pingst?
Ett svar är ju att man kan åka hit och uppleva locals i historiskt upp- dressade kostymer till dansfestivalen. Man firar egentligen saltet som gjorde Schwäbisch Hall till en riktigt välmående plats i Europa, varje fall på den tiden då salt kallades för "Det vita guldet".

 Mysigt öl hak i Schwäbisch Hall Foto: Isac Wickman © 2009
Utflykt
Man får mest valuta av omgivningarna från cykelsadeln, du kommer upptäcka många som tar sig runt så. Notera bara att backarna är utmanande, men den vackra miljön kompenserar detta mentala problem.

Slottsvägen löper förbi Schwäbisch Hall, orsaken till detta ligger en bit utanför staden, nämligen Kloster Großcomburg som man finner på Großcomburger Weg 5. Den 460m långa muren som omgärdar slottet bjuder på en fantastisk utsikt.

Slutord
Det finns en naturlig prommenad- slinga i staden och den löper över floden kocher och om man töjer ut rundan så når man en klassisk fabriksbyggnad (ink. skorsten) med en inhyst nattklubb, en kul grej!

Trevlig resa !
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

Tillbaka