Schweiz: Chur


Landsnummer
Ambulans
Brandkår
PolisVignette gäller i Schweiz


Nationaldag

1:a Augusti


Sidan skapad
21-12-18

Sidan uppdaterad
21-12-18


 

  
  Foto: Patrik Mattsson © 2018
Chur
I ett av världens mest innovativa länder finner vi H.R. Gigers (Alien- skaparen) födelsestad Chur. Vi befinner oss i den rätoromanska delen av Schweiz där Martinskirche utgör själva symbolen för staden.

Låt kameran få arbeta på stigen mot Haldenhüttli, fantastisk vykortsvy över staden eller gör en kort avstickare till Schweiz lilla Gran Canyon, Ruinaulta! Hon utgör startpunkten för en av de mest natursköna tågresorna i världen: Bernina Express (Chur - Tirano) men missa inte det närbelägna Ebenalp

Churs långa historia har många lager, vi pratar bosättningar på platsen 13.000 år tillbaka i tiden vilket gör det här till en av Schweiz äldsta städer! För den historiskt vetgirige turisten, håll utkik efter de röda metallskyltarna på husväggarna.

Chur är en perfekt liten aptitretare på din planerade rutt som bjuder på shopping, restauranger, kyrkor, sceniska vyer och kullerstensgator i en historisk miljö!
Välkommen till Chur!Historia
3000 f.Kr. Bosättningar finns på platsen
15 f.Kr Romarna erövrar Rätien (provins i Romarriket)
300 ca Chur blir det första biskopssätet norr om Alperna
451 Asinio utsågs till biskop av Chur
769 St. Martins romanska kyrka invigs
917 Rätien införlivas i hertigdömet Schwaben
1464 Stora delar av staden raseras i en storbrand
1491 St. Martin invigs men nu i sengotisk stil
1523 Reformationen startar i Chur
1525 Chur blir protestantisk
1648 Schweiz självständighetsförklaring.
1525 Chur ansluter sig staden till reformationen
1834 Chur blir huvudstad i kantonen Graubünden
2018 "Bila i Europa.se" besöker Chur


Vy floden Aare Foto: Patrik Mattsson © 2018Att köra till Chur, parkera och bo.
Den östra motorvägen A13 skär igenom landet från norr till söder och nästan i mitten ligger Chur. Fina vägar leder in till staden som omges av flertalet P- hus.

Hotel Stern Chur är ett historiskt, 360 år gammalt hotell i centrala Chur. Deras restaurang, Veltliner Weinstube zum Stern, serverar traditionell schweizisk mat. Det finns gratis gästparkering på plats.

Limerick
En misshandlad fru i Tyrolen sa
min man är en ovanligt snål en
när dolmar vi har
all fyllning han tar
och jag får äta upp kålen.Ta dig runt

Buss
För dig som vill stretcha till det kan nyttja bussarna. Mer info finner du på Churbus.ch

Taxi
Det finns en del taxi- alternativ i Chur men det är inte precis så att man kan knäppa med fingarna för att tillkalla uppmärksamhet, finns liksom ingen mottagare. Kommer man hit med tåg och har en bit till boendet så är tipset att förboka en taxi. Sök på nätet efter chur taxi.

Brambüesch-linbanan
Om man söker på Chur Bergbahnen (Brambrüesch) så får man upp alla event, tider mm. Ja varför inte fira nyår på någon utav restaurangerna på berget, en fantastisk nyårsutsikt!Chur                     Foto: Patrik Mattsson © 2007. Att se & göra i Chur
 • Altstadt
  Välkomstkommittén Obertor & Malteserturm välkomnar en till dess Altstadt. Det är en ren och välkomnande stadskärna som möter en här med butiker, restauranger, caféer, konditorier, barer, museum och gallerier. Kyrkan St Martin är själva symbolen för staden. Sennhofturm är idag ett fängelse och har en gång i tiden varit en del av stadens befästning.
 • Giger Bar
  Denna cocktailbar var tänkt att byggas upp i New York men eftersom budgeten inte skulle räcka för att fylla utrymmet valde man att förlägga den i Chur. Man finner den på Comercialstrasse 23 som ligger i den västra delen av staden som nås med buss nr 6. Gigers bok Necronomicon, publicerad 1977, låg som inspiration för regissören Ridley Scotts film Alien. Andra filmer där Gigers design finns representerad i är Poltergeist II, Species och i den legendariska filmen Alejandro Jodorowskys Dune.
 • Welschdörfli
  Welschdörfli är namnet på Churs nöjesdistrikt där man bl.a. finner VIVA CLUB CHUR på Welschdörfli 19. Men som kontrast till detta
 • Konstmuseum
  Bündner Kunstmuseum inhyses i en intressant byggnad med många schweiziska alster. Man finner den på Bahnhofstrasse 35
 • Bondens marknad
  Det finns en grundregel som bönderna måste förhålla sig till och det är att endast lokala bönder får sälja sina färska produkter här under perioden maj-oktober. Man lägger stor vikt på färskhet och kvalité. Här finner man ost, bröd, ägg, pasta, färsk mjölk, smör, blommor, ljus, grönsaker, frukt, vin & honung. Man finner den vid Obere Gasse & Untere Gasse/Ochsenplatz lördagar 8-12.
 • Vandra
  Om man söker på "Hiking Chur" på nätet får man upp en hel del förslag. Väljer man att ta linbanan från Chur upp på berget Brambrüesch finner man vackra vandringsleder med magisk utsikt. Det går att fira nyår här, titta in på följande restaurangers webbsidor: Bergbaiz, Malixerhof, Battagliahütte och Edelweisshütte
 • Chur – Arosa-järnvägen (ca 1h)
  Även kallad Arosabahn. Väl framme i den närbelägna lilla snobbiga kur- & skid- orten Arosa där det finns linbanor som tar en högre upp i bergen.
 • Panoramatåg
  Bernina Express är en dagsutflykt (4h enkel resa) som utgår från järnvägsstationen i Chur till italienska Tirano . Bernina express måste bokas i förväg. Färdbiljetten släpps 2 månader innan avfärd och platsbokningen kan göras tidigare än så.
  Läs mer på 4000mil.se


  Schweiz eget lilla Gran Canyon, Rheinschlucht d.v.s. Rehnklyftan


  Historia
  Det fanns en tid då karies inte vunnit terräng i våra munhålor, kommer dröja ytterligare 1000 år innan man upptäcker att man kan odla vete i Mellanöstern, d.v.s. när Sveriges första invånare (brommekulturen) når Segebro utanför Malmö. Vid denna tid fanns det bosättningar vid Chur. Om vi snabbspolar, om man nu kan säga så 2021, så att vi hamnar i räternas tid. Det finns en hel del teorier kring Räternas ursprung och en av dessa beskrivs av Polybios som är den första att nämna räterna i sitt verk Histori’ai som skrevs före 146 f.Kr. Enligt Polybios var räterna etrusker som fördrivits från Po-dalen till Alperna av galler. År 15f.Kr låter den romerska kejsaren Augustus bjuda in sina styvsöner Drusus och Tiberius att ha befälet i kriget som slutade med nederlag för räterna. Efter en tid förvandlades området till en romersk provins, Raetia.

  Under kejsar Diocletianus (243 †316) gjordes den befintliga bosättningen Curia Raetorum (senare Chur) till huvudstad i Raetia. På 400- talet startar de stora folkvandringarna på Kontinenten och Europa går in i en mörk period. Det finns mer historia vid stadens brunnar och de röda skyltarna som man finner på husväggarna.

  Att se & göra i utanför Chur  Rådhuset Foto: Patrik Mattsson © 2005
 • Rodelbana
  Strax söder om Chur finner man en lång rodelbana, läs mer på Pradaschier.ch
 • Rheinschlucht
  Rehnklyftan är Schweiz eget lilla Gran Canyon. Man finner den strax söder om Chur mellan Reichenau och Ilanz. Det är dramatiskt vackert, kombinera gärna denna picknicktur med forsränning eller vandring, läs mer på rheinschlucht.ch
 • SPA/ Wellnes
  Salzkeller har floating, massage & SPA. Annars kan man ta sig upp i Graubündenbergen och här finns det en hel del sparesort som BelArosa Hotel Superior, Hotel Piz Buin Klosters och många många fler.  Slutord
  Handen på hjärtat, Chur är en lugn men dock behaglig plats, ett perfekt stopp för oss nordbor på vägen ner mot varmare breddgrader. Beroende på när man gästar Chur så finns det skidbackar i närheten och dess julmarknads lär vara en vacker upplevelse, mer om detta på christkindlimarkt-chur.ch Dimper man in sommartid och vill stanna i området så finns här mängder med vandringsleder och härifrån finns det en uppsjö med dagliga avstickare ex. Zürich 1,5h med bil men också Bernina Express.

   
  Det går ingen nöd på den som har siktet inställt på shopping.
  I Chur finner man lite över 500 butiker vilket ger henne epitetet största shoppingmeckat mellan Zurich och Milano.     
   
   

  Se film...

   
   
   
   
   
   
   
   
    •  

  Tillbaka