Tunisien: Sousse


Landsnummer
+216Nationaldag

20 Mar


Sidan skapad
23-04-09

Sidan uppdaterad
23-04-09


 

  
  Foto: Patrik Mattsson © 2018
Sousse
Återuppstånden ur askan från Nordafrikas mäktigaste stad, Hadrumetum, som gav Hannibal fristad & bevittnade Julius Caesar landstigning den 28 dec. 47 f.Kr där han fällde orden
- teneo te Africa, jag har dig nu Afrika.

När vikingarna i Norden såg dagens ljus erövrade araberna Nordafrika och om några hundra år sköljer innovationer som optik, tvål, kirurgi och mycket mer över landet.
Det finns historiska kopplingar mellan oss nordbor och Tunisien och det är vikingen Rollos ättlingar som överraskade under en kort period på 1100- talet när Roger II erövrar bl.a. Hadrumetum.

Från en fenisiskt handelspost till ett turistparadis där man förförs av sol, bad, palmer, maträtter som Mosli, Kefteji, Chakchouka m.fl. och dess historiska byggnader som de kristna katakomberna, fortet, moskén eller den färgglada & mysiga medinan. Blandningen av modern turism och det traditionella Nordafrikanska ger Sousse sin unika karaktär. Avsluta din dag i ett strandnära hotell och njut av solnedgången.
Välkommen till Sousse!Medinan
Medinan lär vara Tunisiens bästa och innanför dess murar väntar stora turistmagneter som Ribat och den stora moskén men att bara vandra omkring i gränderna är ett jättemysigt äventyr där husen i huvudsak är blå/vita och gulfärgade. Något mindre turistigt är att bege sig till marknaden Bab Jadid som uppenbarar sig efter en kort promenad längs muren från Place Farhat Hached.


Lämna torget Farhat Hached och bege dig in i den magiska medinan under en härlig sommarkväll.


Stora moskén
Nordafrtikas äldsta bönehall låg i den intilliggande (50m) Ribat, när stadens befolkning växte under 800-talet blev Ribats moské med största sannolikhet för liten för att tjäna stadens befolkning och det dröjde till år 851 tills en församlingsmoské stod klar under emiren Abu l-Abbas Muhammad I (841 - 856).

Bönesalen är fyrsidigt formad och pryder två kupoler i mitten och en mihrab (fördjupning i mur) i mittväggen. Moskéns kupol är en av få kupoler som byggdes framför mihrab under Umayyad- och Abbasidperioderna, de andra är Al-Aqsa-moskén i Jerusalem (705) och Umayyad-moskén i Damaskus (715).


Innanför muren ligger flera moskéer, bland annat den stora moskén från 851 som syns t.h.


Normander i Tunisien
Normandernas tid i Tunisien var kortvarig. År 1148 erövrades Sousse, liksom närliggande Monastir och Mahdia av Roger II, den normandiska kungen av Sicilien vars suveränitet erkändes av de lokala sheikerna. Försöket att skapa ett kristet kungarike i Tunisien misslyckades och 1160 var alla städer som Roger II erövrat förlorade. Normanderna fick stöd i sina försök av små grupper av kristna och av stammar som hade gjort motstånd mot arabiseringsprocessen. Normanderna fördrevs från Tunisien av almohaderna, en marockansk dynasti som under al-Mumin erövrade Almoravidernas besittningar i Nordafrika och Spanien. De nya härskarna tvingade de kristna att konvertera till islam och förvisade helt användningen av ett latinskt språk, som fortfarande talades i vissa inre regioner i Tunisien.


 Foto: Patrik MattssonRibat
Vill man ha en bra överblick av Medinan så bege dig upp i tornet (50m) som uppskattningsvis byggdes år 821. Ribat är det allmänna namnet på de massiva befästa klostren som byggdes av Aghlabiderna runt 800-talet i hela Tunisien, av vilka endast ett fåtal har överlevt.

Ribaterna byggdes längs kustlinjen vilket gjorde att signaler kunde skickas snabbt mellan dem. Soldaterna som bodde här var kämpar för det "heliga kriget", jihad och levde i klosterliknande avskildhet. I fredligare tider ägnade de sig åt sina religiösa uppgifter och säkerställde spridningen av den islamiska tron i landets inre.

Fästningen utökades av aghlabiderna år 870 och marmon togs från den nyligen erövrade bysantiska staden Melite nuv. Mdina på Malta. Men vad gör det, idag räknas det som ett av de vackraste exemplen på islamisk helig arkitektur.

Historia
0900 f.Kr Staden grundades av fenicierna som Hadrumetum
0047 f.Kr 28 december landstiger Julius Caesar vid Hadrumetum
0255 Hadrumetum blir säte för ett kristet biskopsråd till år 551
0434 ca Vandalerna förstör Hadrumetum
0698 Araberna erövrar Tunisien
800 Sousse går in i Aghlabid- perioden (800-909)
859 Khalef- tornet & murarna runt medinan färdigställs
859 Stor jordbävning på 7,2 i magnitud
870 Aghlabiderna erövrar dagens Mdina på Malta
900 Aghlabiderna anlägger Susa intill det gamla Hadrumetum
1148 Normanderkungen Roger II erövrar Susa
1160 Almohaderna störtar de normadiska städerna.
1881 Sousse hamnar under franskt protektorat
1979 Turistområdet Port El Kantaoui står färdigt
1988 Den stora moskén blir ett världsarv
2019 "Bila i Europa.se" besöker Sousse


Vy floden Aare Foto: Patrik Mattsson © 2018Att köra till Sousse, parkera och bo.
För att vara ett nordafrikanskt land är det något luftigare i trafiken men att hitta en parkeringsplats i Sousse kan vara riktigt utmanande, ställ bilen på hotellet och hitta andra transportlösningar, det sparar en del huvudbry.

Taxi
Det finns en del taxi- alternativ i Sousse och det finns bra tips på webben.

Att göra
1. Sousse arkeologiska museum
Ett av de mest intressanta museerna i Sousse är Sousse arkeologiska museum i sydvästra hörnet av medinan i Kasbah-regionen, som inrymmer Tunisiens näst största samling av antikviteter från skogen och romartiden och tidig kristen tid.

2. Katakomberna
Ingången till katakomberna ligger på Rue Abdelhamid Lasska. Katakomberna, som ligger cirka 2 kilometer från centrala Sousse, är mycket sevärda. Gravarna i katakomberna dateras till 200- och 300-talen e Kr och rymmer 15 000 avlidna kristna.

3. Port el-Kantaoui
Den vackra byn Port el-Kantaoui med sina villor, grönskande trädgårdar har aktiviteter för stora som små. Här finns det ett piratskepp, zoo och restauranger som hålls flytande på vattnet och inbjuder till härliga måltider medan du sakta gungas. Perfekt för lite kvälls- och nattliv.


4. Hannibalpark.com
För de lite mindre barnen, oftast en välbesökt park.


Historia
När fenicierna upprättade en handelpost här, d.v.s. innan ens Kartago fanns på kartan så anade de nog inte att det skulle bli Nordafrikas mäktigaste stad som stod över Kartago. Maktens sötma låg historiskt i Tunisien och efter Kartagos fall kom dem på löpande band - romarna, bysantierna, umayyaderna, berber (hafsiddynastin), normander, osmanerna och fransmännen. Tunisien är ett ungt land

Uqba ibn Nafi inledde de islamiska erövringarna i Nordafrika 670 och grundade Sousse i dagens Tunisien, som skulle bli islams fjärde heligaste stad och periodvis Nordafrikas administrativa, ekonomiska och kulturella centrum under flera sekel.

De sista erövrarna var fransmännen som gick in i landet bl.a. pga. den storskaliga kaparverksamheten som fanns i Tunisien, Algeriet & Marocko. År 1956 blev Tunisien självständigt och numera hör landet till gruppen de unga länderna med gammal historia.

 Foto: Patrik Mattsson Slutord
Personligen förförs jag av denna smältdegel, färger, dofter och söta saker om vartannat i härliga varma kvällar i mystiskt vackra kvarter. Det dyker upp restauranger, hantverkare, museum, affärer mm.

Missa inte det närbelägna Monastir (3mil) och El Jem (7mil) med sin enorma romerska amfiteater.

I Tunisien är försäljarna i medinorna inte så påflugna som man är i Egypten eller Marocko, man skämtar lite men håller ett respekterat avstånd till dig.
 
Soula shopping center i centrum, inte långt från medinan.   
 
 

Se film...

 
 
 
 
 
 
 
 
  

Tillbaka