Serbien: Nišavski distriktet

Landsnummer
Ambulans
Brandkår
PolisClick for Nis, Serbia and Montenegro Forecast


Nationaldag

15 Februari


Sidan skapad
06-08-24

Sidan uppdaterad
06-11-03 

  
 Nis City  Foto: Mima © 2006
Niš
Hon är döpt efter floden Nišava och är en av de äldsta städerna på Balkan vilket gjort henne till ett levande utomhus- museum. Niš var dåtidens länk mellan orienten och Europa genom den romerska vägen Via militaris. Hon har gett oss namn som Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus eller enklare sagt, Konstantin den store (272 - 337) som föddes i Naissus som staden hette då. Agatha Christie har susat förbi då Orient-expressen löper genom området. Numera titulerar hon sig som studentstaden Niš.Stadens geografiska placering
Niš som är Serbiens tredje stad (om man räknar antalet inv.) med ca. 250.000 invånare ligger rent geografiskt i en vägkorsning mellan huvudstäderna Sofia (16 mil), Belgrad (23 mil) och Skopje (21 mil). Staden är också en korsning för väg och järnvägsnätet i denna del av kontinenten.
Serbien har ju som bekant ingen egen kust och vill man uppleva detta så får man köra ner till Montenegro som ruvar på strandparadis som Budva och Bar. Du har ca 30 mil till den grekiska gränsen och där väntar ett annat äventyr.


Ta dig runt
Taxi
Framkörningsavgift på 55 dinarer och sedan en kilometertaxa på ca. 30 gör det här till ett vettigt alternativ.
Buss
Centralbusstationen finner du intill fortet i staden, här finner du både inrikes som utrikes- linjer som tar dig till Salzburg, Budva, Belgrad, Sofia, Berlin, Skopje, Banja Luka m.fl.
Historia
0800 f.Kr Nis området representerar gränszonen mellan illyrier och Thrakier.
0274 Constantine Flavius Valerius föds i Nis.
0441 Hunnerna ödelägger Nis.
1185 Serben Zupan Stefan Nemanja tar över staden.
1385 Den första turkiska belägringen av Nis varar i 25 dgr.
1443 Slaget vid Nis, en kristen armé ledd av ungraren Janos Hunyadi och serben Djuradj Brankovic tvingar tillbaka turkarna till Sofia.
1723 Fästningen byggs om av turkarna.
1809 Starten för den serbiska befrielsen från turkiska överhögheten. Första slaget sker vid Nis.
1878 Nis befrias från turkarna.
1884 Det första tåget rullar in i Nis
1965 Universitetet grundas.
1999 NATO bombningar utanför Nis förstör bl.a. flygplatsen.


Foto: Mima © 2006 Att köra till Niš
Belgrad: Motorväg E75 skär igenom Belgrad - Niš - Athen. Motorvägsavgiften mellan Belgrad och Nis ligger på 1.070,00 dinars. (uppg. fr. år 2006).
Obs !
Att köra bil i Serbien är en hektisk upplevelse, långt ifrån den svenska körhållningen. Många bensinstationer erbjuder numera gas till bilarna vilket börjar bli vanligt förekommande och tur är väl det då man har problem med avgaser och detta blir man påmind om vid vissa huvudstråk i staden.
Sevärdheter
 Fästningen Foto: MIMA © 2006
Fästningen Niška Tvrdjava
Stadens absoluta sevärdhet är den 22 hektar stora fästningen som dominerar den centrala stadsbilden. Den har över 2000 år på nacken samt en turkisk ombyggnation från 1700- talet vilket förklarar den orientala touchen.
När du går igenom huvudporten Stambol kapija (stambol=Istanbul) så finner du gott om trevliga caféer, museum, vapen arsenal, historiska lämningar och försäljning av div. saker på området. Här ligger även den stora amfiteatern där bl.a. film och jazz- festivalen äger rum.
entré till fästningen: gratis (uppg. fr. år 2006).


Koncentrationslägret
Ligger i närheten av central- busstationen, en autentisk värld från andravärldskriget där de serbiska motståndsmän satt fångna.
entré till koncentrationslägret: 50 dinarer (uppg. fr. år 2006).


Döskalle tornet, Ćele Kula
Efter slaget vid Čegar så bygger turkarna upp detta monument som består av kranium från serbiska frihets- rebeller. entré till monumentet: 50 dinarer (uppg. fr. år 2006)

 Second Hand skyltfönster Foto: MIMA © 2006
Basarer och shopping.
Från fästningen finner du en passage som leder dig ner till basarerna, dessa ligger under marknivå och följer gågatan ovan. Detta är en värld full av gångar och små butiker, går du fågelvägen mot Kalča så är bara detta en promenad på 200 meter ! På denna del av kontinenten så lyser de stora butikskedjorna med sin frånvaro och detta förklarar varför köpcentret Kalča ink. basarerna har upp emot 500 butiker, utbudet är enormt, unikt och mycket prisvärt. Hela tiden pumpas det senaste inom italienskt modet hit.


Maten/ drickan
Čevapčiči, pljeskavica (typ hamburgare), sallad mm. är det vanligaste som du kan få tag på bland snabbmatställena. Det trevliga inslaget bland snabbmaten är att alla har sina egna recept på hur köttet ska blandas och kryddas, återigen det ska vara unikt. Det finns ett fåtal restauranger med serbisk husmanskost men å andra sidan finner du ett hav av Caféer som ger staden liv och rörelse långt in på kvällarna. Det finns inhemska ölsorter som Bip, MB, Zajcarsko, Jelen pivo m.fl.

Utanför Niš


Niška Banja
Niška Banja som ligger 1 mil utanför staden är känd för sina spa- anläggningar och källor som håller en temperatur på 36-39 grader Celsius.
Du finner även...
Mosaik från Konstantin den stores residens Mediana.Tips
Valuta
Enligt finansportalen.se så har FOREX nu åter serbiska dinarer (efter tillgång) efter en tid av instabil serbisk ekonomi. Valutan förkortas CSD. För dig som ska ner till Montenegro så gäller där numera euro som betalningsmedel.

Klimat
För dig som ej besökt denna del av kontinenten, var beredd på mycket varma sommardagar som då och då överstiger 40 grader. Detta är en av orsakerna varför utelivet brakar igång sent på kvällarna.

Festdag
I Niš så firas "Helgon kejsar Konstantin och Helene" den 3:e juni.

Varning
Hyr inte en serbisk- registrerad bil för att ta dig ner till Kosovo, läget är spänt där.

 
Kalča Pobedina Street :: Ca. 500 butiker på 96.000 m2
Trade center Gorča Pobedina Street
Ambasador Center Voždova street
Trade center Dušanov Bazar Dušanova street
Trade center Zona I, II och III Nemanjiča Boulevard
Trevlig Resa!


 
 
 
 

Se film...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

Tillbaka