Sverige: Skåne

Larm
Ambulans
Brandkår
PolisNationaldag

6:e Juni


Sidan skapad
22-01-06

Sidan uppdaterad
22-01-06 

  
 Svaneholms Slott Foto: Patrik Mattsson © 2012
Svaneholms slott
Året innan klockupproret bryter ut mot den hårdföre och blivande landsfadern Gustav Vasa, påbörjas bygget av Svaneholms slott. Det är den danske ämbetsmannen Mourids Sparre som var byggherre och ägare av Svaneholms slott i Skurups socken år 1530-1534. Han flyttade sin skånska huvudgård i Skurup till en holme i Svaneholmssjön. Namnet Svaneholm fick de traditionsenligt efter de svanar som häckade där på holmen.

Idag kan man åtnjuta en brunch eller slottslunch (boka bord), fika i kafé rökhuset eller varför inte uppleva ditt eget bröllop! Om inte så prova en spökvandring eller kanske en lugnare guidad vandring i en svunnen tid!

Vandra runt slottet
Blå markering betyder handikapp-/vagnanpassad promenadslinga runt sjön med slottet som fond på 2,6km eller ta en längre promenad och följ den röda markeringen som är skogstig i delvis kuperad terräng på 4,3km.

Så gör som Nils Holgersson, börja ditt äventyr i Svaneholm!Skånska kriget 1675–1679
Skåne blev svenskt år 1658 men övergången var inte helt enkel, ta bara det Skånska kriget vars orsaker skedde nere på Kontinenten men slagfältet var till stor del i Skåne. Danskarna lyckades snabbt besätta hela Skåne, förutom Malmö där man slog en järnring kring staden. Hösten 1677 intog (besatte) svenska trupper Häckeberga, Dybäck, Näsbyholm, Marsvinsholm och Svaneholm. En liten svensk trupp hade varit förlagd på Svaneholm men de fick lämna slottet hastigt då danskarna nådde platsen året därpå. När de utrymde slottet 1678 var slottet skövlat - de hade farit våldsamt fram och brutit upp källare och vindar och använt rågåkern som betesmark.

Enskiftesreformen
Mest känd av alla som bott på Svaneholm är friherren och militären Rutger Macklean (1742-1816). Han kom dit 1782 och blev känd för att ha drivit igenom enskiftet eller skiftesreformen och blev därmed en av pionjärerna för enskiftet i Sverige.
År 1803 utfärdades en enskiftesstadga för Skåne och fyra år senare för hela riket. Bakgrunden till enskiftet var att det svenska jordbruket var ineffektivt


Historia
1530 Bygget av Svaneholms slott påbörjas
1658 Malmö, Danmarks andra stad blir en svensk provinsstad
1676 Slaget vid Lund, blodigaste slag som stått på nordisk mark
1677 14 000 danskar slår en järnring runt Malmö, utan resultat
1677 Karl XI placerar en svensk förtrupp på Svaneholms slott
1811 Bondeupproret, slottet plundras av ett 50- tal bönder
2012 "Bila i Europa.se" besöker Svaneholms slott
2022 "Bila i Europa.se" besöker Svaneholms slottDen vackra Svaneholmssjön med sitt rika fågelliv

Att köra till, parkera & Bo

Att köra till Svaneholms slott
Detta görs genom att svänga av mot Svaneholms slott i höjd med Skurup på E65. Därefter är det bara några hundra meter till målet.

Att parkera
Precis utanför slottet finns det i skrivande stund gratisparkering.

Att bo
Det finns inget boende varken i slottet eller i dess direkta närhet. Det finns privata alternativ.


 
 
 
 

Se film...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

Tillbaka