Sverige: Skåne

Larm
Ambulans
Brandkår
Polis


klart.seNationaldag

6:e Juni


Sidan skapad
13-08-21

Sidan uppdaterad
13-08-21


 

  
 Steninge  Foto: Patrik Mattsson © 2013
Steninge
Liksom det franska Alsace, har hon genom århundraden slitits mellan två nationer. Hon har mer livserfarenhet som en gammal Östdansk provins än som svensk, men från det att Karl X tågade över Bält till Carl XVI Gustavs valspråk "för Sverige i tiden", har hon varsamt blommat upp längs hallandskusten.

Det fanns en tid då många av sveriges gatustenar och fönsterglas hade sitt ursprung från Steninge, nästan alla spår av detta är numera raderade till badgästernas stora förtjusning.

Hon är en del av den så havsnära Kattegattleden (cyckelled) som binder samman Göteborg med Helsingborg, men kanske är det vanligast att nå hennes hjärta via kustvägen.

Steninge har varsamt fått växa fram till en riktig liten pärla på Västkusten och naturen slungar en mellan kargt till storslaget vars nyanser består av stenstränder, sandmarker, klapperstensfält, klippor och mindre områden med lövträd.
Välkommen till Steninge!Från bruksort till badort
Den 9 april 1874 tänds de första ugnarna på Steninge glasbruk och det kommer inte dröja länge innan glasbruket kapar åt sig 9% av den svenska fönsterglasproduktionen. Sanden som togs till bruket har inte tagit slut, den ligger där och bär upp allt från morgonpigga badare till andra gäster. I glasbrukets ruin är idag en populär restaurang inrymd som i skrivande stund heter Göstas Cafe.

I slutet på 1800- talet började det bli allmänt accepterat i Sverige att bada vid stränderna, ja detta var tiden då man riskerade att spränga de finaste ådrorna i det kalla vattnet. I kölvattnet av kallbadhusen byggs nu också badhotellen upp och efter att första världskriget brutit ut och därmed "tvingat" glasbruket på fall, dröjde det inte länge innan Steninge fick ett kombinerat pensionat och badhotell.

Badhotellet ligger kvar i en anpassad version av sin samtid då det sadlat om till ett charmigt vandrarhem i fantastisk miljö med rejäla ytor för exempelvis den moderna familjen att vistas i. Badgästerna, permanenta som långväga, har fortsatt komma till den lilla stranden i Steninge, med möjlighet till bad från sandstrand, badbrygga och blankslipade klipphällar på Stora Skär.


Historia
1873 Steninge Glasbruks AB grundas
1890 Stenbrytning startar i orten
1930 Badhotellet slår upp sina portar
2012 "Bila i Europa.se" besöker Steninge
2013 "Bila i Europa.se" besöker Steninge


Steninge  Foto: Patrik Mattsson © 2013
Några själar, stora som små, tar ett uppfriskande kvällsdopp vid storaskär i Steninge


Steningekustens naturreservat
Reservatet består av en kuststräcka som går mellan Halmstad och Falkenberg. Karaktären på landskapet skiljer sig markant från de långa stränderna nere vid Tylöstrand. Här tar klipporna med sina blankslipade hällar vid.

Utflykter
Restaurang
Heagårds Skafferi med sin lantliga lyx ligger inte långt från Steninge.

Shopping
I Ullared ligger shoppingparadiset Gekås som inte behöver någon närmare beskrivning mer än att en molnig julidag kan vara utmanande vad det gäller att finna parkeringsplats.

Närproducerat
Mitt i den vackra bokskogen ligger gården med anor från 1300-talet. Idag är detta en modern fårfarm med hela kedjan från ekologisk fåruppfödning, slakteri, förädling, försäljning, hantverk med fårskinn och café med restaurang.

I café Fårhagen får du korgen fylld med vad du önskar av smörgåsar eller hembakat kaffebröd tillsammans med ekologiskt kaffe, det är bara till att styra kosan mot Öströö fårfarm.

Varbergs Fästning
Fästningen hyser museum mm., läs mer på sidan.

Steninge  Foto: Patrik Mattsson © 2013
Att parkera & Bo i Steninge

Att parkera
Den lilla parkeringen intill stranden fylls lätt upp. Flera parkeringsmöjligheter finns längs med kustvägen, bland annat vid Steninge samhälle och i norra delen av reservatet (skyltas från kustvägen).

Att bo
Det gamla badhotellet hyser i dag ett charmigt vandrarhem. De har dagligen öppet under juni, juli och augusti med incheckning klockan 17-20.

Steninge  Foto: Patrik Mattsson © 2013
Slutord
Flertalet naturreservat Enet, Steningekusten och Skipås finns längs kuststräckan som erbjuder vackra promenader, öppna betesängar och mångfaldig grönska.

Trafikverket tar fram en vägplan för en gång- och cykelbana mellan Steninge och Stensjö. Gång- och cykelbanan blir en del av Kattegattleden. Kattegattleden är en turistcykelbana längs kusten mellan Göteborg och Helsingborg som beräknas vara helt färdigställd år 2015. Den kommer att gå genom 10 kommuner och blir sammanlagt ungefär 35 mil lång. Banan har som mål att vara havsnära, bilfri och upplevelserik.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

Tillbaka