Sverige: Skåne

Larm
Ambulans
Brandkår
Polis


Vädret Simrishamn
Webbkamera

Nationaldag

6:e Juni


Sidan skapad
06-09-29

Sidan uppdaterad
09-05-30


 

  
 Foto: Ernest Rusin © 2006
Österlen
I Skånes sydöstra hörn finner du det natursköna Österlen, man skulle kunna säga ett Danmark i miniatyr. Här finner du böljande rapsfältslandskap, lövskogar, skånelängor, 1100- tals kyrkor, pilträd, caféer och underbara kuststräckor. Området är också känt för sitt äppleodlardistrikt som totalt dominerar äpplemarknaden i Sverige.
Stränder på Österlen
Stränderna på Österlen ligger som ett 50 kilometer långt pärlband där den ena stranden avlöser den andra. Kuststräckan som löper mellan Örnahusen (3 km sydväst om Skillinge) till Kåseberga har en av Sveriges finaste stränder där Sandhammaren (bred strand), Borrby Strandbad, Kyhls Strandbad (bred strand), Mälarhusen och Löderups Strandbad utgör juvelerna. Mellan Vik - Rörums badstrand - Stenshuvud finner du skuggande träd som lutar sig ut över stranden, ett Copacabana på Österlen. Även Österlens enda stad Simrishamn har sin egen sandstrand.


Ta dig runt Foto: Patrik Mattsson © 2006
Buss
Ta bussen, tidtabeller och reseplanering.

Tåg
Från den 4 september 2006 går det att ta pendeltåget (pågatåget) mellan Simrishamn-Ystad-Malmö, se tidtabell.

Båt
Från Simrishamn kan du ta tig till Bornholm och Christiansø med båt. Det går båtar året runt från Ystad-Bornholm (Rönne)Historia
1499 Byggandet av Glimmingehus påbörjas.
1749 Carl von Linné passerar Stenshuvud.
1862 Sandhammarens fyr byggs.
2006 "Bila i Europa.se" besöker Österlen.


Bild: Gula Gatan av Anneli Mattsson Konstrundan på Österlen
Det konstnärliga klimatet är på topp under påskveckan då konstrundan drar igång. Österlens konstnärer och hantverkare öppnar upp sina portar för oss alla i sina hem eller i större samlingsutställningar. Evangemanget pågår i åtta dagar och drar till sig många långväga "utom socknens".

Du stöter på namn som...
Thérèse Reuterswärd, Karl Walter Huber, Benedicte Bergmann, Anneli Mattsson m.fl.

Sevärdheter
 Fiskaffär i Kåseberga Foto: Patrik Mattsson © 2006
Kåseberga
Hamnen som årligen har över miljonen besökare är en liten pärla på sydkusten. Här pågår fiskrökeri vars läckerheter går att inhandla, varför inte prova en laxhamburgare. Ta dig upp för trapporna och beskåda ett av Sveriges historiska mysterium, Ales stenar även kallat Skånes Stonehenge är landets största skeppssättning. Här uppe är kusten dramatisk, kombinera detta med en sommarkväll och du har ett av Österlens vackraste picknikställen! Här uppe och ner mot Hammarsbackar bedrivs det segelflygning. Området spräcker bilden av "platta Skåne" som E6'an målar upp.
 Kiviksmarknad
Vid mitten av juli månad så brakar det igång. Marknaden lär ha uppkommit som en följd av att Hansan etablerade sig i bl.a. Kivik och sedan dess har det rullat på. Från sill och salt till lakritsstänger, plast- leksaker och allt vad hör till en marknad på 2000- talet. Kiviksmarknad är numera landets största som är beläget nära kusten.
Hur hittar jag hit:
Väg 9 strax norr om Kivik (kustsidan).


För gourmeter

Spettkaka
Sugen på en skånsk spettkaka (spiddekauga), ta dig till spettekaksbageriet som ligger i Nedraby strax söder om Tomelilla. Här bakar man över öppen eld.

Kallpressad rapsolja
När suget på rapsolja börjar bli olidligt så ska du ta dig till gunnarshögs gård där man tillverkar olika produkter med olja som ingrediens, du finner även ett kafé här.

Choklad
Närproducerad choklad med fruktiga inslag, ta dig till Österlens Choklad.

Surdegsknäckebröd
Bageriet/kaféet Olof Viktors bakar, utöver knäckebröd också kakor, bakverk, marmelader mm.Hammars Strand Foto: Patrik Mattsson © 2006Leta efter bärnsten
Är du ute efter mirakel så ska du åka till Baltikum som lär ha Östersjöns rikaste andel. En större utmaning är det att finna dessa ädelstenar här, men de finns!

När höststormarna står för dörren är det dags för bärnstensletning. Dessa ädelstenar kommer i huvudsak från den tid när östersjön inte var en sjö, ja låt oss kalla den för "österskog". Här fanns ju som bekant bara skog vars koda nu stelnat till bärnsten. När stormarna ruggar upp resterna av Österskog så spolas trä och bärnsten upp bl.a. i området kring Haväng och området norr om Vitemölla.
Utsikt från Stensuvud Foto: Patrik Mattsson © 2006Stenshuvud
Nationalpark sedan 1986, du finner även ett naturum, museum. I naturrum kan man få information om Stenshuvuds geologi, flora, fauna och kulturhistoria. Nationalparken är en klar sevärdhet på Österlen, missa inte att gå ner till stranden som ger dig möjlighet till att vandra bort till Haväng med sina öppna vyer.

Ett café tips, café annorlunda som ligger på höger sida strax innan nationalparken. Caféet är annorlunda på så sätt att du äter den mängd kakor som du behagar för samma peng. Efter ett besök här kan det inte skada med att vandra upp till toppen av stenshuvud och beskåda utsikten.
Hur hittar jag hit: Väg 9 mellan Vik och Kivik.Glimmingehus Foto: Patrik Mattsson © 2006Glimmingehus
Nordens bäst bevarade medeltida borg. Ett hus som var så rikt att det som fanns att köpa för pengar i Europa på 1500- talet fanns här. Borgen uppfördes på den tiden när Skåne tillhörde Danmark.
Hur hittar jag hit: Kör från Simrishamn mot Ystad på väg 11, sedan 9 och snart ser du skylten "Glimmingehus".

Fiskrökerierna
Ett måste är att besöka dessa rökerier, nya rökeriet i Simrishamn, Skillinge Rökeri (endast öppet sommartid)
Kaseberga-fisk

Brösarps Backar Foto: Patrik Mattsson © 2006Brösarps backar
Området agerar som Österlens norra gräns.
I denna miljö passar Fritjof Nilsson Piratens "Bombi Bitt och Jag" in och även reklamfilmerna från bregottfabriken som spelades in här. Brösarpsbackar har formats av inlandsisen och området spräcker bilden av "platta Skåne" som E6'an målar upp. Du finner toaletter, bänkar och bord vilket skapar en hög picknik- faktor i området.

Hur hittar jag hit:
På väg 9 strax söder om Brösarp och norr om Kivik.

 
Äppelfestivalen
Ett tidigt hösttecken är äpplemarknaden i Kivik, äppelodlarens Mecka. Kör ner mot hamnen eller följ strömmen av bilarna så hittar du. En fullspäckad sensommarhelg med äppelförsäljning artistuppträdande ex. år 2006 Peter Jöback, Tommy Körberg/Stefan Nilsson m.fl.

Fakta om äppeltavlan år 2006:
Konstnär: Emma Karp Lundström
Tavlans storlek: 104 m2
Antal äpplen: ca. 35 000
Vikt: ca. 3ton
Antal äppelsorter: Discovery, Aroma, Signe Tillisch, Gul Gravenstein, Alice, Lobo och Summerred.
Entré: Vuxna 50:- (uppgifter fr. 2006)
Utflykter Ales Stenar Foto: Patrik Mattsson © 2006
Kiviks musteri handla musteriets egna produkter i musteributiken, besök Äpplets Hus och lär dig allt om äpple.

Tosselilla sommarland, det skånska barnparadiset. Du finner ett vattenland, tivoli, grill- möjligheter mm.

Prästens badkar är en lite udda men dock sevärd vulkanisk formation söder om Viks fiskeläge .

Tycker du om trädgårdar så har du kommit rätt, Österlens rosor Österlen trädgård Tirups trädgård Mandelmann

 
Bo Ohlsson Tomelilla


Trevlig Resa!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

Tillbaka