Sverige: Ljusterö

Larm
Ambulans
Brandkår
Polis




Nationaldag

6:e Juni


Sidan skapad
14-07-28

Sidan uppdaterad
14-07-28











 

  


 Stenshuvud  Foto: Patrik Mattsson © 2012
Laggarsvik
Den gamla fiskebyn ligger på den södra delen av Ljusterö som är en av mellanskärgårdens större öar. När man beskådar henne från strandlinjen finner man en miljö konserverad från en tid då oxköttet kostade 90 öre per kilo, 1 liter oskummad mjölk 14 öre eller en enkel biljett till Amerika med Hvita Stjern Linjen för 130 kronor.


Utöver den allmänna stranden karta och den för visso dramatiska utsikten över Skärgården från tallhöjden karta så finns det inte mycket "aktiviteter" som drar. Nej, det är själva upplevelsen av hur en skärgårdsby såg ut i början på 1900- talet och finns det någon ort på Ljusterö som kan beskriva detta så är det Laggarsvik.


Stockholms Skärgård är en unik plats på jorden så föreviga detta och glöm inte att ta med er badhandukar, picknickkorg, cykel och en stor fikalust.
Välkommen till Laggarsvik!




Historia
0800 När vikingarna härjade stod vattnet fem meter högre än idag
1322 Ljusterö nämns i skrift som Sudhralyustra ”södra ljuster”
1719 Rysshärjningarna där ett större antal skärgårdsbyar förstörs
2014 "Bila i Europa.se" besöker Laggarsvik


Åskoväder vid Öresundsbron  Foto: Patrik Mattsson © 2012
Det är i det enkla som det vackra visar sin bästa sida, här inramat av syréner vid Laggarsvägen     



Ryssen kommer!
Rysslands tsar Peter den store pressar de svenska fredsförhandlarna som gång på gång ville få tillbaka de förlorade baltprovinserna. Peter erbjuder Finland och för att få ett slut på processen skickar han en flotta med slutmål att inta den svenska huvudstaden. På morgonen den 14 juli år 1719 blir skärgårdsborna varse om Peter den stores tankar då hundratals vårdkasar tändes upp på Östersjökusten. Ur morgondimman utanför Djurö på Värmdö siktades nu den stora ryska flottan. De lyckades inte med uppgiften att inta Stockholm men skärgårdsbefolkningen drabbades, särskilt de från Arholma till Landsort där boskap stals, skogar och gårdar brändes. När ryssen vänt hemåt började en lång period av avbefolkning.

Laggarsvik drabbades inte direkt av Peter den stores härjningarna och idag har tomtpriserna åter skjutit i höjden och de privata alternativen är fler än någonsin!



Hamnen i Laggarsvik Foto: Patrik Mattsson © 2014Ta er till, parkera och bo.
Till Laggarsvik tar man sig enklast med Waxholmsbåtarna (Stockholm - Waxholm - Laggarsvik), ta gärna med cykeln. Även buss från fastlandet (SL buss nr 626) går hit vars station ligger knappt 500m härifrån karta.

Har man egen båt kan man inte lägga till här då det endast finns privata bryggor i Laggarsvik. Ljusterös gästhamnar med ett 10-tal bryggplatser (1–4 m vattendjup) och bensinstation finner man vid Klintsundet och vid Linanäs brygga.

Med bil från fastlandet tar man bilfärja från Östanå, se tidtabell. Tyvärr måste man ha en stor portion kreativitet för att lyckas parkera en bil i Laggars, det är teoretiskt omöjligt. Prova med den allmänna parkeringen vid skuggans badplats karta

Det finns inga boende alternativ i Laggarsvik men om ni tar er till huvudorten Linanäs, så finner ni det vackra skärgårdshotellet Rastaborg! Cykla gärna hit från Laggarsvik, det är bara 3,2km




Laggarsvik Foto: Patrik Mattsson © 2014Slutord
Man ska ha klart för sig att på Ljusterö, som på så många andra öar, finns det få allmänna badplatser, parkeringsplatser, gångstigar samt gästplatser för fritidsbåtar. Huvudvägnätet har bitvis låg standard och är inte säkert för oskyddade trafikanter. Bland annat saknas ofta vägren, övergångsställen samt gång och cykelbanor.

Vill man stanna på ön rekommenderas Linanäs då här finns flera restaurang och boendealternativ.

Tänk på att Waxholmsbolaget även säljer ett mycket prisvärt båtluffarkort under sommaren!

Trevlig Resa!












 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 















 

Tillbaka