Sverige: Halland

Larm
Ambulans
Brandkår
Polis


Väder KarönNationaldag

6:e Juni


Sidan skapad
15-08-07

Sidan uppdaterad
15-08-07
 

  

 Schweizeriet  Foto: Patrik Mattsson © 2015
Karön
Vissa platser tar en tillbaka till en svunnen tid fylld av charm & genuint hantverk. Karön bjuder på allt detta, men för att till fullo absorbera denna unika miljö bör man haka på en historisk rundvandring som dessutom bjuder på teatraliska inslag (ronnebyfolkteater) med de för tiden förnäma brunnsgästerna.

Storhetstiden
Ronneby Helsobrunn var en av Europas mest framstående kurorter kring sekelskiftet. Dit kom statsråd och generaldirektörer, grevar och baroner, höga militärer, kommerseråd och generalkonsuler, societet från Köpenhamn, Helsingfors och Sankt Petersburg, kända vetenskapsmän, publicister, konstnärer och skådespelare. Många åkte på utflykt till Karön, vandra i deras fotspår!

Välkommen!
Hon har genomgått en förvandling från en betesholm till kurort som numera konserverats. Stor restaurang i schweizeristil med ett konserverat 1800- tal, bra miljö för fritidsfiskaren, promenadvänlig stig runt ön, barnvänlig sandstrand och skärgårdsmiljö med gästhamn.
Välkommen till det bilfria Karön!Historia
1870 Havsbadet öppnas
1877 Schweizeriet byggs på Karön
1878 Första villan byggs
1997 Kalle-Abborre går ur tiden
2015 Bilaieuropa.se besöker Karön
2016 Bilaieuropa.se besöker Karön


Att köra till, parkera & bo
Sväng av från E22 vid skylten "Ronneby Hamn", snart dyker skylten "Ekenäs" upp. Här finner man en stor parkering vid hamnen med toaletter och ett restaurang alternativ. Även lekplats för de minsta i bilen. Varje hel & halv- timme går båten Karöline (5min tur) över till Karön för 20 SEK/ vux. t/R och 10 för ungdom 7-19år (uppgifter 2015) och man tar numera kort.

Det finns en stugby (15st) på öns nordvästra udde som byggdes upp på 1950- talet. Går att boka via Ronnebys hemsida.

Tänker ni äta skärgårdsbuffén i schweizeriet (restaurangen) så boka gärna innan ni står vid kajen på Ekenäs. Ring dem på 0457-122 66

Karön är den största ön i Ronneby skärgård och nås med båt Karöline från Ekenäs.
Karöseglarna
Förutom bad och nöjen arrangerades också kappseglingar och segelutflykter i öppna blekingesekor med plats för 6-8 brunnsgäster. Ägaren, som till vardags var fiskare eller torpare, satt själv vid rodret. Från början var seglingen ett rent kurmedel, ordinerat av brunnsintendenten.

Överst på sidan ser man båten som tar en över till Karön från fastlandet. Kalle-Abborre körde båten i många år och räknas som den siste av Karöseglarna. Han lämnade oss 1997 och blev 93 år gammal. Karöseglarna seglade, mot betalning, de förnäma brunnsgästera hur långt som helst utefter kusten med sina kosterbåtar.

Schweizerstil
Under 1800-talets senare del utvecklades finbladiga sågar som gav byggmästarna nya möjligheter att artikulera fasaden.

Schweizerstil var en stilriktning i nordisk träbyggnadsarkitektur under 1800-talets andra hälft. Schweiz stod för frihet och demokratiska ideal samt ett naturligt levnadssätt. En ökad ström av utländska turister besökte Schweiz i slutet på 1700-talet.

Byggnadsstilen med utsirad lövsågeri (snickarglädje), vackert kontursågade fönster- och dörromfattningar samt indelningar av panelfasaden med lister, blev ett ideal.

16 villor byggdes ursprungligen 1875-1884 av grosshandlare och andra prominenta personer som nyttjade dem som sommarvillor. En villa (snappsstugan) har brunnit ner, resterande har bevarats in till våra dagar.

Historisk rundvandring på Karö
Rundvandringen tar ca. 1,5h. Det finns några små inslag med branta trappor och halvtuff terräng. Sulky eller rullstol är inte att rekommendera, möjligen och med lite bärhjälp en barnvagn typ Urban Jungle.

Gästhamn
Karöns gästhamn har 35 gästplatser vid y-bom, boj och långsides. Det finns servicebyggnad med toalett och dusch. Tillgång till tvättstuga finns på Ekenäs. Djup från 2,5 meter. 

Tillbaka