Sverige: Halland

Larm
Ambulans
Brandkår
Polis


klart.seNationaldag

6:e Juni


Sidan skapad
14-03-17

Sidan uppdaterad
14-03-17
 

  
 Danska fallen  Foto: Patrik Mattsson © 2012
Danska Fall
Danska fall, är ett naturreservat i Halmstads kommun. Det är ett sevärt vattenfallssystem och naturreservat söder om Simlångsdalen som är en smal sprickdal. Vattenfallet ligger nära den 38mil långa Hallandsleden.

Området omgärdas i tre väderstreck av vatten. I norr av Brearedssjön, i öster av vattendraget Assman och i väster av Skällåsasjön med bäck till Brearedssjön.

Danska fall härrör från en sägen
Det är den 17 augusti år 1676 och danskarna tänker inta Halmstad för att på så sätt kunna förenas med de norska styrkorna i Bohuslän, men detta kommer Karl XI mannar att sätta stopp för. Under själva slaget flyr en dansk bataljon över ån och det råder panik bland danskarna. När de når hängbron vid Assmanån skär svenskarna av repen och därmed störtar många ner i forsen och drunknar.Svenska armén, 5 300 man under fältmarskalk Grundel-Helmfelt, mötte delar av den danska invasionsarmén, ca 4 000 man under generalmajor Duncan. Danskarna blev i grund slagna och tvingades kapitulera efter att i stupade ha förlorat en tredjedel av sin styrka. Segern kom efter en rad motgångar och fick som följd att övriga danska trupper drog sig tillbaka och svenskarna gavs tid att samla förstärkningarHistoria
1676 Slaget vid Fyllebro
1828 Aschebergska monumentet avtäcks den 29 augusti
2012 "Bila i Europa.se" besöker Danska Fall


Danska Fall  Foto: Patrik Mattsson © 2012
Att köra till, parkera & vandra
Från Halmstad tar man väg 25 till Simlångsdalen. I början av samhället tar man höger mot Tönnersjö och följ sedan skyltning mot Danska fall. En större grusparkering finns här med informationstavla. Härifrån går det att vandra upp till fallen och går man slingan så är denna ca. 2,3km och något utmanande med barnvagn, med det går.
Se karta karta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

Tillbaka