Portugal: Porto

Landsnummer
Ambulans
Brandkår
Polis (GNR)
Polis (PSP)


Click for Porto, Portugal ForecastNationaldag

10 JuniSidan skapad
10-08-13

Sidan uppdaterad
17-11-28Valuta Euro
Huvudstad Lissabon
Lokal tid
 

  
 

Porto Foto: Patrik Mattsson © 2010 Porto
Vid första anblick kan man tro att hon betraktar den moderna civilisationen som ett sjunket skepp, men när man trotsat Newton ett par gånger i hennes charmiga UNESCO- kärna, vet man bättre än så.

Hon berikar sin samtid med en av Europas livligaste gatufestivaler, São João och för att förstå kommande mening till fullo så bör man upplevt denna. För vilken festival kan man annars gå runt med en hammare och ändå bara mötas av glädje. Det är bara till att mobilisera sina sinnen och ta för sig av São João- yran.

Harry Potter & Henrik Sjöfararens födelsestad. Fiesta, kakel, fadosång, portvin, grillade sardiner och korsa den av Téophile konstruerade vackra brospannet över floden Douro, är bara några av de inslag som kommer att berika din tillvaro här.
Välkommen till Porto!

Historia
711 Morerna erövrar Porto
868 Alfonso III & Vímara återerövrar landet norr om Dourofloden
1139 Afonso I (1109 †1185) utropar sig till kung av Portugal.
1703 Methuen Treaty, skattefri textil & portvins- handel Eng/Por
1763 Det höga tornet till Clérigos kyrkan står klar.
1806 Bron Ponte das Barcas består av 20st länkade båtar
1809 Napoleons trupper går in i Porto under ledning av Soult
1891 Revolt i Porto
1910 Portugal blir republik
1974 Nejlikornas revolution startar i landet.
2005 Spårvagn börjar trafikera bron Ponte de Dom Louis I
2010 "Bila i Europa.se" besöker Porto.Gamla staden São Nicolau i Porto                   Foto: Patrik Mattsson © 2010
När du och staden har en bit kvar till enighet, ta in på ett av vattenhålen på São Nicolaus höjder.

Trafik i Porto Foto: Isac Wickman © 2010 Att köra till Porto, parkera & bo
Trafiken är vad den är, man kan lite skämtsamt säga att man får ungefär samma bild av läget om man tittar ner i ett paket nudlar, allt går in i vart- annat. Kör med känsla, det är inte konstigare än så.

Parkering i Porto
Söker man utmaningar i vardagen så har portugiserna ett förträffligt sysselsättningspaket för dig som gör en VVP (våga vägra parkeringshus). Tänk på detta vid bokandet/ val av boende.

Boende
Mercure hotell centro har fräscha rum till vettigt prisläge. Hotellet ligger vid Praca da Bathala som i sin tur är conectad till gågatan rua de santa catarina. De har eget garage där en parkeringsplats går att hyra för 8 eur/dygn.
Vill man bo vid Riberia i händelsernas centrum, prova pestana hotell, eller titta in på Trivago.seSão João festivalen i Porto                         Foto: Patrik Mattsson © 2010
Den så genuint trevliga São João- festivalen firas varje år den 23e juni, glöm inte "hammaren".

Sevärdheter  Riberia Foto: Isac Wickman © 2010
Riberia
Att göra Porto kan kännas som ett styrkebesked, det här är signalviktigt för dig som har svårt att ta sig fram. Men i stadens äldsta område Riberia är det plattare än plattaste skåneland d.v.s. det är rent geografiskt lämpligt att dricka ett glas rött vin till maten.

Området sträcker sig från bron Ponte de Dom Louis I och löper längs med floden fram till torget Praca da Ribeira där f.ö. Napoleons trupper landsteg en dag långt ifrån en tid då de stora elektronik- tillverkarna damsög marknaden på komponenter till fördel för Iphone4.

Portvin
På andra sidan floden ligger staden Vila Nova de Gaia , här ligger de många lagerlokalerna till det ursprungsskyddade portvinet, ja det får helt enkelt inte kallas för portvin om det inte är odlats vid Dourofloden. Några fabrikörer Sandeman, Graham’s (ligger uppe på kullen), Croft, Calem och Taylor.

Portugisiskt vin
Allt är inte bara portvin, nej det portugisiska vinet är en riktigt trevlig historia. Tillhör du dem som fumlandes provar sig fram på systembolagets hyllor, ändra taktik genom att skicka in ditt namn, adressuppgifter och E-post till viniportugal@bistro.se Man erhåller då den svenska gratis- tidningen 4ggr/år som är fyld med olika vin & rese- reportage från Portugals alla vrår. Prova gärna viniportugal.pt (eng).


Vardagsshopping i Porto                           Foto: Patrik Mattsson © 2010Harry Potter & Henrik Sjöfararen
Det fanns en tid då J. K. Rowling var mer känd som engelsklärarinna än författare och detta var när hon bodde i Porto. Det var vid sidan av läraryrket här som hon började skriva på sin bok, därmed föddes lille Harry som skulle ta stora delar av världen med storm.

Henrik Sjöfararen eller Henrique o Navegador (1394 †1460) som han heter på denna latitud var en driven man. Henke initierade portugals första expeditioner. Han föddes i Porto och ja, det går att besöka hans födelsebostad.

Igreja de São Francisco karta
Den så invändigt vackra kyrkan st. Franciscos barock interiör tar andan ur en. Det här är ett stort måste när man besöker Porto. Väl inne, ja så här ser 400kg (osäker uppgift) guld ut i utsmetat läge, notera pelarna och titta upp i taket!
Katerdralen i Porto Foto: Patrik Mattsson © 2010
Statyn utanför katedralen, embryot till Portugal
Det är till häst som vi numera beskådar Vímara Peres (820 †873). Killen som fick i uppdrag att år 868 återerövra porto- området från morerna. Det är alltså i kölvattnet av återerövringen som embryot till Portugal föds, för efter det att greve Vímara Peres erövrat Porto tituleras han som greven av Portugal. Condado de Portucale som det hette här nere löd under kungariket Leon.

År 1139 utropar sig Afonso I (1109 †1185) till kung av Portugal och detta är en helt annan historia.

Katedralen i Porto, Sé do Porto
Här inne gifte sig João I (Johan I) med prinsessan Philippa av Lancaster år 1387. England/Portugal är världens äldsta militära allians, bröllopet och portvinet knöt ihop länderna lite till.


Porto by evening Foto: Patrik Mattsson © 2010
Gatulyktorna går på, andra sidan floden skymtar staden Vila Nova de Gaia med sina portvinslager.

Café Majestic Foto: Isac Wickman © 2010
Café Majestic karta
Det var här J. K. Rowling satt & skrev på sin första Harry Potter. Caféet är en historisk destination i Porto, interiören får en att förflyttas till en tid då swingdansen charleston var på sin topp. U City Guides har rankat caféet som världens sjätte vackraste enligt denna Caféernas 10 i Topp- lista.

Bokhandeln Livraria Lello e Irmão karta
Bokhandeln är en stor turistattraktion, man kan redan ana detta när man ser fasaden men det är ingenting mot vad som väntar här inne, vackert är ordet som får sammanfatta det hela. Enligt the Guardian så rankar man denna bokhandeln som världens tredje efter Selexyz Dominicanen i Maastricht och El Ateneo i Buenos Aires. Läs mer på bokaffärernas 10 i topp lista.São João Foto: Patrik Mattsson © 2010Portofestivalen São João
Festivalen São João, det största eventet i Porto! Varje år den 23e juni är det som på en given signal hela staden sätter igång (runt 16- tiden) och börjar grilla sardiner. Röken ligger obeskrivligt tjock på sina ställen och bara synen av detta är en upplevelse, tydligen också för den centralt placerade brandstationen vars brandbilar kör i ett.

Tips! Vid Riberia (flodbanken) är det kö till restaurangerna runt 19:30- tiden. Inslaget där folk slår varandra på huvudet med mjuka plasthammare betyder lycka, man blir förvånad över hur trevligt och på vilket sätt detta görs. Vid midnatt startar fyrverkerierna som måste ses på den motsatta sidan om flodbanken där du har ditt boende, orsaken är den att alla som deltar i festen ska gå över den något svajande järnkonstruktionen Ponte de Dom Louis I, ett slags Porto- måste.Tågstationen Estação São Bento karta
Den marockansk- födde Jorge Colaço (1868 †1942) är hjärnan bakom de vackra kakelmotiven som väntar i entréhallen. Han utförde även ett arbete på Palace Hotel i Bussaco.

Det finns en hel del motiv att vila ögonen på här. Ett av motiven föreställer Henrik Sjöfararen som lämnade Porto för erövringen av den muslimska pirat- hamnstaden Ceuta i norra Marocko. En annan är Egas Moniz som presenteras för kungen av Leon med sin familj.
Estação São Bento i Porto                          Foto: Patrik Mattsson © 2010
Tågstationen i Porto Estação São Bento förför pendlare & turister med sina vackra kakelmotiv.Barcos Rabelos vid Vila Nova de Gaia                Foto: Patrik Mattsson © 2010
Portvinsbåtarna, Barcos Rabelos
Det fanns en tid (från 1300- talet) då dessa segelbåtar fraktade vin från odlingarna uppe i Dourodalen till Porto. Numera har vägar byggts ut runt dalen vilket gjort att båtarnas betydelse i portvinsbranschen tagit en annan vindriktning, de fungerar lite som reklampelare till portvins- fabrikörerna samt att de slussar turister på små nöjesturer.

Dourodalen
En orörd skönhet med sluttande vingårdar, portugals motsvarighet till det tyska Moseldalen.

Vill man uppleva dalen till sjöss, prova Circacruises.com På sju dygn tar man sig genom dalen och förbi de nio dammarna. Från Porto till Barca d'Alva och tillbaka. Tips! Skörden sker någon gång under perioden 15/9 - 10/10.


Broarna
Den gamla järnvägsbron Ponte de Dona Maria Pia designades faktiskt av Gustav Eiffel år 1876 och byggdes av Eiffels företag. Namnet kommer från den portugisiska drottningen Maria vars make, kungen inveg bron på 1800- talet.

Den mest kända och vackraste är gång- bil & järnvägsbron Ponte de Dom Louis I som konstruerades av Eiffels medhjälpare Téophile Seyrig. Bron byggdes av det belgiska bolaget Société de Willebroeck och stod färdig för invigningen 31 oktober 1886.  Ponte de Dom Louis I Foto: Patrik Mattsson © 2010
På stadens signum Ponte de Dom Louis I, kan man gå över både på nedre och övre delen.


Slutord
Rolf Gustavsson skriver i sin artikel om att citat: Portoborna njuter av miljön från världen av i går. Det är den känslan som levereras här.

Gatunätet i Porto är komplext, det tar lite tid innan man tar till sig staden eller rättare sagt, förstår sig på staden. Efter ett besök här går det inte många dagar mellan de stunder man tänker tillbaka på vilken fantastiskt charmig stad Porto är. Om man bortser från Riberia så är restaurangpriserna låga och är man nyanländ från Paris så känns det som halva priset på allt.

Stavningen Porto V.S. Oporto, obestämd form "hamn" V.S. bestämd form "hamnen", i England gillar man den bestämda formen, men bara där.

Staden har så mycket att erbjuda, upptäck detta!
Trevlig Resa! 
 
  Se film
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

Tillbaka