Portugal: Centro

Landsnummer
Ambulans
Brandkår
Polis (GNR)
Polis (PSP)


Väder Coimbra
Nationaldag

10 JuniSidan skapad
11-02-06

Sidan uppdaterad
17-11-28Valuta Euro
Huvudstad Lissabon
Lokal tid
 

  
 

Portagem, entrén till Coimbra                  Foto: Patrik Mattsson © 2010 Coimbra
Denna så vackert ihopkomponerade stad tog sitt namn från den forna grannen Conímbriga efter det att Sveberna hälsat på där. Hon är en av Europas äldsta universitets- städer som senast sattes på kartan med fado sången Coimbra av Amalia Rodrigues (1920 †1999).

Vardagslivet är som en lutning mot hennes heydays, känslan raffineras och distribueras ut på bl.a. uteserveringen i det vackra café santa cruz vid det charmiga torget Praça Oito de Maio.

Hon har förmågan att tippa historien, det är som att gå baklänges in i framtiden när man passerar Arco de Almedina och uppför Alçacova- kullen med sina behagligt historieladdade gränder.

Så upplev denna intellektuella högborg vars medicinstuderandes immunförsvar aldrig tar semester, där fado går i dur och där keramikens vackra nyanser med lätthet hamnar i kundkorgen.
Välkommen till Coimbra!Historia
468 Invånarna från Conímbriga flyr till Aeminium (rom.)
586 Visigoterma ger staden namnet Emínio (586-640)
711 Morerna erövrar staden som nu får namnet Qulumriyah
1064 Coimbra befrias från morerna av Ferdinand I av León
1145 Coimbra blir huvudstad i Portugal vilket varar i ca. 100år
1625 Isabel helgonförklaras, Festas da Rainha Santa
1290 Den 13e augusti grundar k. Dinis universitetet Lissabon
1537 Kung João III flyttar universitetet från Lissabon till Coimbra
2010 "Bila i Europa.se" besöker Coimbra.Folklore- festival i Coimbra                        Foto: Patrik Mattsson © 2010
Festas da Rainha Santa på det charmiga torget Praça 8 de Maio i studentstaden Coimbra.


För barnen
Miniatyrpark
Har man mindre barn med sig kan det här vara ett trevligt alternativ. Kända portugisiska byggnader i miniatyr. Gå bara över bron från Portagem (huvudentrén till staden) så finner du parken på vänster sida strax efter brofästet.
Trafik i Coimbra Foto: Patrik Mattsson © 2010 Att köra till Coimbra, parkera & bo
Tempot är här är lite mer dämpat men med nordiska ögon sett högre.

Parkering
Av. Fernão de Magalhães (nära tågstationen) finner man ett fräscht underjordiskt P-hus. Sedan kliver man rakt ut i till kanten av centrum.

Boende
Hotell Oslo har fina rum till ett bra prisläge. Hotellet ligger centralt och det går fin fint att korttids- parkera framför entrén så att bagage kan lastas av i lugn och ro. De parkerar din bil i P-huset och du kan fokusera på annat.Gågatan i Coimbra                             Foto: Patrik Mattsson © 2010
Gågatan i kvällsskymning, Coimbra gör sig redo för kvällens begivenheter!

Sevärdheter  Katedrála Velha Foto: Patrik Mattsson © 2010
Largo da Sé Velha, den gamla katedralen karta
Efter det att morerna besegrats i slaget vid Ourique år 1139 förklarar sig Afonso Henriques (1109 †1185) sig till kung av Portugal. Han väljer Coimbra som huvudstad (1139–1256) för riket och finansierar byggandet av katedralen. Under Reconquista (den kristna erövringsperioden) byggdes katedraler som mindre försvarsverk, denna gamla katedral är inget undantag, titta upp på taket.

Universitetsbiblioteket Biblioteca Joanina karta
Ligan världens-vackraste-bibliotek leds av böckerna som huseras i slottet Hofburg i Wien. Man finner också sagolika miljöer i klosterbiblioteken i St. Gallen schweiz, Strahov i Prag och Melk i Österrike vars miljö inspirerade italienaren Umberto Eco till boken "I rosens namn" som sedan blev film där sean Connery och Christian Slater (den unge benediktinermunken Adso från Melk) har huvudrollerna. I denna liga får också nationalmonumentet Biblioteca Joanina plats med sin överdådiga interiör som tagits fram av lissabon- killarna Simões Ribeiro och Vicente Nunes.
Byggperiod: 1717 - 1729


Klostret Santa Cruz, Mosteiro de Santa Cruz karta
Det är vid det charmiga torget Praça Oito de Maio som detta kyrkliga nationalmonument ligger. Portugals två första kungar Afonso Henriques (1109 †1185) och Sancho I (1154 †1212) ligger begravda här. Sancho var killen som gifte sig år 1174 med Alfonso II syster av Aragon. Man kan väl säga att det var detta som banade vägen då Aragon blev det första Iberiska kungariket som erkände Portugals självständighet.

Gata i Baixa- stadsdelen nära floden i Coimbra        Foto: Patrik Mattsson © 2010 Vandra omkring och upptäck!
Coimbra är fyllt av monument från svunna tider och hon riktar sig inte direkt till dig som vill ha en aktiv semester, men däremot för dig som uppskattar vackra miljöer kan det här bli en trevlig upptäcktsfärd i de härligt slingrande gränderna.
Fånga det lokala genom att titta in i den stora saluhallen. Knata vidare genom den vackra parken på Avenida Sà de Bandeira och upp till Parque de Santa Cruz. Sväng ner mot student- trädgården Jardim Botânico och avrunda med den italienska och pizza- säkra restaurangen nere vid floden.

Loppmarknaden
Det är på lördagsförmiddagarna som loppmarknaden blommar upp på Praça do Comércio karta. Här kan man finna allt från en kvalitetsneutral färgradio till 10p- keramik, riktigt gamla kameror, skivor mm.


Alçacova- kullen som toppas med Universitetet       Foto: Patrik Mattsson © 2010
Den vackra Alçacova- kullen som toppas med stadens stolthet, Universidade De Coimbra

Universitetet Universidade De Coimbra
Gå igenom järnporten Porta Férrea av R. São Pedro och ut till den stora innegården Pátio das Escolas, härifrån har man en bra utsikt över staden. I bildspelet överst på sidan ser man den stora porten till biblioteket Joanina. Trappan till höger leder dig upp till den stoa Sala dos Capelos där studenterna som utexamineras får sina diplom. På väggarna hänger porträtt av Portugals kungar vara sex av dem faktiskt föddes i Coimbra.

Capela de São Miguel vackra interiör och till sist Portugals äldsta bibliotek, Biblioteca Joanina vars äldsta bok dateras till år 1523, en giftas guide för unga män.

Festligheter
1 Första fredagen i maj.
Queima das Fitas vilket är en av Europas livligaste studentfestligheter. Allt tar sin start när studenterna bränner upp sina armbindlar, det är ca. 30.000 studenter firar på stadens gator som kantas av mat, fadosång och festligheter.
2 Första veckan i juni.
Festival de Santos PopularKarnival och spel som kretsar kring floden.
3 Första veckan i juli.
Festas da Rainha Santa som firas vartannat år är en veckas lång festlighet till minne av Isabel. Hon var hustru till kung Dinis som (grundaren av universitetet). Isabel ägnade sig år välgörenhetsarbete för de fattiga och utslagna, hon blev med detta känd som Rainha Santa (den heliga drottningen). Det är religiösa och sekulära festligheter vars höjdpunkter är de två religiösa processionerna, den ena på natten och den andra under dagen, där den stoa avbilden av drottningen förs på axlar från kyrkan av Graça till klostret Santa Clara-a -Nova den följande söndagen. Grönområden i Coimbra Foto: Patrik Mattsson © 2010
T.v. den vackra parken på Avenida Sà de Bandeira och t.h. en del av Parque de Santa Cruz

Utflykter
Conímbriga 16km
När romarna kom hit år 139 f.Kr så gjorde de som de brukade göra, de satte en rejäl fart på ortens utveckling. Men trycket från de germanska stammarna blev för stort och år 406 vänds världen upp & ner för invånarna här då den germanska sveberna gör entré i en slags Karthago alá Cato (staden jämnas med marken). Trots att utgrävningarna pågått här sedan år 1898 så lär Conímbriga bara blottats ca. 10-20%. Förutom museét finner man fontäner, mosaik, pooler, SPA och ett forum som tog upp emot 4000 besökare!

Buçaco (Bussaco) 26km
Buçaco med sitt Palácio do Buçaco som hyser ett överdådigt hotell och vackra parkkomplex med tillhörande "urskog" är ett riktigt trevligt alternativ.


Restaurangbesök i Coimbra                     Foto: Isac Wickman © 2010 Slutord
Prisläget är fördelaktigt på caféer och restauranger men se upp på de mindre enkla restaurangerna och den så tråkiga miss match som kan finnas mellan kylskåpets innandöme kontra menyn.
Ställ den forna östeuropeiska frågan...
- Vad rekommenderar ni en kött/fisk- ätare idag?
Tankarna går då snabbt från moll till dur för de som befinner sig i närheten av menyn.

Coimbra är Portugals motsvarighet till Sveriges Lund i både invånarantal men också det rika studentliv vars höjdpunkter sker i Festa das Latas & Queima das Fitas

Så låt Coimbra få relegera informationssamhället och vardagen till en underordnad roll i din tillvaro, enjoy!
Trevlig Resa! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

Tillbaka