Nederländerna: Noord-Holland

Landsnummer
Ambulans
Brandkår
Polis


Vädret Amsterdam
WebbkameraNationaldag

30:e April


Sidan skapad
07-05-10

Sidan uppdaterad
07-05-10


 

  


 
Amsterdambor i solskens- fika Foto: Patrik Mattsson © 2007 Amsterdam
Denna "trådlösa" dam vid floden Amstel tar emot besökaren med stor öppenhet och tolerans. Tiden har skrapat på hennes fernissa med försiktighet vilket höjt mysfaktorn i de gamla stadsdelarna vars många gränder bjuder på kulinariska smaksmällar!

Det går inte att bärga sig för intrycket att Amsterdam är en riktigt hålligångstad, livliga nattlivsområden som Rembrandtplein, Leidseplein och Walletjes (red light distrct) förför dig långt in på småtimmarna.
Som kontrast till detta har hon konserverat det förgångna i en mängd museum där Rijksmuseum med Rembrands "nattvarden" utgör själva juvelen i kronan.

Intryck
Hon spottar fram intryck i staccato, för här är staden där "Jointen" kallas för CoffeeShop och missilerna på gatan för cyklister. På dagen kan man njuta i de bruna och vita cafeérna, på natten i det röda ljuset. Ingen verkar dra ner rullgardinerna, ingen verkar bry sig, välkommen till Amsterdam!Historia
1000 ca. Fiskare når platsen.
1222 En sluss byggs vid Amstel.
1380 ca Nieuwe Kerk påbörjas.
1502 Staden har 12.000 invånare.
1631 Rembrandt bosätter sig i staden.
1637 Den stora tulpankraschen.
1642 Abel Tasman upptäcker Tasmanien.
1664 Nieuw Amsterdam förloras, nya namnet blir New York.
1697 Tsar Peter den store studerar skeppsbyggnad i staden.
1809 Napoleon tågar in till Dam- torget.
1831 Nederländerna delas, Belgien blir självständigt.
2007 "Bila i Europa.se" besöker Amsterdam.

Att köra till Amsterdam och parkera
Trafik vid Damrak Foto: Patrik Mattsson © 2007
Du når centrum från ringleden A10 och sedan S- vägarna.
Att parkera i de centrala delarna av staden är onormalt dyrt, 1dygn kostar mellan 30-40 euro, försök hitta andra alternativ. Parkerar du fel så bogserar man bort bilen, betalar man för lite eller tiden går ut så beläggs bilen med ett hjullås.
Bort- bogserad bil
Ring (020) 553 03 33, du finner din bil på
Daniël Goedkoopstraat 7 .
Bilen belagd med hjullås
Ring (020) - 55 30 700, de har 24h service.
Läs mer på Stadstoezicht
Bilhotell
Inte alla hotell har parkering, ett smidigt sätt att komma ifrån detta problem är att ringa ett bilhotell, de hämtar upp din bil på direkten och placerar den i ett bevakat garage i Nord- amsterdam.
De levererar självklart tillbaka bilen till samma adress. Priset ligger på 20 euro/ dag.
Uppgifter från 2007
Gratis parkering
Ja, det finns faktiskt en hyfsat central men dock obevakad parkeringsplats vid Buikslotermeerplein i Noord- amsterdam. Härifrån går det att ta buss nr 32 in till centralstationen (5min).
Studera gärna P-husen, P1, Q-park, Bereikbaar
Du finner många Park and Ride (P+R) parkeringsplatser i de yttre områdena vid motorväg A9 och A10 där avgifterna ligger på ca 5 euro/dygn, och då ingår det även en dags- biljett på buss, metro.Ta dig runt
Buss
Ta
bussen, tidtabeller och kartor. Amsterdam är indelat i zoner.
Du köper en remsa med kuponger och glöm inte, stämpla vid påstigning.
Båt
En båttur på kanalen, se under "Att göra i Amsterdam" Kanalkryssning.
Cykel
Hyr en cykel och ge dig ut.
Starbikes som ligger på De Ruyterkade 105 vid centralstationen.
MacbikeWeteringsschans 2 vid Leidseplein.
Taxi
Taxibilarna har blåa nummerskyltar och du ska kunna se prislistan både från in- och utsidan.
TCA, tel: (020) 677 7777 du kan reservera deras bilar här.
Taxi Amsterdam, tel: (020) 785 15 12
Prisexempel: Rembrantplein - Central Station € 8
Flygplatsen
Att ta sig från Schiphol till centrum med taxi ligger på ca 40 €, ett mycket billigare och snabbare (20min) sätt är att ta tåget. Biljetten köpes (3.60 €) vid shoppingtorget och därifrån tar du rulltrappan ner till plattform spår 2. Tågen går tätt, se tidtabell.
Tåg
Du kan faktiskt åka tåg till London med dutchflyer, tåg på båt, se tidtabeller och bokning.
Nederlandse Spoorwegen, se tidtabeller och bokning.
Höghastighets- tågen THALYS tar dig till Antwerpen, Paris, Bryssel m.fl.
Vandra
Vandra runt i grupp med Toptours, de har guidade turer i staden.


Kvällspromenad vid västra kanalringen                  Foto: Patrik Mattsson © 2007
Sevärdheter  St Nicolaas Kerk Foto: Patrik Mattsson © 2007
Centralstationen, Centraal station
En dam av den här storleken måste upplevas bit för bit, så på med promenadskorna och låt metropolen få göra en kullerbytta bland dina sinnen.
Vi börjar där de flesta av oss sätter ner sin fot, centralstationen. Tusentals träpålar bär upp denna skönhet som blickar ut över St Nicolaas Kerk (bild t.h.) och shoppinggatan damrak som på drottningdagen den 30:e April förvandlas till en marknad full av stånd. Parallelt så löper gågatan nieuwendijk och båda gatorna leder till Amsterdams stora torg Dam som är berikat med
Koninklijk Paleis vars inre skönhet överraskar, ett hus som fram till Napoleons dagar tjänstgjorde som stadshus. Rycker det i shoppingådran så kan du stilla begäret i Amsterdams mest kända och dyra varuhus De Bijenkorf, rycker det i den andra ådran så kan du entra den mäktiga Nieuwe Kerk. Damtorget är också den plats där Nationale Dodenherdenking firas varje år den 4:e maj till minnet av de holländare som fick sätta livet till under andra världskriget. Förövrigt är detta den enda dagen på året där det är tyst i centrum i hela två minuter!

Kalverstraat Foto: Patrik Mattsson © 2007Shopping i Amsterdam
Från torget löper Amsterdams mest kända shoppinggata kalverstraat Detaljerad karta på affärerna finner du här.
Närmare känsla av en halvmara i benen kan man inte komma efter en promenad på kalverstraat, denna långa gata är berikad med de stora kedjorna och fullspäckad av shopaholics.

Ett mycket trevligare shoppingutbud finner du vid kanalringen, grachtengordel där små butiker tittar fram i varje hörn. Du kanske har hört talas om "de nio gatorna", De 9 straatjes, dessa ligger runt prinsengracht med bra shopping, restauranger, barer, secondhand till mer exlusiva varor.

En underbar gata som går från Rijksmuseum, är Nieuwe Spiegelstraat som kantas av konst och antikviteter, gallerierna ligger på rad här.
I området jordaan finner du många prylbodar och småbutiker. Mer om shopping finner du längst ner.


Jordaan Foto: Patrik Mattsson © 2007Jordaan
Området där den store konstnären Rembrandt drog sin sista suck innan han hamnade i den 85 meter höga westerkerk. Du befinner dig i en stillsam värld väster om det symmetriska grachtengordel (huvudkanalerna) där temat är charmigt o pittoreskt. Miljön är speciell i Jordaan, här sitter några grannar utanför sina hus och dricker lite vin i kvälls solen och läser tidningen. Andra sitter i diskussioner med varandra och får de inte plats på trottoaren så invaderar de en bro med sina klaffstolar (bild t.h.) och kanske är sista alternativet de populära barerna i området. De riktigt stora turistmagneterna här är det välbesökta museét annefranks huis och en liten bit härifrån så finner du Van Gogh museét. Man har t.o.m. sin egen jordaanfestival (mitten av september).


Red Light District Foto: Patrik Mattsson © 2007Röda kvarteren, Walletjes
Även känt som Red Light District, här finns turismen i koncentrerad form. Den röda färgen som lär komma från Jeriko finns här i överflöd. Sexshower varvat med pubar och prostitution är det som gäller. Tro nu inte att detta är ett område fullt av män, tvärtom. Här vandrar par och horder av turister runt, kom gärna hit vid skymning och upplev det effektfulla ljuset.

Området är berikat med trånga gator och det är riktigt pittoreskt och mitt i allt detta så finner man Oudekerk.

Tänk på den oskrivna lagen, fotografera inte mot fönstren.Våfflor med grädde och jordgubbar                Foto: Patrik Mattsson © 2007Pannkakor och våfflor
Vem har sagt att en våffla ska vara mjuk?
På bilden t.h. så ser du den holländske varianten av våffla med grädde och jordgubbar, och bilden talar för sig självt.
Många välsorterade konditorier skyltar med oemotståndliga bakverk.

Holländarna är ju som bekant kända för sina pannkakor, prova gärna något utav stadens många ställen som det här populära stället nära Anne Franks Hus som har 70 olika sorter! Adressen är Prinsengracht 191

Fikadax på Rembrandtplein                         Foto: Patrik Mattsson © 2007Leidseplein dag som natt
Om du häller ner Köpenhamns nyhavn, Cirkus Max och Munchenfestivalen i en mixer så lär resultatet bli Leidseplein. Man kan nog inte begära mycket mer av ett torg. Leidseplein kantas av cafébord och fylls av gatuartister och turister. Kommer du hit på kvällen så får du uppleva ett ölhav och det verkar ständigt hända något här oavsett tid. Stora nattklubbar som Escape ligger intill samt några coffeeshops, ett centrum för den festande turisten.

Restaurangerna
Gör en gastronomisk knock out på dig själv genom att svänga in på Lange Leidsedwarsstraat, gör en U- sväng vid Spiegelgrach och sväng in på Korte Leidsedwarsstraat. Här har man hela den gastronomiska världen i ett nötskal och lägg till en och annan inkastare så får du den där riktiga medelhavskänslan!

Filmsekvens från Leidseplein                      3.52 MB .AVI format
Torget har upplevt några tragiska år på 1940- talen då detta var portalen för de judar som lämnade Amsterdam för transitlägret Westerbork för att sedan hamna i dödslägren.

Rembrandtplein
Ett annat torg med hålligång är Rembrandtplein. På kvällarna dominerar neonljuset här men även dagtid så är det ett välbesökt torg med sina cafeér och barer.Blomstermarknaden Foto: Patrik Mattsson © 2007Blomstermarknaden, Bloemenmarkt
Mängder av snittblommor, knölar, kaktusar (bild t.h.) och andra krukväxter, ja blommor från hela världen möter köpare från hela världen. Charmen har tagits över av det kommersiella men marknaden är ändå sevärd. Var finner jag då denna s.k. flytande blomstermarknaden ? Intill mynttornet, munttoren på singel väster om Muntplein. På själva gatan singel ligger en del trevliga matställen, en aning turistigt men trevligt och självklart finns här ett pannkaksställe.

Den trevliga gatan Gravenstraat                   Foto: Patrik Mattsson © 2007Kvällspromenad i Amsterdam
Först och främst så bör det nämnas att med lite möda så tar du dig runt hela innerstaden till fots, man kan lätt klara sig utan spårvagnar eller andra färdmedel. Amsterdam har en mängd läckra promenadkvarter. Västra delarna som kanalringen med sitt Leidsestraat där affärerna stänger sent på kvällen och det pittoreska Jordaan är promendadvänliga områden men även nöjeskvarteren på andra sidan, speciellt vid skymning.Vondelpark Foto: Patrik Mattsson © 2007Vondelpark
Stadens lungor heter här Vondelpark och är en perfekt plats efter ett museébesök. Trillar du in i parken på en söndag så finner du mycket folk, under sommaren bjuds det på gratiskonserter och teaterföreställningar.

Sätt dig på cafféet och njut av alla joggare som skumpar förbi och bli inte förvånad när löpare kommer in och fikar efter sitt joggingpass.

Se karta över parken.

Övrigt

Bo billigt och centralt i Amsterdam  
Prinsenhof Prinsengracht 810 - Östra kanalringen bakom Rembrandtsplein.
Fantasia Nieuwe keizersgracht 16 - Nära Artis Zoo.
Di-Ann Hotel ** Raadhuisstraat 27 - Västra kanalringen bakom Dam- torget.
Central B & B Oudebrugsteeg 6-II - Mellan centralstation och Dam- torget.
Multatuli Hotel *** Prins Hendrikkade 12 - 13 - Vid centralstationen.

Ett annat perspektiv på Amsterdam
Följ den holländske fotografen
Thomas Schlijper, nya bilder på Amsterdam varje dag!
Amsterdam i 360 grader, massor med utsiktspunkter som du finner på Panoramsterdam.nl.
Prova en virtuell tur i staden.

Amsterdam Foto: Patrik Mattsson © 2007
Slutord
Första gången i Amsterdam? Lite beroende på din personlighet så kan vissa intryck vara svårsmälta, för här är staden med många olikheter och högt i tak. Känslan av att personlighet väger mer än det yttre visar sig direkt på klädstilen som är avslappnad. Du kanske har råkat packa ner fel tröja som inte matchar till byxorna, här spelar det ingen roll, du är bara mer inne än någonsin.

Pissoar Foto: Patrik Mattsson © 2007 Våga besöka de gråa pissoarerna i nyktert tillstånd, det är knappt man lägger märke till dem men de är välbesökta på kvällarna fastän de står mitt på gatan!

Stadsborna är trevliga och det känns allmänt avslappnat.
Citat: Alla kan göra som de behagar, bara de inte stör någon annan.
Amsterdam, ta del av henne!


När det gäller shopping i Amsterdam så är utbudet enormt och även stuket på affärerna. Vid kanalringen finner du riktigt bra och trevlig shopping, som om man vridit tillbaka klockan, skyltfönstren är läckra. Annars påminner de övriga gågatorna om vilken gata som helst i Europa. Titta gärna in på H&M, känner du igen dig?

P.C. Hoofstraat
Amsterdam's eleganta och dyra shoppinggata, observera att detta är ingen gågata.
Kalverstraat
Löper från Damtorget och är stadens mest kända shopinggata, se webbkamera.
Magnaplaza
Det gamla posthuset, gå in på deras webbsida och ta en virtuell tur, ligger bakom palatset.
Metz o Co
Leidsestraat, fiket på 6:e våningen ger bra utsikt.
De Bijenkorf
Med sin enorma parfymavdelning ligger vid Damtorget.

Trevlig Resa!


Se film... 

Tillbaka