Europas naturfenomen
Lite varstans i Europa har naturen gjort avvikelser från det vanliga.
Annorlunda klippformationer, härliga vattenfall och andra små oaser.
Sidan tar upp en stor del, upptäck dessa !
Om Bilden: Tagen vid inloppet till den franska sjön Lac-de-Sainte-Croix

Tillbaka
Aareschlucht
Schweiz: Meiringen
Erosionskraften från floden Aare har gjort flodbäddens klippväggar 40-50m höga i denna sagolika dal. Vandra på smala klipphyllor, branta stigar som tar dig genom platser där klyftan endast är 1m bred.

Läs mer »»


Apusenibergen
Rumänien: Pietroasa
Detta sagolandskap erbjuder en rik variation av naturfenomen som bl.a. grottorna Scarisoara och Pestera Meziad. Karstplatån Padis med sina många schaktgrottor, vattenfall, de otillgängliga dalarna och byarna som klänger sig fast vid avsatserna lockar till sig många turister.

Läs mer »»Aven Armand
Frankrike: Meyrueis
Detta underjordiska förtrollande landskap lär vara en av Europas vackraste grottsystem med effektfullt belysta stalagmiter som på sina ställen är upp till 30m höga.

Läs mer »»

Benbulbin
Irland: Slingo Bay
Bergets utformning liknar en nedåtvänd jätte båt som ständigt utsätts för atlantvindarna.

Läs mer »»


Baradlagrottan
Slovakien/ Ungern: Plesivec/ Aggtelek
Det finns två stycken huvudgrottor där Aggtelek ligger på den Ungerska sidan och Domicagrottan i Slovakien. Grottsystemet innehåller väldiga salar med belysta stalaktiter och stalagmiter. Det finns flera ingångar till grottsystemet från båda länderna.

Läs mer »»


Basteiklipporna
Tyskland: Bad Schandau
Bron Bastei binder samman sandstensbergen som ligger i det "Saxiska Schweiz" (gränsen till Tjeckien) och härifrån har du en hissnande utsikt över bl.a. floden Elbe.


Läs mer »»Blagaj
Bosnien-Herzegovina:
Prova turkiskt kaffe vid källan till Bunafloden vars underjordiska utlopp ligger vid en 200 meter hög klippvägg!

Läs mer »»


Ciudad Encantada
Spanien: Ciudad Encantada
I det inre av iberiska randbergen i övre Júcardalen reser sig en förtrollad stad fylld av egendomligt formade stenblock.

Läs mer »»De vandrande sanddynerna
Polen: Leba
Europas största ökenområde, de 60m höga sanddynerna kan driva iväg och begrava hela skogsmråden. Du finner sanddynerna vid nationalparken Slowinski Park Narodowy som ligger 6km utanför Leba.

Läs mer »»Dune du Pilat
Frankrike: Pilatdynen är en 3km lång sandstrand med 100m höga sanddyner och en halvkilometer i bredd. Detta är de högsta sanddynerna i Europa och naturfenomenet bara växer då inget tycks stoppa det.
.

Läs mer »»

Eisriesenwelt
Österrike: Werfen
Världens största isgrotta som upptäcktes år 1879 av Posselt Czorich. Detta är en ca. 2h vandring i en värld fylld med isnålar, ispelare, kristaller och stora glänsande ytor. Klä dig varmt då temperaturen ligger konstant på 0 grader!

Läs mer »»Etna
Italien: Catania
En högst aktiv vulkan med många gasexplositioner som får marken att skälva. Den 3370m höga vulkanen är belägen på Sicilien och trots alla utbrott genom historien så ligger bebyggelsen skrämmande nära.

Läs mer »»

Étretats klintkust
Frankrike: Étretat
Denna vita klintkust bjuder på vackra urholkningar som skapats genom den ständiga kampen mellan hav och land. En kvällsprommenad uppe på plateau des pays de caux är att rekommendera !

Läs mer »»

Externsteine
Tyskland: Detmold
Klippgruppernas form förklarar varför platsen redan under hednisk tid varit en kultplats. Platsen ligger i det för romarna fruktade teutoburger wald där romerska legioner "slakades" av germanhövdingen Arminius 9 e Kr.

Läs mer »»Fingal's grottan
Storbritanien (Skottland): Staffa (inre hebriderna)
Detta är ett stort hålrum som havet gröpt ur men det som fascinerar är den mäktiga entrén som kantas av basaltpelare. För att se detta krävs en båttur.

Läs mer »»

Frasassigrottorna
Italien: Ancona
Grottsystemet bjuder på en sagovärld med tusentals formrika droppstensbildningar. Du finner stora salar där den största av dem rymmer en hel katedral i storlek !

Läs mer »»

Geirangerfjorden
Norge:
Fjorden som är 16km lång räknas som värdens vackraste och mest storslagna. Vid snösmältningen på högfjället under sommartid skapas 400m höga vattenfall som störtar ner i fjorden. Du har en storslagen utsikt från flydalsjuvet. Du kan även njuta av utsikten från en båt som trafikerar fjorden.

Läs mer »»

Georges du Verdon
Frankrike:
Europas största kanjon med upp till 700m höga bergsväggar! Området ligger i Provence och är en fröjd för ögat.

Läs mer »»

Giant's Causeway
Storbritanien (Nordirland): Antimkusten
På klippstensudden vid Antrim hills finner du stora mängder lava som stelnat till basalt. De flesta är fem eller sexkantiga.

Läs mer »»

Gibraltarklippan
Brittisk kronkoloni : Gibraltar Town
Iberiska halvöns största klippa når 426 m.ö.h. Klippan markerar slutet på Europa och invånarna (makakerna) på klippan har en härlig utsikt över sundet.

Läs mer »»

Grotte de Han
Belgien : Rochefort
Droppstensgrottan är en riktig turistmagnet. Via ett slukhål passerar floden Lesse genom grottan som ligger i hjärtat av ardennerna.

Läs mer »»

Helgoland
Tyskland: Helgolandsbukten
De röda klippformationerna sticker upp 60 m.ö.h. på denna lilla ö ute i Nordsjön.

Läs mer »»

Jungfraujoch
Schweiz: Lauterbrunnen (parkera bil sedan gäller tåg till Wengen - Jungfraujoch)
"Europas topp" Härifrån har du en fantastisk utsikt över de nio berg som alla överstiger 4000m.ö.h. Du finner ett antal restauranger, souvenirbutiker och ett ispalats.
Not. Det är dyrt att ta tåget upp hit, studera gärna priserna
Tänk också på att det är avsevärt kyligare här uppe.
Läs mer »»

Kravica vattenfallen
Bosnien-Herzegovina:
Vattenfallen vid Kravica är Herzegovinas kraftigaste och mest imponerande.

Läs mer »»

Königssee
Tyskland:
Alpernas vackraste sjö som är omringad av 2000m höga kalkstensväggar som stupar rakt ner i sjön. Från Teufelshörner dånar ett 400m högt vattenfall ner i det spegelblanka Köningssee vars landmärke är den vackra St. Bartholomew- kyrkan.

Läs mer »»

Matterhorn
Schweiz: Zermatt
Matterhorn, med sina 4478 m.ö.h. utgör hon själva symbolen för Schweiz. Från Zermatt har man en fantastisk utsikt och den polulära turistbyn lockar till sig många skid- och klätterfantaster. Zermatt är en bilfri zon som du når från Täsch (5km från Zermatt).

Läs mer »»


Melnik
Bulgarien: Melnik
Vid foten av Pirinbergen mellan Melnik (landets minsta by) och Karlanovo i sydvästra Bulgarien finner du jordpelare och hisnande sandstensväggar. Jordpyramiderna når man från en liten väg från byn Rozen.

Läs mer »»Metéora
Grekland: Kalampaka
Dessa gigantiska stenpelare är ca 400m höga och står i tre grupper. För 600 år sedan påbörjades klosterbyggen uppe på dessa formationer. Metéoraklostren är en stor turistmagnet som du idag kan nå via trappor.

Läs mer »»Moher klipporna
Irland: Doolin
Cliffs of Moher är en dramatisk kuststräcka på Irlands västra kust. De över 200 meter höga Klipporna stupar rakt ner i Atlanten. Det finns även möjlighet för en kryssning till havs.

Läs mer »»


Möns Klint
Danmark:
Ön Mön äger en vit kritkalksremsa på ca 8km, den vita klintkusten reser sig 100m upp över havet. Detta är Danmarks mest dramatiska kuststräcka.
.

Läs mer »»Ordesadalen
Spanien: Nationalpark Ordesa
Dalen skyddas av 1000m höga kalkstensmurar och är du botanist så har du kommit till ett paradis med orkidéängar, alprosor, pyreneiska fjällbruden, edelweiss, ramonda, fjällanemon, azurblå gentiania, sjubladig bresna m.fl.

Läs mer »»

Pamukkale
Turkiet: Denixli
"Bommullsslottet" har skapats av kalkhaltigt varmvatten som strömmar upp från marken och sedan rinner ner för dessa 100m höga terrasser. De varma källorna anses ha läkekraft.

Läs mer »»

Peñon de Ifach
Spanien: Calpe
En mäktig vulkanklippa som går att bestiga till fots via en lite stig som tar dig upp till 332 m.ö.h. Härifrån har du en fantastisk utsikt över byn Calpe och medelhavet.

Läs mer »»

Plitvice
Kroatien: Denixli
Förutom att nationalparken Plitvice har en rik djurfauna så finner man här de 16st sjöar som sammanstrålar i en kaskad av vattenfall där det högsta fallet når 70 meter.

Läs mer »»

Pont d'Arc
Frankrike:
En mäktig naturlig stenbro med sitt valv på över 60m dominerar. Hela området har formats av floden Ardèches till en bedårande pärla bl.a. med sitt Canyon d'Ardèche .

Läs mer »»

Postojnska jama
Slovenien:
Adelsberggrottan hyser salar som döpts till Katedralen, konserthallen och balsalen. Droppstensgrottan räknas till en av världens vackraste och största i sitt slag.

Läs mer »»

Predikstolen
Norge:
Lysefjorden ligger nära Stavanger och är särskilt känd för klippformationen predikstolen eller Preikestolen. Denna enorma klippavsats ligger på imponerande 604 meter ovanför fjorden

Läs mer »»

Reihnfall
Schweiz: Neuhausen
Rheinfall lär vara Europas mäktigaste vattenfall som visar sin rätta sida i juli månad då i kombination med högvattnet. Med 23m i fallhöjd och 700 km3/ sekund så ger det ifrån sig ett rejält dån, prova att gå ut på bryggan som skjuter ut över fallet.

Läs mer »»


Råbjerg Mile
Danmark:
Vandringsdynerna vinner nya landområden hela tiden då man inte har kontroll på dessa. Ett öken på Danmarks västkust, skrämmande men vackert.

Läs mer »»

Sarakiniko
Grekland: Milos
Månlandskapet sarakiniko har skapats av eruption. Upptäck de omkringliggande lagunerna, grottorna och självklart klipporna.

Läs mer »»

Slovenský raj
Slovakien: Bratislava
Slovakiska paradiset är en nationalpark belägen strax utanför Bratislava. Ett populärt turistmår i södra Karpaterna som innehåller dolda kajoner med upp till 300m höga väggar, isgrottor mm.

Läs mer »»

Staubbachfall
Schweiz: Lauterbrunnen
Vattenfallet är 250m högt och störtar ner i en förtrollande miljö, området bjuder på hissnande utsikt över dalen vilket blir ännu mäktigare om du tar dig upp till Wengen. Du befinner dig nu i en oas för bl.a. vandrare.

Läs mer »»

Tarakanjonen
Montenegro: Durmitor nationalpark
Tara är Montenegros längsta flod som har gröpt ur en dalgång som är den djupaste i Europa. Tarakanjonen är som mest 1300 meter djup!

Läs mer »»

Trümmelbachfälle
Schweiz: Lauterbrunnen (dalen)
Med sina 20m3/ sekund störtar vattnet ner i denna underjordiska oas.
Öppet Apr-Okt 9:00-17:00 (jul-aug 8:30-18:00)
Läs mer »»

Via Mala
Schweiz: Chur - Belinzona
Slottet av Hohen Ratien vaktar entrén till Via Mala "farlig väg". Denna dalklyfta vid floden Hinter-rhein är nog Schweiz mörkaste avgrund. Klippväggarna når upp till 500 m
Öppet: apr-okt
Läs mer »»
Sidan skapad 06-05-01 | Sidan uppdaterad 14-04-29