Ungern: Közép-Magyarország

Landsnummer
Nationaldag

30:e Juli


Sidan skapad
17-11-26

Sidan uppdaterad
17-11-26Valuta Dirham
Huvudstad Rabat
Lokal tid
 

  


 
En souk i medinan i Marrakech Foto: Patrik Mattsson © 2017 Marrakech, Marrãkiš
Sagomötet med den mytomspunna karavanstaden Marrakech är under rätt förutsättningar ett magiskt möte där vår tid ännu inte riktigt lyckats förmå att tränga sig in i Medinan.

Ända sedan profeten Muhammeds favoritkatt Muezza vandrade runt på jorden anser man inom islam att katter renar och får vistas både i hem och moskeér. Marrakech är inget undantag, de kan dyka upp på de mest oväntade ställen.

Det var almoraviderna som skapade henne, då under namnet Marocko (nuvarande Marrakech i Marocko) och sedan dess är det många som slagits om denna söderns pärla som överdoserar sinnena med en cocktail av färger och dofter som tar dig långt bortom arganoljor och kryddor.

Upplev smaker från jordens alla hörn, för vad sägs om smaksmällen som uppstår när Tagine- lergrytan puttrar fram samförståndet mellan oxköttet och katrinplommonen!

Kasbahmuren som omger Medinan har gett henne smeknamnet den röda staden, en stad där djurens rättigheter vunnit tereräng, där den magiska Medinan inte enbart hänför turister utan även marockanerna själva.
Välkommen till Marrakech!
Historia
0618 Landet tillhör västgoternas besittningar. Kristendomen gör stora framsteg, särskilt bland berberna.
0859 Vikingarna når Marocko
1062 Marrakech grundas
1578 Trekungarslaget- slaget vid Ksar el-Kebir
1956 Franska protektoratet Marocko upplöses
2017 "Bila i Europa.se" besöker Marrakech

Att köra till Marrakech, parkera & bo
Motorvägen till Marrakech Foto: Patrik Mattsson © 2017
Motorvägsskyltarna är skyltade på arabiska och franska, ibland arabiska och berbiska. Att köra in i Marrakech under dagtid är en behaglig upplevelse, detta skrivs i skuggan efter en körning i Casablanca vilket är ett helt annat kapitel med genre drama.

Heldragna linjer är mest en vägutsmycknad, det är viktigt för dig att go-with-the-flow och inte vara så korrekt. Artigt men bestämt varvat med det arabiska shukran och franska pardon är en cocktail nog så god. Att köra in i Marrakech under rusningstid (17:00 - 19:00) är sju resor värre och det rekommenderas att någon i resesällskapet med ett avslappnat sinne tar över ratten.

Vägarna är många gånger väldigt fina men man ska se upp med mopedisterna som ofta kör långt in på vägbanorna utan hjälm vilket lär vara den bidragande orsaken till landets höga statistik i omkomna, 1 person vartannan timme! Landets farligaste väg är Marrakesh – Agadir, en vägsträcka med mycket tung trafik. Bussar och taxibilar som passerar i branta och snäva svängar.

Gata i Marrakech Foto: Patrik Mattsson © 2017 Parkera
Överallt ser du männen med gula/ orange västar. De hjälper dig att lotsa dig in i en parkeringsficka. Brukligt är att när man hämtar sin bil så ger man en liten slant till vakten.

En utomhusparkering som ligger bra till om man vill besöka El Badi- palatset är denna
karta , så fort någon kör ut så släpper man på. Ska man inhandla alkoholhaltiga drycker (görs innan ett visst klockslag) så ska man ta sig till super market Carrefour. Det finns många i staden men vill man parkera i ett parkeringshus, prova det här karta , men låt killarna kolla under din bil med sina speglar innan du kör ner. Uppe vid gatan finns det trevliga matställen och närhet till Plaza.

Mogador KASBAH - Hotel & Spa Foto: Patrik Mattsson © 2017
Bo
Det är inte många år sedan det var stört omöjligt att få tag på hotellboende i staden, denna tid är förbi och bara år 2012 öppnades 19st hotellkomplex i Marrakech.

Det finns många fina hotellkomplex utanför staden som t.e.x. Mogador KASBAH - Hotel & Spa, se karta karta . Gratis parkering och enkelt att ta sig från/ till hotellet. De har även en gratis buss som tar en ner till/ från torget Jemaa el-Fnaa.

De vackra Riad- palatsen ligger alltid centralt och ibland så centralt att du måste in i Medinan och här kan du glömma bilen.

Rahba Kedima Marrakech  Foto: Patrik Mattsson © 2017
Rahba Kedima torget är ett litet andningshål i Soukerna, passa på att fika på takterrasserna!

Sevärdheter


Souken i Marrakech  Foto: Patrik Mattsson © 2017
Jemaa el-Fnaa, för oss turister ingången till Medinan, hyser världens skickligaste gatuförsäljare!
De vet mycket väl att den vanligaste svenska frasen är - Vi tittar bara.


 
Kryddor vid Rahba Kedima Foto: Patrik Mattsson © 2017
Medinan
Den absolut största sevärdheten är utan tvekan Medinan som organiskt fått växa i alla riktningar till ett riktigt äventyr. Inne i Medinan finner man en oändlighet av labyrinter kantat av souks (basarer) och platsen är så unik, även för marockanerna själva, att få platser tål att jämföras.

Hollywood, som f.ö. älskar Marocko, såg bl.a. till att Carrie (Jessica Parker) och Aidan (John Corbett) i filmen sex and the city 2 möttes upp i Medinan. Daniel Craig undersökte soukerna som agent 007, man filmade in The Passage, The Man Who Knew Too Much mm. ja listan kan nog göras lång.

Direkt söder om Djemaa El-Fna är Rue Bab Agnaou. En fem minuters promenad tar dig direkt till den berömda Bab Agnaou-entrén
karta till Kasbah-distriktet i Medina. Ingången Bab Agnaou, genom vallarna, är överlägset den mest imponerande av alla Medina rampartångar. Kasbah, i jämförelse med Derbs (gator) som omger Djemaa El-Fna, visar en lugnare atmosfär. Det är hem till det Kungliga slottet, det tidigare El-Badi-palatset och de saudiska gravarna. Detta skapar naturligtvis en bättre säkerhet och renare gator. Kasbah har sina egna små basarer (souker), matbodar, restauranger, hotell och riads för resenärer att njuta av.


Souken i Marrakech  Foto: Patrik Mattsson © 2017
Den unika medinan hyser ca. 15.000 butiker som varsamt växt fram sedan karavanhandelns era
El Badi- palatset Foto: Patrik Mattsson © 2007El Badi- palatset
Palatset som betyder "den fantastiska" eller "oförglömliga" var en förstorad version av Alhambra i det spanska Granada.

Palatsets existens föds den 4 augusti 1578 i norra Marocko vid det s.k. trekungarslaget- slaget vid Ksar el-Kebir. Portugals kung Sebastian hade som mål att kristna Marocko varpå han en dag drog i väg på korståg. Med sina 500 skepp och 23 000 man satte han kurs mot staden hamnen i Larache. De marockanska krafterna uppgick till 50 000 man som till sist kunde besegra portugiserna. För att fira detta skulle ett palats byggas.

El Badi Palace är idag ett förstört palats men som under sina glansdagar var en överdådig visning av det bästa hantverket i den saadiska perioden. Man använde de dyraste materialen för tiden d.v.s. marmor, guld och ädelstenen onyx för att beklä bl.a. väggar. Det var beställt av sultanen Ahmad al-Mansur från den saadiska dynastin någon gång strax efter hans anslutning år 1578 och det tog 25 år att bygga. Slottets konstruktion finansierades av ett betydande lösenbelopp som portugiserna betalade efter slaget.

Den ursprungliga byggnaden anses ha bestått av 360 rikt inredda rum, en innergård (135 × 110m) och en central pool (90×20m).

Efter Saadernas fall och Alaouitdynastinens uppkomst gick palatset i en snabb nedgång till mötes. Sultan Ismail Ibn Sharif beordrade att beröva byggnaden allt av dess innehåll, byggmaterial och dekorationer, som fraktades till Meknes där det användes vid byggandet av ett nytt palats.

Gågatan i Budapest avenyn   Foto: Patrik Mattsson © 2017
Slavarna förvarades under palatset och det är en märklig känsla som sprider sig här nere.Den blå trädgården Foto: Patrik Mattsson © 2017
Jardin Majorelle – Den blå trädgården karta
I utkanten av Marrakech ligger Jardin Majorelle som är en två och en halv hektar stor botanisk trädgård. Den skapades av den franska orientalistiska konstnären Jacques Majorelle (1886-1962) som verkade här från 1922. Som en ung aspirerande målare skickades han till Marocko omkring 1917 för att omvälja från ett allvarligt medicinskt tillstånd. Efter en kort stund i Casablanca reste han till Marrakech och blev förälskad i de livliga färgerna och gatulivet som han hittade där. Efter att ha rest runt i Nordafrika och Medelhavet beslutade han sig till slut att bosätta sig permanent i Marrakech.

När Jacques Majorelle tog över trädgården fanns där redan en grund till den trädgård som står där idag. Marken brukades av en trädgårdsmästare som odlade palmer, pistage-, oliv- och fikonträd som han sedan sålde inne i Marrakech.

Man finner en kubistisk villa utformad av den franska arkitekten, Paul Sinoir på 1930-talet. Fastigheten var konstnärens och hans hustrus hemvist från 1923 till deras skilsmässa på 1950-talet. På 1980-talet köptes fastigheten av modeformgivare, Yves Saint-Laurent och Pierre Bergé som arbetade för att återställa den. Idag är trädgårds- och villa-komplexet till för allmänheten. Villan rymmer det islamiska konstmuseet i Marrakech och Berber-museet.

Den blå trädgården Foto: Patrik Mattsson © 2017
Koboltblått är temat i Jardin Majorelle – Den blå trädgården, en oas i Marrakech!
Marrakech Museum karta
Museet är inrymt i Dar Menebhi Palace, byggt i slutet av 1800-talet av Mehdi Menebhi . Slottet renoverades omsorgsfullt av Omar Benjelloun-stiftelsen och omvandlades till ett museum 1997. Huset utgör ett exempel på klassisk andalusisk arkitektur , med fontäner på gårdsplanen, traditionella sittplatser, en hamam och invecklade kakel och snidningar. Museets stora atrium (ursprungligen en innergård, nu täckt av glas och tyg) innehåller ett mycket stort centralt belagt ljuskrona-esque takstycke bestående av metallplattor dekorerade med fina geometriska och epigrafiska sticklingar. Flera funktioner på den ursprungliga innergården, inklusive golvbaserade bassänger och mosaik har behållits. Museet har utställningar av både modern och traditionell marockansk konst tillsammans med fina exempel på historiska böcker, mynt och keramik av berber, marockanska judiska och islamiska kulturer.


Koutobiamoskén   Foto: Patrik Mattsson © 2017
Koutobiamoskén
Den 77m höga koutobiamoskén är som Big Ben för en londonbo och har inspirerat Giralda i Sevilla. Minareten är synlig från ett avstånd på 29 kilometer och har en framträdande roll i Marrakech skyline som förövrigt upprätthålls genom en förordning som förbjuder höghusbyggnader (över höjden av en fullvuxen palm) intill minareten.

Det finns en flaggstång bredvid kopparbollarna på toppen som bildar spetsen, den används för att lyfta profetens religiösa gröna flagga, som müezzin (person som utses i en moské för att leda och recitera kallelsen till bön för varje händelse av bön och tillbedjan i moskén) gör varje fredag och vid religiösa tillfällen.


Ouarzazate
Söder om Atlasbergen ligger dörren till öknen, det är här landskapet börjar övergå i öken och detta är Marockos Hollywood. Bland de storfilmer som spelats in i Ouarzazate kan nämnas Ridleys Scotts Kingdom of Heaven (2005), Lawrence of Arabia (1962), The Living Daylights (1987), The Last Temptation of Christ (1988), The Mummy (1999), Gladiator (2000), Kundun (1997), Legionnaire (1998), Hanna (2011), The Hills Have Eyes (2006) och en del av TV-serien Game of Thrones (Säsong 3), Prison Break (Säsong 5) och den svenska filmen om vikingen Arn m.fl.

Ödslig gata i Medinan i Marrakech Foto: Patrik Mattsson © 2017Nordiska kopplingar
Vandalerna härjade i norra Marocko under 400-talet e.Kr, när vandalriket förintades av den östromerske fältherren Belisarius, som besegrade dem i Nordafrika i vad som ibland kallas Vandalkriget år 533-544, så gick dessa upp i den inhemska befolkningen. Deras ursprung tycks vara höjt i dunkel men de tycks ha levt i de sydvästra delarna av nuvarande Polen. Vandalernas egen historia anger att deras urhem låg i Skandinavien.

Vikingarna
År 710 grundade Salih I ibn Mansur kungariket Nekor i Rif och fick de flesta berberna att konvertera till islam. För att sysselsätta dessa lät han dem plundra Cadiz under ledning av Tariq Ibn Ziyad. Det skulle visa sig att detta plundringståg skulle avgöra halvöns öde och året efter faller Toledo i muslimernas händer.

År 859 når vikingarna kungadömet Nekor med en flotta på 62 båtar. De besegrar morerna och plundrar kungadömet i 8 dagar. Utöver skatter så tar vikingarna med sig en hel del fångar i sin last. Flottan drar vidare längs Spaniens östkust, parkerar på ön La Camargue i Rhonedeltat. År 860 gick färden vidare österut till Norditalien, där Pisa plundrades, och nu kommer de till Luna, en nu försvunnen norditaliensk stad, som herr Hasting trodde var själva Rom och som därför skulle intas till varje pris.

Marocko Foto: Patrik Mattsson © 2017Marrakech historia
Det var de berbiska almoraviderna, eller närmare bestämt Jusuf ibn-Tasjfin som grundlade staden Marocko (nuvarande Marrakech) år 1062. Han lanserade ett byggprogram för att ge Marrakesh en större känsla. Ali ibn Yusuf rejste ett nytt magnifikt palats, längs andalusisk design, på västra sidan av staden, förbunden med en korridor till den gamla Qasr al-Hajar armory. Ännu viktigare introducerade han ett nytt system av vattenverk, via cisterner och khettaror (gravitationskvarnar underjordiska kanaler) designad av hans ingenjör Abd Allah ibn Yunus al-Muhandis som skulle kunna ge hela staden mycket vatten och därmed stödja en större urban befolkning.

Den nya byggboomen och tillgången på vatten började äntligen locka handlare och hantverkare från andra håll, vilket gradvis blev Marrakesh till en riktig stad. Den första som anlände var tanners , förmodligen Marrakeshs mest kända bransch. (Getskin garvad med sumac kallas fortfarande " marockansk läder ", böcker som är bundna i marockanskt läder är synonymt med hög lyx). De "smutsiga" industrierna - tannare, keramikare, kakelare, dyers - upprättades i östra delen av staden, på andra sidan Issilfloden, delvis på grund av stanken, delvis på grund av deras behov av flodens vatten. Bevattning möjliggjorde en överblick av nya planterade fruktträdgårdar, vingårdar och olivträdgårdar, som lockade oljepressar och närstående företag, som grundades på norra sidan av staden.

 Renoveringsobjekt Foto: Patrik Mattsson © 2007
Slutord
Förbättringar av motorvägarna mellan Marrakech till Casablanca, Agadir och den lokala flygplatsen har lett till en dramatisk ökning av turismen i staden. Marrakech är landets 4e största stad efter Casablanca, Fez och Tanger och staden är en av de mest trafikerade städerna i Afrika och fungerar som ett stort ekonomiskt centrum och turistmål.

Det finns mycket poliser utstationerade i staden och vid vägarna. Om man blir vittne till en händelse så kommer man också förstå hur mycket civilpoliser det finns, de är i princip överallt och de är många. Detta skapar en trygghetskänsla

Det finns många inslag i gatubilden som kan tyckas vara tokiga, men med ett sinne för humor så är det faktiskt ganska roligt.

Att behärska franska är till sin fördel då merparten av text visas på franska och här tänker jag främst på museibesöken men att ta sig fram på engelska fungerar bra.

Handla gör man bäst på carrefour och här handlar du också alkohol, annars får du gå till baren i hotellet.

 


Trevlig Resa!

 

Tillbaka