Italien: Lombardia

Landsnummer
Ambulans
Brandkår
Polis


Väder Sirmione
Nationaldag

2:a Juni


Sidan skapad
12-08-10

Sidan uppdaterad
12-08-10 

  
 Sirmione Foto: Patrik Mattsson © 2012
Sirmione
Sagoslottet Scaligero står där högt och stolt likt ett monument över sin egen förträfflighet.
Genom en vindbrygga välkomnar hon turisterna ut till en landstunga fyllt av allt det där vi sett på så många andra turistorter, men som gammal romersk kurort och med sin heta Boiola har hon genom århundraden utvecklat en del facetter som överraskar.

Hur man än ser på henne så är hon det perfekta Italien i ett nötskal, ett välvårdat litet miniparadis kring Gardasjön som bara måste upplevas. Vi pratar pittoresk charm till det yttersta och putsade gränder kantade av överdådiga bougainvilleor.

Tiden då posthuset mellan Brixia och Verona pryddes av skylten "Sirmio" är sedan länge förgånget. Dagens Sirmione är numera en del av definitionen på en romantisk plats där det vackra väcker ens sinnen, där historien gör sig påmind vid varje gatuhörn och där god mat & vin underhålls av magiskt vackra solnedgångar.
Ja, lite så är det och det finns ett stort utbud av hotell, kaféer, restauranger och butiker som hjälper till att göra vistelsen oförglömlig.
Välkommen till Sirmione!
Historia
0054 f.Kr Poeten Catullus avlider
0000 Välbärgade romare börjar semestra i Sirmio
0774 Karl den store gör entré
1786 Goethe besöker Gardasjön
1797 Sirmione hamnar under det Habsburgska riket
2012 "Bila i Europa.se" besöker SirmioneSolnedgång vid Gardasjön                         Foto: Patrik Mattsson © 2012
En av gardasjöns otaliga vackra solnedgångar som får sinnet att mjukna likt en doppad skorpa!
Sjön vars namn lär komma från tyskans Wardasee, vaktsjön.
Corso Roma i Levanto Foto: Patrik Mattsson © 2007Att köra till Sirmione och parkera.
Det sista vägavsnittet till Sirmione är långt och kantat av hotell, du kör nu på Benaco-halvön. Längst nere, strax innan slottet, finner man stora parkeringsmöjligheter men det är endast med en hotellreservation inne i Sirmione som man kan ta sig förbi markpollarna vid den lilla poliskuren. Stanna vid dessa, gå fram till polisen och identifiera dig. Därefter startar en färd som kräver starka nerver då man bokstavligt talat ska plöja sig fram i överbefolkade smala gränder.

Tips Är boendet inne i centrum bör man studera kartan noga innan man kör in då det inte finns utrymme för att svänga av och varva ner. Är hotellet beläget på andra sidan centrum kan man bara följa de långa plattorna på gågatan. Det är många intryck som möter en här inne så notera stoppljuset som kan te sig litet i allt virrevarv.

Boende
Hotel Désirée är ett husdjursvänligt hotell i all enkelhet och med egen servering, dock inomhus. Det är ett prisvärt boende med ett mycket trevligt litet poolområde och det tar endast 5min att gå in till centrum härifrån. Hotellet tar ut en parkeringsavgift på 5Euro/ dygn.
Uppgifter från 2012Historisk koppling
Även om somliga historiska kopplingar mellan Sverige - Kontinenten är långsökta så måste denna lyftas upp till ytan. Det finns sägner om att Langobardernas ursprung var från Skandinavien, dessa lär ha gett namn åt Lombardiet som de utvandrade till år 568 under kung Alboin.
Deras/ våras rike varade fram till år 774 då frankerna gjorde entré!


Ta dig runt
Båt
Båtar som trafikerar Gardasjöns många små pärlor, läs mer om de olika rutterna pånavigazionelaghi.it.

Bil
Ta er runt gardasjön, räkna med 5h enbart i bilen, en ca. siffra tagen ur en empirisk studie. Besök Garda, Riva del Garda, Limione, Saló m.fl.Ta linbanan från Malcesine upp på 2000 meters höjd var du (vid klart väder) får den mest fantastiska utsikt över sjön mot söder och panorama över Brenta Dolomiterna i väster, Stivo och Cornetto bergen mot norr och Pasubio bergskedja och Lessini bergen mot öster.För barnen
Nöjespark
Gardaland är Italiens största nöjespark placerad intill Gardasjön. Parken som öppnade 19 juli 1975 har idag 32 åkattraktioner, varav sex stycken är berg- och dalbanor.
Hur hittar jag dit: Via Derna 4, 37014 Castelnuovo del Garda
entré 37,50€ (uppg. fr. år 2012).
Temapark
Caneva World är en temapark med filmstudios, vattenlekpark och olika temarestauranger. Vattenparken Aqua Paradise Canevaworld är en av Europas största.
Hur hittar jag dit: Località Fossalta, 1 - Lazise
entré 24€ (uppg. fr. år 2012).


Sirmione Foto: Patrik Mattsson © 2012
Kulinariska penetreringar & smaksmällar som vindtransporteras genom de mysiga gränderna!
Sevärdheter
Sagoslottet Scaligero Foto: Patrik Mattsson © 2012 Thermisk aktivitet och Sirmiones S.P.A.
Det finns termiska aktiviteter i området som länge troddes enbart vara knutna till bergskedjan Monte baldo, men det skulle venedigbon Procopio snart ändra på. Den 24:e augusti 1889 dyker han ner på ca. 20 meters djup strax utanför ruinerna av Grotte di Catullo. Han upptäcker där den heta Boiola- källan vars temperatur nådde 69°C, 11år senare öppnar Sirmiones första "SPA- anläggning" upp sina dörrar.

Vattnet tar sin start uppe i en bergsbassäng i Baldo- bergskedjan 800m ö.v.h. Därifrån störtar det ner 3000m och berikas med mineraler, värme och annat lull lull för att sedan delvis komma upp i Boiola- källan. Europas varmaste källa har också sitt ursprung från denna underjordiska klyfta och vi pratar om den lilla orten Abano Terme (10km fr. Padua) som genom sina varma svavelhaltiga källor håller 85°C.

För dig som inte vill besöka det något kostsamma och centrala S.P.A.'t kan alltid besöka den publika stranden inte långt från slottet. Då inte för det varma vattnet men åtminstone för vattnets skull. Notera skyltningen "spiaggia".

Slottet - Castello scaligero di Sirmione
Kanske kan vi tacka katarerna för vad Sirmione har utvecklats till idag. De hade som sista fäste i Italien förskansat sig i fortet år 1276. År 1278 går den mäktiga Scala familjen (Alberto I della Scala) till angrepp och tillfångatar ett större antal katarer, dessa bränns på bål i Verona inne på amfiteatern som senare kommer att fylla ett helt annat syfte, operascen.

För att ha kontroll på området beordrar borgmästaren av Verona, Mastino I della Scala, bygget av scaligero vars grund idag vilar på en gammal romersk fästning. Slottet är idag ett av de mest kompletta och bäst bevarade slotten i hela Italien och för den skarpögde, notera laxstjärtarna.

För en nätt liten summa kan man besöka slottet och då framför allt för sin magnifika utsikt från tornet.

Den romerska ruinen Villa Romana - "Grotte di Catullo"
När venediska upptäcksresande nådde platsen på 1400- talet visste de inte att de snubblat över norra Italiens mest betydande ruin fån Sirmiones första tid som turistort strax före Kristi födelse. Byggnaden var så stor att de hålrum de fann troddes vara naturliga grottsystem. Det var Marin Sanudo (politiker och historiker) som sedermera gjorde kopplingen till Catullo. Om den romerske poeten Catullus verkligen bott här är inte helt klarlagt, men det som talar för detta är orden Catullus skrev i Carmen XXXI
Citat: "Sirmio as Paene insularum, Sirmio, insularumque ocelle".

För en liten summa går det att besöka ruinerna av villan. Det är skyltat från centrum och promenaden (1km) upp hit går förbi uppstammade bougainvilleor, parken Maria Callas och en strand. Strax innan på vänster sida finner man vägen till kyrkan Chiesa di S. Pietro in Mavino. Väl framme vid ingången till det arkeologiska området finner man museet l'Antiquarium. Där kan man se teckningar över hur villan sett ut, fotografier från utgrävningar, olika brons och keramikfynd samt bitar av freskmålningar som tidigare smyckat villan.

Sirmione Foto: Patrik Mattsson © 2012Gaius Valerius Catullus 84 - 54 B.C.
Catullus levde under en period i det romerska riket där gamla värderingar och levnadsideal började upplösas vilket lär speglas i hans dikter som också anses vara den antika poesins vackraste verk. Familjen ägde en lantvilla på halvön Sirmio (nuv. Sirmione) men som nämnts ovan råder det delade meningar om Grotte di Catullo verkligen tillhört familjens ägor.
Hur som helst, som 20- åring lämnade han Verona till fördel för Rom där han i huvudsak kom att ägna sig åt poesiskrivning och det ljuva livet. Han mötte clodia som Catullus nämner som Lesbia i sina verk. När Catullus träffar henne är hon gift med den högättade politikern Metellus Celer. Denne, som var ståthållare i Gallia Cisalpina år 62 f.Kr. och konsul i Rom år 60 f. Kr., avled dock oväntat och under mystiska omständigheter. Catullus skildrar i 25 dikter sin kärlekshistoria med Clodia/ Lesbia i alla dess faser från det första närmandet och vidare till lyckorus, brytningar, försoningar, svartsjuka och slutligen hat och avsky.

Kanske var det den tragiska vändningen i kärleksaffären som fick Catullus att år 57 f. Kr. bryta upp från Rom och följa med pretorn Memmius för ett tjänsteuppdrag i Bithynien vid Svarta havet. Ett år senare begav sig Catullus hemåt igen. På hemvägen besökte han sin brors grav i Troad och fortsatte sedan i en båt som han låtit bygga i Bithynien, ända till Verona vid floden Adige och vidare till Sirmio.Sirmione Foto: Patrik Mattsson © 2012
Slutord
Sirmione är ett dyrare alternativ kring Gardasjön men också ett litet måste. Ortens historiska centrum översköljs av turister och med all rätt. De smala gatorna, gränderna och de små mysiga torgen är en upplevelse.

Många båtturer avgår härifrån till stora delar av sjön. Även runt halvön där man får se grottorna, fästningen och de varma källorna som ligger i sjön.

Gothe beskrev Gardasjön så här Citat:
”Hur mycket önskar jag inte mina vänner ett ögonblick vid min sida, att de fick njuta denna utsikt som ligger framför mig. Ikväll kunde jag ha varit i Verona, men naturens härliga verkan väntade mig, ett kostbart skådespel, Gardasjön, den ville jag inte låta undgå mig, och jag har blivit rikligt belönad för min omväg.”
 Trevlig resa!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

Tillbaka