Italien: Toscana

Landsnummer
Ambulans
Brandkår
Polis


Click for Florence, Italy Forecast


Sidan skapad
07-08-18

Sidan uppdaterad
16-06-1824h elektronisk kontroll!
Man kan få dispens på 30min, detta ordnar man enklast via hotellet vid bokningstillfället.


 

  
 Siena Foto: Patrik Mattsson © 2007
Siena
Hon är en kurvig skönhet som formats ur det dunkla området mellan legend och sanning. Vackert belägen på en kulle blickar hon ut över de toskanska fälten, vars eldflugor gör heltokiga dansnummer ackompanjerat av "Toskana big band" (syrsor).

Hon är Italiens medeltida svar på Tysklands Rothenburg ob der Tauber, fylld av gotik besitter hon skatter som får Florens att snegla över hennes ringmur.

Historisk koppling
Under ledning av kung Alboïn (-572) vandrar Longobarderna, stammen som lär ha skandinaviska rötter, in i norra delarna av Italien. De upprättar kungadömet Pavia och deras expansion fortsätter söderut. Det är under denna period Siena börjar utvecklas till det som under de kommande karolingernas tid kommer att bli en stad!

Storheter genom tiderna
Hon har fött fram många kända skulptörer och konstnärer som Duccio di Buoninsegna (1255-1319), Simone Martini (1284-1344), Pietro Lorenzetti (1280-1345), Jacopo della Quercia (1361-1438), Ambrogio Lorenzetti (d. 1347) m.fl.
Michelangelo har också varit en av många i raden som format Siena till en av Italiens största skatter!Historia
1229 Judarna etablerar sig i staden
1260 Slaget vid Montaperti, Siena besegrar Florens
1348 Pesten härjar och judarna fördrivs ut ur staden
1355 Piazza del Campo byggs färdigt
1552 Spanjorerna drivs ut från fortet i staden
1557 Spanjorerna säljer Siena till Cosimo
1861 Siena sugs in i kungadömet Italien
2007 "Bila i Europa.se" besöker Siena.

Vespor ett vanligt inslag i Siena                    Foto: Patrik Mattsson © 2007Att köra till Siena och parkera.
Det finns många parkeringsalternativ runt Siena och de flesta ligger runt 1€/h. Vill du ha din bil i ett fräscht garage så sväng av vid Siena sud och följ skyltarna Porta Tufi till Il Campo, kör igenom ringmuren och och P-huset ligger på höger sida. Pris 25€/dygn.
Tänk inte tanken att köra in i de gamla stadsdelarna, det är böter som gäller för denna manöver.

Tips
Vid bokning av boende så hör efter om parkerings- möjligheter, många hotell och B&B har avtal med olika parkeringsuthyrare vilket reducerar priset.
Exempel från 25€ till 16€/dygn.
Uppgifter från 2007Ta dig runt

Vespa parkeringsplats Foto: Patrik Mattsson © 2007Buss
Eftersom Florens ligger så nära med buss så kan man ta sig dit på ca 1.15h med Firenze rapido, eller det långsamma alternativet Firenze direta. Pris enkel 6.50€. Bussarna går från Piazza San Domenico eller Piazza Gramsci. Man kan även ta sig till Rom (ca. 3h), San Gimignano, Perugia m.fl.

Tips
Bussbiljetter köper man i tobaksaffärerna, Tabacchi och glöm inte att stämpla biljetten när du kliver på bussen. Om inte stämpelmaskinen fungerar så måste man med bläck skriva datum och klockslag på baksidan av biljetten, annars riskerar du böter vid en kontroll.

Tåg
Tågstationen ligger ca. 2km utanför centrum, läs mer på Ferroviedellostato.it (end. ita).
Tågbiljetten ska stämplas i de gula stämpellådorna på stationen innan man stiger ombord.
Uppgifter från 2007

Il Campo


Sevärdheter

Siena Duomo Foto: Patrik Mattsson © 2007 Duomo
Vackert är bara förnamnet på katedralens fasad vars skapare Giovanni Pisanos och Giovanni Di Ceccos låtit gotik och romantik gå till sina ytterligheter för att sedan sammanflöda i detta mästerverk! Även Michelangelo har format katedralen genom de fyra statyetterna vid altaret, ett arbete som han presterade i de yngre åren.
Katedralan var på god väg att bli Italiens största men år 1348 slog pesten till och bygget fick avbrytas.
Entré: 4 eller 7 € (säsong) Uppgift från 2016

Santa Maria Della Scala
Mitt emot finner man byggnadskomplexet Santa Maria Della Scala. Ett av Europas äldsta sjukhus som lade ner sin verksamhet bara för några år sedan för att sedan förvandlas till ett museum. Ett sjukhus som tog emot övergivna barn, hjälpte fattiga och pilgrimer. Man finner även stora skatter från etruskernas tid till bysantiska härskare. Kort och gott, här finns stora delar av Siena's historia konserverat.

Den berömda fontänen fonte gaia på torget Il Campo är en kopia av Jacopo della Quercias orginal som du finner i huset. Titta gärna på filmen som visar vattnets väg innan det når fontänen, det är drickbart men man får sig en tankeställare. Källarplanet är en labyrint av gångar och det verkar som om man hittar fler för varje år.
Entré: 9 € Uppgift från 2016

Il Campo en fredagskväll Foto: Patrik Mattsson © 2007Torget Il Campo, piazza Il Campo
För att man överhuvudtaget ska få grepp på staden så måste man börja orientera sig från piazza Il Campo. Det är ett virrevarv av smala gator och gränder som kan förgöra förstagångsbesökaren.

Torget som ringas in av ett stort antal uteserveringar kröns av stadshuset Palazzo Pubblico vars 102m höga torn Torre del Mangia, döpt efter den förste klockringaren Giovanni di Duccio, mer känd som Mangiaguadagni, är värd att bestiga.
Tips
Det enda man får bära med sig upp i tornet är kamera eller videokamera, inte ens fodral till dessa får medtagas enligt informationstavlan som man finner vid ingången till tornet.

Farbror blå Foto: Patrik Mattsson © 2007Slå dig ner på piazzan
Medhavd mat är förbjudet att förtära på piazzan under dagtid, men när farbro blå har gått hem så förändras läget. Vänster om stadshuset, ca. 50m, finner man en stor vinbutik och det är som upplagt för en chianti picknik på den enligt många vackraste piazzan i Europa. De gröna gubbarna kommer fram sent på kvällen och ställer ut glastunnor, cirkeln är sluten och du kan gå hem som en sann källsorterare.

Palio Festivalen, Palio delle Contrade
Rivaliteten mellan de 17st olika distrikten contrade, mynnar ut i det årliga evenemanget Palio. Den firas i två omgångar, 2:a juli och 16:e augusti klockan 19:00 på Piazza del Campo. Festivalen, som lokalt verkar nå religösa höjder, föregås dagarna innan av parader. Höjdpunkten är dock tävlingen där barbackaridning på hästar utgör själva Palion. På länken ovan finner du videoklipp från Palion.

Centrum Siena Foto: Patrik Mattsson © 2007
Till fots
Siena är kuperat och ja det finns avsnitt som får inaktiva delar av lårmusklerna att vakna till liv. Precis som bilden skvallrar om så finner man horder av turister i Siena. Gatorna luckras upp vid 18- tiden då de som ej har boende i Siena verkar röra sig "hemåt".

Uteservering vid Il Campo Foto: Patrik Mattsson © 2007 Restaurangerna
Prisläget på piazza il Campo är högt men faller drastiskt i utkanterna. Ett vettigt alternativ är Caffe del Corso som ligger i närheten. Har du barn med dig så kan Gallo Nero vara ett trevligt alternativ, man serverar i medeltida kläder och man har färdiga menyer. Restaurang Al Marsili mellan Katedralen och Il Campo har en härlig miljö från 1000- talet, prisläget är tuffare men väl värd det. Titta gärna in på den romantiska tavernan San Giuseppe eller trattorian di Fontenuova.

Observera att många restauranger stänger mellan kl. 15-16.00 och de öppnar inte förrän vid 19- tiden. Generellt sett så är restaurangpriserna höga och kuvertavgiften (pane e coperto) verkar pendla mellan 2-3€ i centrum.

Tips
Tänk på att många uteserveringar tar 3€ i Coperto vilket kan vara onödigt mycket pengar för en familjeskara på 4 personer som enbart tar en Cola och en varm macka, endast familjesittningen kostar då 12€ För att undvika detta så ta er till ställen som Pizzeria Il Cavallino BiancoVia di Citta 20, slå er ner för en frukost, mellanmål eller lätt lunch.Utelivet
Siena känns kanske inte som en partystad nr. uno men det finns en del platser, studera länkarna.
Barone Rosso - Via Dei Termini 9
Sabroso Disco Dancing - Piazza dei Maetri del Lavoro 16
Sanpaolo Pub - Vicolo San Paolo 2
Walkabout Pub - Via Pantaneto 90
Maudit Pub - Vicolo della Fortuna 21
Dublin Post - Piazza Gramsci 20/21Siena Piazza Duomo Foto: Patrik Mattsson © 2007
Slutord
Enligt en lokal källa så lär Siena vara en säker stad, inte bara ur ficktjuvsperspektiv utan också låta bilen vara i fred perspektiv. Utanför ringmuren kan man nämligen parkera helt gratis, under föresättning att du ställer bilen i en vit ruta.

Tänk på att det är svårt att få parkeringsplatser på festivalsdagarna den 2:a juli och 16:e augusti. Har du fått hotellrum i det distrikt som vunnit palion så får du stå ut med en hel del festande (sång och visselpipor) långt in på småtimmarna och festligheterna pågår i dagar!

Siena är en riktigt trevlig stad samt att det är turistvänligt. Det finns mycket att se och uppleva vilket gör detta till kul alternativ till din semesterplanering. 
Ett unikt shoppingutbud kryddat med några enstaka jättar som Benetton m.fl.
Gatan Bianchi di Sopra och Via di Citta (bakom torget il Campo) har de bästa butikerna där du finner Prada, Gucci, Armani, Ferragamo, Valentino, Louis Vuitton, Damiani, Cartier, Versace m.fl.

Lycka till på resan!
 
 
 

Se film...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

Tillbaka