Italien: Campania

Landsnummer
Ambulans
Brandkår
Polis


Click for Naples, Italy Forecast


Webbkamera


Sidan skapad
07-08-05

Sidan uppdaterad
07-08-05


 

  
 Amalfi Foto: Patrik Mattsson © 2007
Amalfi
Den en gång i tiden så mäktiga Amalfi är nu ett minne blått. Men hennes italiensk- arabiska skönhet består och hon charmar besökare från världens alla hörn.

När den för Amalfi tidiga solnedgången tar sin start så dröjer det inte länge förrän doften av kolgrillad fisk och skaldjur gör sig påminda. Kombinera detta med en hög mysfaktor som kryddas av ordet “lodrätt”, kanske kommer du att minnas henne så.

Blandning berikar
Arkitekturen är beviset från en tid där sjörepubliken hade sin egen valuta, armé och handelsflotta. Influenser från hela Medelhavet har fortplantat sig långt upp på klipporna och den arkitektoniska smältdegeln består av gotisk, normandisk, romansk och arabiskt som alla berikar de små äventyrliga gatorna.

Historisk koppling
När vikingarna under Hrolf Ganger (kallad Rollo) svurit trohet till den franske kungen och därmed erhållit landskapet Normandie år 911, så nöjde sig inte ättlingarna med detta. Sinom tid så erövrade dem England genom slaget vid Hastings år 1066 och normanden Robert Guiscard (1015-1085) startade sitt erövringståg i Syditalien. År 1131 så ansluter sig Amalfi till det normandiska kungadömet av Sicilien.
Historia
596 Ordet Amalfi nämns i skrift av påven Gregorio Magno
812 Försvarsverk mot saracenerna påbörjas
838 1 mars Slaget mot Longobarderna
839 1 sep. Amalfi blir oberoende och utropar självständighet
849 Amalfi försvarar Rom och kyrkan i slaget vid Ostia
1060 Bronsdörren till St. Andreakrykan sätts på plats
1131 Amalfi blir en del av det Normandiska kungahuset av Sicilien
1135 Normander plundrar kusten och Amalfi blir inte sig likt
1200 ca. Giovanni Gioia Flavio Gioia en i raden som gör anspråk på att ha uppfunnit kompassen
1343 Jordbävning ödelägger större delen av Amalfi
1348 Pesten härjar och skördar många människoliv.
1643 Pesten utrotar en tredjedel av befolkningen.
1854 Vägen mellan Neapel-Amalfi klar, byggd av Ferdinand II
1879 Erik Ibsen (1828-1906) finner inspiration “Et dukkehjem”.
2007 "Bila i Europa.se" besöker Amalfi.

Bila i Europa bil Foto: Patrik Mattsson © 2007Att köra till Amalfi och parkera.
Väg SS163 bjuder på en hel del vackra vyer och bakom varje turistbil som njuter av detta skapas oftast en bilkö med temperamentsfulla italienare. Se upp för bussarna, dessa tutande precisionschafförer bemästrar hårnålskurvorna och de räknar med att du gör det också.

När du rullar ner till Amalfis hamn/ busstorg så är det med nordiska ögon sett lite kaosartat men ta det bara lugnt så får du snart en bild av läget. På den näst intill fulla parkeringsplatsen tar man 3€/h.

Tips
Om du har bokat hotell och inte får plats på parkeringsplatsen så låt den fräcka sidan i dig komma ut. Ställ dig vid taxibilarna, blockera inte, ryck på axlarna och peka inåt stan (bättre än att inte göra någonting). Tänk på att polisen ständigt patrullerar ner till busstorget så låt en person sitta i bilen. En del hotell anlitar privata parkeringsbolag, exempelvis hotell Fontana, där man tar 16€/dygn, de hämtar och lämnar din bil så fort du knäpper med fingrarna.
Ta dig runt

Busstationen i Amalfi Foto: Patrik Mattsson © 2007Buss
Vad gäller bussar så är Amalfi en knutpunkt för dessa och du kan ta dig till pärlor som Positano, Sorrento, Maiori m.fl. Rent praktiskt så går det till så att du köper din biljett i en tobaksaffär (30 m fr. busstorget) för den nätta summan 5 €, efter att du stämplat denna på bussen så har du 24 underbara timmar på dig att åka så mycket du vill med SITA- bussarna på la Costiera Amalfitana.

Notera att busshållsplatserna på kusten består av en skylt märkt "Fermata Sita", tänk på att du ska vinka in bussen för att få stopp på den. Man skämmer inte bort turisterna med tidtabeller så hör på ditt hotell när bussen går till din destination, eller låt dem bara komma (ca. 2ggr/ h).

Båt
Gör en endagsutflykt till ön Capri.
Vill du uppleva Capri för en vettig peng så rekommenderas Consorzio L.M.P. tidtabeller och priser.
Annars finns det en uppsjö av små privata båtuthyrare, priserna är oftast höga.
Uppgifter från 2007Många har varit här
Guden Herkules beundrade platsen och när så vägen från Sorrento stod färdig år 1854 kom turismen igång på allvar. Platsen har bevisats utav personligheter som Greta Garbo, W. Churchill, H.C. Andersen, Erik Ibsen, Jaqueline Kennedy, Sophia Loren, Liza Minnelli och det verkar som alla nu levande kändisar har satt sin fot här eller på kusten.


Sevärdheter

Citronaffären Foto: Patrik Mattsson © 2007 Citronbutiken med sin egentillverkade limoncello
Här i Kampanien är citronen en industri och självklart finns dessa indiska skönheter i Amalfi. Allt du kan tänka dig i citron finns i butiken Antichi Sapori d'Amalfi. Citronljus, citrontvål, citronsylt, citronlikör mm.

Tips
Gillar du citron så har du hamnat i himmelriket för här har man egen tillverkning av bl.a. likör. Be att få provsmaka citronlikören crema di limone eller limoncello, eller hur!

Har du tålamod så kan du prova att göra din egen limoncello, hemligheten ligger i skalet!

Notera att butiken vätter ej ut mot gågatan utan ligger i gränden mitt emot St. Andreakatedralen.

Uteservering Foto: Patrik Mattsson © 2007 Restaurangerna
Detta är ett mysigt äventyr och eftersom du är nära kusten så bör du passa på att smaka av havets läckerheter. Restaurangutbudet är stort, ta en runda och inspektera menyerna från gatan. Prova gärna Il Tari, enkelhet men maten!

Amalfi's budget alternativ är La Galea Rosticceria som ligger i centrum på Via Lorenzo d'Amalfi 30 och maten är helt OK men inte helt jämförbar med kringliggande restauranger. Om du vill prova fisk till ett vettigt pris så knalla upp till Pizzeria Il Mulino som ligger utanför centrum på Via delle Cartiers 3.

Dessert tips, utöver tiramisu så är citronsorbeten en självklarhet på Amalfikusten.

Generellt sett så är restaurangpriserna höga och i vissa fall riktigt höga. Kuvertavgiften (pane e coperto) verkar pendla mellan 2-3€ i centrum.

Andreasfontänen Foto: Patrik Mattsson © 2007 St. Andreakatedralen
Många kyrkor i Europa är tillägnade Jesus första lärjunge Andreas, så även i Sverige. Andreas korsfästes på ett X-format kors som sedan kom att kallas för andreakorset. Idag så pryder korset Skottlands flagga och därmed också Storbritaniens flagga. År 1208 flyttades Andreas reliker från Konstantinopel hit till Amalfi, senare åkte huvudet till Rom men det är en annan historia.

Inte ens en blind höna kan missa denna katedral som nästan trillar in i centrum. Slå dig ner på en utav uteserveringarna och njut av en cappuccini och låt dig bländas av denna skönhet, har du barn med dig så kan du låta dem räkna hur många trappsteg det är till himlen.

St. Andreas är Skottlands, Rysslands och Greklands beskyddare.


Slutord
Det finns små saker som gör att semestern inte blir riktigt som man tänkt sig, därför skrivs dessa rader så att du med enkelhet kan ta dig an problemet som finns i turistrika orter som Amalfi.
Det finns mycket trevligt folk här men, bli inte förvånad om du möter en taskig attityd till "svåra" frågor, ex. om hur du ska ta dig fram eller dyl. oftast är det macho- typerna som står för detta. Noterade tråkigheter som får en att tappa hakan och det verkar som om amerikanska turister är ett favoritmål då dessa har en förmåga att ställa högre krav än andra turister.

Amalfi Foto: Patrik Mattsson © 2007 Ett enkelt tips är att ställa ett- ords frågor i kombination med en pekning, detta fungerat otroligt bra! Exempel peka på bussen och säg Positano? Oavsett vart bussen går så får du en mycket bra respons på enkelhet. Ett bra ställe att ta reda på fakta och ställa lite mer komplexa frågor är oftast på hotellet, tidtabeller eller andra tips finns garanterat här och du får ett vänligt bemötande, detta är oftast en viktig detalj för dig som turist som man inte ska underskatta.

Glöm inte att hotellet är ditt bollplank, alla problem du kan tänkas stöta på kan enkelt elimineras om du har programmerat in hotellets telefon nr. i mobilen, italienare förstår italienare!

The Amalfi is so popular with tourists that they have developed a "could not care less" attitude which leads to problems - perhaps OK for a few days holiday.
Texten är hämtad från www.slow-dreams.com/

Med denna information i bagaget kan du förhoppningsvis njuta av Amalfi till fullo.
Kusten, maten och mysfaktorn gör det här till en underbar plats, får du möjligheten så ta den, Amalfi glömmer man inte i första taget!
 
I centrum finner du många trevliga souvenirbutiker där du bl.a. kan inhandla små keramiska amalfihus eller motiv- kakelplattor.

Lycka till på resan!
 
 
 
 

Se film...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

Tillbaka