Kroatien: Split


Landsnummer
+385Nationaldag

30 Maj


Sidan skapad
23-10-23

Sidan uppdaterad
23-10-23


 

  
  Foto: Patrik Mattsson   2018
Split
Grekerna sådde fröet, kejsar Diocletianus uppförde palatset & arkitekten Vitruvius murbruksrecept konserverade allt för framtiden om man bortser från stenblocken som fördes till Venedig för bygget av Santa Maria della Salute.

Det är en fröjd att vandra runt på den slitna marmorn och upptäcka spännande museum, marknader, restauranger eller vattenhål. På något sätt måste man avsluta kvällen med en sittning vid det magiska Peristylen som otroligt nog har en över 3500 år gammal sfinx från Luxor vilande intill sig.

Split är en imponerande arkitektonisk bedrift och i kombination med de närbelägna öarna som nås med diverse båtlinjer är det svårslaget.

Hon är ett enda stort open air museum med en magisk blandning av venedisk, österrikiskt och romersk stil. Den kroatiska skärgården görs tillgänglig med diverse färjelinjer som bl.a. går till Brac, Hvar, Vis och Korcula
Välkommen till Split!Diocletianus palats
Palatset uppfördes bara 6km från Dalmatiens huvudstad Salona och stod klar år 305 då Diocletianus flyttade in. Det rymde 9.000 personer (soldater, hovfolk, slavar & medborgare) och ett palats av den här storleken, mätt på utsidan på 215 meter i öst-västlig riktning och 175–181 meter i nord-sydlig riktning, skulle normalt ta 100 år att bygga men färdigställdes på bara 10 år. Lösningen, 50.000 slavar togs in för projektet. Mycket av stenmaterialet kom från den närbelägna ön Brac men också marmor från Egypten och Grekland togs hit. Idag bor ca. 3.000 invånare fortfarande i palatset.


Ta dig från strandpromenaden via brons/mässings- porten till Peristylen, den enda öppningen som förr endast nåddes med båt men idag nås från strandpromenaden Riva. Idag går man nerom det som förr var avloppsbassängen och som idag är fyllt med souvernirstånd. Titta upp i taket efter hålen så förstår man. Det var här nere som Daenerys Targaryen i Game Of Thrones hade sina drakar.

Exempel på andra G.O.T. inspelnings- platser: Trogir (Qarth), Krka National Park, Sibenik (Braavos) och Kaštel Gomilica (mellan Trogir och Split).

Bildkälla: Boredpanda.com


Folkets torg Narodni trg
För att lära känna Stari grad är det bara att börja vandra omkring i den mysiga stadskärnan. Du kommer säkert att passera folkets torg ett par gånger under din vistelse här, ett torg som började utvecklas i det "moderna" Split på 1200- talet. Torget växte fram i samband med en urbanisering och befolkningstillväxt som skedde i det medeltida Split under 1200–1300-talet. De bofasta hade paxat bodelarna i Diocletianus palats så de nyinflyttade fick bygga nytt och det var här torget formades och till sist tog över titeln huvudtorg som förut var Peristylen.

Vad kan man nu uppleva på detta torg, ja om vi bortser från alla gallerier, vattenhål, restauranger hotell mm. så skymtar t.v. på bilden det gamla stadhuset i gotisk stil som uppfördes på 1400- talet. T.h. ser man stadens äldsta café Kava Central vars recensioner på trip advisor spretar. Bakom kameran finner man Nakic- huset i jugend stil som uppfördes åren 1900-1902 när Split tillhörde det Habsburgska riket och där arkitekten Palaca Nakic överraskade. På torget finner man också en av världens äldsta bokaffärer!
Strandpromenaden Riva är stadens vardagsrum full av kaféer och restauranger.


Strandpromenaden Riva
Det är svårt att föreställa sig att det adriatiska vattnet nådde upp till väggen mot palatsen när detta stod klart men vetskapen om att jorden kommer vara totalt uttorkad om ca. 1.000.000.000 år kan vara en förklaring till detta. Hur som helst så har tillbakadragandet gett plats åt palmer, gamla vita byggnader, restauranger och stadens hamn.

 Foto: Patrik Mattsson   2023
Diocletianus & Katedralen av St Domnius
Kejsaren, som var av illyriskt ursprung, man tror att dessa hade sitt epicentrup kring dagens Albanien, var den sista romerska soldatkejsaren och den sista kejsaren som förföljde kristna. Man brände kristna böcker, rev kyrkor och avrättade kristna ledare och en som fick sätta livet till var en kvinna vid namn Lucia (286 †304) som levde i Syrakusa på Sicilien. Vi känner henne som heliga Lucia och hennes tragiska öde bedövar vi med glögg och pepparkakor.

Men det finns en ironisk historia som hade fått Diocletianus att vända sig i graven om han hade vetat. Efter hans död noterade kristna de statyer man hade uppfört av kejsaren i staden, man förstörde dessa men när de nådde kejsarens mausoleum så bestämde man sig för att göra om monumentet till en kristen katedral och man namngav denna efter biskopen Domnius som kejsaren lät halshugga år 304. Hans ben finns bevarade i katedralen och i kryptan undertill har dedikerats till Lucia av Syracusa. Katedralen invegs på 700- talet och är numera världens äldsta och självklart går detta att beskåda från Peristylen.

 Foto: Patrik Mattsson   2023
Peristylen (palatsets centrala torg) är ett sypermysigt äventyr kvällstid.


En av Europas äldsta bokaffärer
Undrar om Ivan Antun Piperata år 1820 visste att man troligtvis öppnat världens första bokhandel med sin butik vid Peristylen. Denna finns inte kvar längre men år 1860 öppnade Vid Morpurgo en bokaffär som i dag är troligtvis Europas tredje äldsta som fortfarande är verksam. De två äldre bokaffärerna är Livraria Bertrand som grundades på dagens plats i Lissabon 1773 och Galignani i Paris som öppnade 1856. Förutom att det är ett vittne om stadens kulturhistoria, är det också en viktig episod i en mycket större berättelse - om Splits judiska samfund.

 Foto: Patrik Mattsson   2023
Frukttorget, Trg Brace Radic med statyn Marko Marulic (†1524) som skapade termen "psykologi"


 Foto: Patrik Mattsson   2023 Frukttorget Trg Brace Radic
Helt klart ett av de charmigaste torgen i Split. Torget är döpt efter den en gång i tiden livliga och färgglada marknaden dit kvinnor från de omgivande byarna kom för att sälja sin frukt. Denna tid är förbi och idag har krogar, restauranger, affärer tagit över helt.

T.v. på ovan bild ser man kanten på det åttakantiga venetianska tornet som byggdes på 1400-talet för att lättare kunna försvara den lilla staden. Mittemot tornet (t.h. på ovan bild) ligger palatset med sin spektakulära barockfasad som lär vara ett av de bästa exemplen i Dalmatien. I palatset bodde familjen Milesi från 1600-talet.

Avarernas intåg & Splits återfödelse
När man tar sig in mot Split i riktning från flygplatsen passerar man på vänster sida ruinerna av Dalmatiens historiska huvudstad Salona, som byggdes under den romerska kejsar Augustus styre (27 f.Kr - 14 e.Kr). Salona var hälften så stor som Konstantinopel men rymde 60.000 människor som levde här när så plötsligt avarerna dundrar in i staden, plundrar och förstör den till grunden. Det går inte riktigt att fastslå när detta skedde men påve Johannes IV sände iväg en abbot (föreståndare för ett munkkloster) till Dalmatien år 641 för att lösa ut fångar och man kunde då konstatera att Salona måste ha förstörts något år innan, det kan ha varit år 639.

 Foto: Patrik Mattsson   2023 Hur som, många av invånarna flydde till de närbelägna öarna och under det följande decenniet bodde Salonitanerna i hyddor på öarna och led av brist på dricksvatten (öarna själva verkar ha varit mestadels öde vid den tiden). De yngre männen utrustade några lätta fartyg och plundrade kroatiska bosättningar på fastlandet "så att ingen av slaverna vågade gå ner till havet".

Efter det bysantinska styrets återkomst till området år 650 återvände Saloniterna till fastlandet under ledning av adelsmannen känd som Severus den store. De valde att slå sig ner i Diocletianus palats i Spalatum på grund av dess starka befästningar. Palatset hade vid den här tiden varit öde en längre tid och fr.o.m. nu omvandlar saloniterna palatsområdet till en stad och Spalatum blir nu provinsens huvudstad.

Efter att kroaterna hört talas om deras återkomst förstörde de sina skördar och spärrade in dem innanför deras portarna. Kejsar Constans II ingrep vid denna tidpunkt och gav dem ett kejserligt mandat att etablera sig i palatset som staden Spalatum, vilket påtvingade slaverna ett upphörande av ytterligare fientligheter genom diplomatiska arrangemang.Historia
0400 f.Kr Grekerna grundar bosättningen Aspálathos
0229 f.Kr Romarna besegrar illyrierna, Dalmatien skapas
293 Kejsar Diocletianus påbörjar bygget av ett palats
395 Romarriket delas, Spalatum tillfaller Västromerska riket.
476 Västromerska riket faller, Spalatum tillhör nu Bysantiska riket
480 Nepos mördas av hans generaler, Ovida and Viator, i Palatset
483 Spalatum erövras nu av Östgoterna
536 Spalatum tillhör nu Bysantiska riket
557 Bysans kejsare Justinianus I släpper in Avarerna på Balkan
598 Avarerna når Dalmatien som de härjade
639 Avarerna plundrar Salona (Dåvarande huvudstad i Dalmatien)
650 Saloniterna bosätter sig i Diocletianus palats
790 Frankerna besätter Dalmatien
812 Bysans tar kontroll över kuststäderna
845 Trpimir I styr det han kallar "Kroaterna kungarike"
925 Kroatien blir kungarike & Tomislav kröns till kung
1242 Mongolerna når Klisfästningen
1420 Vladislav av Neapel säljer sina rättigheter till provinsen för 100 000 dukater & Venedig besätter Dalmatien
1537 Osmanerna intar Klisfästningen
1669 Venetianarna intar Klisfästningen
1815 Efter Wienkongressen tillfaller Dalmatien och Klisfästningen österrikarna
1909 Stadsfullmäktige beslutar att inget annat namn än Split ska användas.
2023 "Bila i Europa.se" besöker Split


Vy floden Aare Foto: Patrik Mattsson   2018Att köra till Split, parkera och bo.
Kör du från flygplatsen tar det, beroende på trafiken, ca. 30min ner till Stari Grad (gamla staden). När det gäller parkering så finns det bl.a. garage strax innan t.e.x. finner du ett vid Trumbiceva obala 16, hör först med ditt boende då de kan ha rabaterade möjligheter till parkering.

Bo
Det finns mängder med boenden i Split, men om ni kommer i ett större sällskap ex. 6st, kan det bli lite marigt att få plats på samma hotell, var ute i god tid.

Taxi
Det finns en del taxi- alternativ i Split och när det gäller transfer till och från flygplatsen kan man boka denna t.e.x. på Connectotransfers.comAtt göra
1. Strosa runt i den gamla staden


2. Ta en av båtarna till de andra öarna
Det finns en uppsjö av endagarsturer eller rena båtlinjer

3. Besök stranden som kantas av enkla hak
Den närmsta stranden från centrum räknat, endast 5 minuter promenad från huvud busstationen, ligger Bacvice Strand med flera trevliga små barer och restauranger längs strandpromenaden.


4. Salona ruinerna
Den arkeologiska parken är Kroatiens största och ligger på vägen till flygplatsen, ca.5 km från Splits historiska stadskärna.
 Foto: Patrik Mattsson Slutord
Att besöka split utanför den varma perioden juli-aug är att föredra och septemberkvällarna är varma nog ändå. Diocletianus palats dominerar tillvaron och räknas som världens bäst bevarade romerska monument i världen! Att leta efter en trevlig restaurang är ett mysigt äventyr, tips är att boka en sittning då vi såg långa köer på vissa ställen som kan förta kvällen.

Staden är laid back, sköna personligheter & kvällar som man aldrig vill att de ska ta slut. Har haft fördelen att få besöka många platser inom Europa genom åren men få platser kan konservera historien som i Split.
 
Mall of Split   
 
 

Se film...

 
 
 
 
 
 
 
 
  

Tillbaka