Handlingar intyg för bilsemester
Att ta bilen till kontinenten kräver lite pappersarbete.
Ha dina handlingar/ intyg klara innan du reser så slipper du överraskningar.
Om Bilden: Tagen på Via 4 Novembre intill piazza Venezia i Rom, Italien

Tillbaka
Dokument Att resa med barn till Kroatien
Vårdnadshavare och barn som har olika efternamn kan få problem vid in- och utresa till Kroatien om inte dokument som visar på släktskap med barnet kan uppvisas. Ambassaden rekommenderar att ett personbevis på engelska där familjeförhållandet framgår medförs på resan. (Vid begäran hos Skatteverket var god uppge att intyget ska vara på engelska.) Annat intyg där det klart framgår släktskap mellan vårdnadshavare och barn kan också medföras.

källa: Sveriges ambasad


Sjuk- kortet
Europeiska sjukförsäkringskortet
Fr.o.m. 1 juli 2013 gäller kortet också i Kroatien som då blir medlem i EU. Om du blir sjuk eller råkar ut för en olycka när du reser i EU/EES-länder. Med kortet har du samma ekonomiska villkor som landets övriga invånare. I vissa fall måste du betala hela vårdkostnaden själv och sedan lösa ut pengarna i landets motsvarighet till Försäkringskassan. OBS! spara kvitton.
Kortet lanserades år 2004 och ersätter den gamla blanketten E111. Kortet kan du beställa på www.fk.se du bör även ladda ner broschyren "Sjuk utomlands".
Det tar ca 1v.

Bra detaljerad fakta kring vad som gäller kan man läsa på Vardguiden.se
källa: www.fk.se


Gröna kortet Internationellt trafikförsäkringsbevis
På frågan om det är nödvändigt med ett grönt kort i Eu- länderna, ja det underlättar men är inget måste. Kortet är ett internationellt intyg över gällande trafikförsäkring. Kortet får du från det försäkringsbolag som beviljat din trafikförsäkring.

Observera att om det finns flera förare till bilen bör även de skrivas in i kortet. Man bör vara uppmärksam på att det kan förekomma problem vid gränsövergångar med äldre Gröna kort där landförkortningen SCG förekommer. Den svenska ambassaden rekommenderar i så fall att kortet byts ut med ett nytt med den gällande landförkortningen SRB (Serbien).

:: Vilka länder kräver grönt kort ? www.if.se


:: För mer fakta, titta in på denna länk www.cobx.org

OBS!
En del försäkringsbolag kräver att du måste ha elektronisk startspärr på din bil när du färdas i dessa europeiska länder, annars gäller inte försäkringen.

källa: www.vakes.fi
www.trygghansa.seKörkortet Körkortet - internationella körkortet
Ett giltigt körkort och glöm inte det internationella körkortet om så behövs.
Du kan se vilka länder som kräver detta samt ansöka detta på Motormannen.se

källa: Motormannen.se


Pass
Pass eller nationellt id-kort

De som reser till och från andra länder uppmanas att alltid ha med sig pass eller nationellt id-kort, både om man reser till länder inom Schengenområdet och i Norden.

Redan i början av 2016 införde Danmark gränskontroller mot Tyskland, har du inte passet med dig när du vänder hemmåt väntar ett bötesbelopp på 1000 DKR.


Reg. beviset (blå) Registreringsbeviset (blå)
Tillhör du dem som erhållit det nya EU- harmoniserade registreringsbeviset (två delar) så är det den blåa delen som ska följa med på resan. Registreringsbeviset är ett beslut fattat på EU-nivå om att alla EU:s medlemsländer ska ha likartade registreringsbevis (EU-direktiv 1999/37/EG). Genom enhetliga registreringsbevis blir det lättare att kontrollera de andra ländernas fordonsuppgifter. Du kan beställa ett registreringsbevis på www.vv.se

källa: www.transportstyrelsen.se


Servicekortet Hemförsäkringens servicekort
Kallas även för utlandsresekort, brukar följa med försäkringsbrevet.
I kortet finns en översikt över vad försäkringen täcker och hur du når ditt försäkringsbolag om du behöver hjälp. Kortet innehåller ofta ett formulär på engelska som ska fyllas i av den läkare som behandlar dig på plats om du blir sjuk eller skadas. Titta in på ditt försäkringsbolags hemsida, man brukar kunna ladda ner kortet i PDF- format.

Skilda vårdnadshavare och barn.
Tänker du ta ditt/ dina barn med dig på resan, tänk då på att det är det försäkringsbolag som gäller där barnet/ barnen är mantalsskrivna.
OBS! glöm ej att fylla i försäkringsnummret på deras servicekort.

källa: www.if.se


Sidan skapad 05-09-10 | Sidan uppdaterad 18-07-02