Ungern: Közép-Magyarország

Landsnummer
Ambulans
Brandkår
Polis
Väder Budapest
Webbkamera


Nationaldag

20:e Augusti


Sidan skapad
07-06-10

Sidan uppdaterad
17-10-01 

  


 
Kedjebron med Greshampalatset i bakgrunden          Foto: Patrik Mattsson © 2007 Budapest
Det är 10 år sedan bilaieuropa.se bevistade Budapest, oj så mycket som hänt här och på så många olika områden. Det som märks omgående är de otaliga barer, kaféer, restauranger och butiker i gatustråken Gozsdu Udvar. Även på hotellfronten blommar det upp trevliga alternativ.

Imperiestaden som tillsammans med sina systrar Belgrad, Bratislava och Wien speglar sig i Donaus svalkande vatten. Hon gör sällskap med Paris om att ha världens vackraste flodstrand enligt världsarvslistan. Hon kommer att magyarisera din tillvaro med Gulyás (goulasch), gåslever, Lángos, tokajvin och paprika varvat med termalbad och ett sofistikerat caféliv.

Staden är en arkitektoniskt skönhet som leder besökaren genom breda avenyer vars arkitektur tar andan ur en!
Tierney och Adam Clarks mästerverk Kedjebron, Széchenyi Lánchíd gör anspråk på titeln "Europas vackraste bro".

Soppan vid Donau
Sedan Kelterna slog sig ner vid Gellertberget löpte det på. Romare, Goter, Hunner, Avarer, Gepider och gud vet vad har varit här. Till slut satte fågeln turul klorna i området och ledde in magyarerna hit. Tyskar migrerade sig och tatarerna försökte erövra men turkarna erövrade, ja kort o gott rena gulaschsoppan! Sedan dessa har hon gett oss en av historiens främsta pianister, Béla Bartok och huserat kompositören Ferenc (tys.Franz) Liszt (1811-1886).Minnestavlan Foto: Patrik Mattsson © 2007 En historisk koppling
En kall november- natt år 1714 rider Sveriges konung Karl XII förklädd till kapten Frisk in i Budapest. Med sig har han Gustaf Fredrik von Rosen och Otto Fredrik von Düring som alla tar in på Váci utca 43. Bakom sig har de nederlaget vid Poltava samt kalabaliken i Bender och det är nu som herrarna genomför den otroliga ritten på 240 mil som varar i 14 dygn och fyra timmar innan de når det svenska Stralsund. Som ni förstår så måste herrarna ha sovit med kläderna på. Idag är Váci utca 43 en skola som ligger på den södra delen av gågatan och på väggen hänger en minnestavla av brons över händelsen.


Historia
0100 f.kr Kelterna bosätter sig i vid Gellertberget.
0450 Attila når området.
0896 ca Landet intas av nomadiska magyarer.
1247 Buda blir huvudstad i Ungern
1550 Buda har ca. 14.000 inv. och Pest 10.000 inv.
1849 Den 384 meter långa Széchényiska Kedjebron öppnar.
1867 österrikisk-ungerska dubbelmonarkin.
1873 Buda, Pest och Óbuda slår sig samman till Budapest.
1956 Ungernrevolten, 3000 människor dör under gatustrider.
2004 Ungern blir medlem i EU.
2007 "Bila i Europa.se" besöker Budapest.
2017 "Bila i Europa.se" besöker Budapest.

Att köra till Budapest och parkera
Trafik på Andrássy avenyn  Foto: Patrik Mattsson © 2007
I Budapest ligger peaken för väg- underhåll under sommaren, d.v.s. när de flesta turister kommer till staden. Det är köer kors och tvärs och trafikproblemen tycks bara öka. Liksom parisaren använder budapestborna också högerfilen till plötslig avlastningszon, planerat filbyte får här en annan mening.
Att parkera i de centrala delarna är en härlig utmaning som kan resultera i cirkelkörningar. Under Elisabetsbrons (den vita) brofäste på pestsidan har du en rejäl parkeringsplats (max 2h).

Kommer du in till Budapest en söndag så har du nästan nordiska förhållande på vägbanan men självklart är detta ingen garanti.

Parkera
Vid Nagyvárad- , Népliget- och Örs Vezér- torget på pestsidan har du s.k. P+R park and ride. Härifrån kan du med enkelhet ta dig in till centrum med allmänna transportmedel.

Tänk på att du får stanna till på lastzoner i 5min eller tills dess att en lastbil måste komma till, som förare får du inte lämna bilen.

Hjullås
Har parkeringstiden gått ut (max 2h) så beläggs bilen med hjullås. De som ligger bakom denna manöver heter Municipal Public Roads Department och du får en lapp på rutan med flera olika språk som talar om hur du ska bli av med hjullåset. Räkna med 10-15.000 HUFTa dig runt
Buss
Ta
bussen, tidtabeller och kartor.
Taxi
Gör alltid upp priset i förväg, taxiindustrin är något halvsmutsig i Budapest
Prisexempel: 100m in bakom kvarteren vid kedjebron på pestsidan - Klubb A38 2500 HUF
Flygplatsen
Att ta sig från Ferihegy flygplatsen till Centrum är inga problem och det finns en uppsjö med privata taxibolag, som Airport Transfers Budapest.

Det absolut billigaste sättet är att ta buss nr. 93 som stannar utanför flygplatsen, åk till Kõbánya-Kispest som är ändstation för Metron M3, denna tar dig sedan till centrum.
Detta gäller för dig som landar på Ferihegy 1, där alla lågpris- flygbolagen håller till.

Tunnelbana
Europas näst äldsta tunnelbana är en upplevelse i sig, allting går i temat smått. Perrongen, biljettluckan och vagnarna, faktiskt en riktig upplevelse och priset för en enkelresa ligger på 230 HUF (uppgift från år 2007).
Metro heter det i Budapest och du har tre linjer. M1, M2 (röda linjen) och M3 (blåa linjen)
se karta.


Trafik på Andrássy avenyn  Foto: Patrik Mattsson © 2017
På väg in mot centrum där en av Budapest livfulla fredagskvällar väntar!

Sevärdheter  Donaupromenaden Foto: Patrik Mattsson © 2007
Donau-promenaden
Ja vart börjar man i en jätte metropol som Budapest ?
En kajpromenad på pestsidan ger en bra överblick, stråket tar sin start vid frihetsbron (den gröna) och fortsätter till Kedjebron. Du finner rejäla uteserveringar som delvis är berikade med violinister. Vill du hellre gå till sjöss så ligger ett antal båtar förtöjda här, varför inte prova
Spoon Cafe eller Columbus. Det kungliga palatset som blickar ner på Donau är riktigt vackert i skymmning och detta ska vi väl tacka habsburgarna för, de byggde nuvarande palats efter det att turkarna bombarderat sönder föregångaren.

Vill du kryssa på Donau, kanske i månljuset så är detta möjligt, studera Legenda och Mahart Passnave. Ja det finns t.o.m. möjlighet att ta båten till Wien eller varför inte en tur till Bratislava!
Széchenyibadet Foto: Patrik Mattsson © 2007Széchenyibadet
Som så mycket annat här i Budapest så är badet placerat i stadsparken Városliget. Denna nygotiska skönhet har charmat besökare sedan år 1913. Széchenyibadet är verkligen att rekommendera och detta gäller året om! Du finner massage i alla dess former (ca 100 SEK/15min), bastu, solarium, fitness, restaurang och ja man kan hyra handduk och baddräkt. Vattet kommer från över 1000 meters djup och håller ca 35ºC vid ytan. observera badets rekommendationer om hur länge man ska bada i termalbassängerna (det brukar stå på skyltar), bada med behag.

Hur tar jag mig hit ?
Om du tar dig till torget Vörösmarty tér vid Gerbaud café som ligger på norra änden av gågatan Vaci Utca så gå ner i metrostationen och ta M1 till station Széchenyi fürdö för 230 HUF, härifrån är det krypavstånd till badet.
Känslan efter badet är underbar!Fasad på Váci Utca Foto: Patrik Mattsson © 2007Gågatan, Váci Utca
Titta gärna upp på fasaderna, de ger ett mäktigt intryck från svunnen tid. Något som sticker ut lite för att vara en gågata är att det finns ett antal ställen där du kan köpa handgjorda föremål, annars är det som sig bör. På södra änden av gågatan finner du den stora saluhallen Vásárcsarnok och påfartsvägen till Frihetsbron. Fasaden på S:t Mikaels kyrka är sparsmakad, men titta in! Den centrala delen av gatan delas av påfartsvägen till Elisabetsbron, Erzsébet híd. På norra delen ligger dygnetrunt öppna casablanca, här kan du kliva in klockan 6 på morgonen och ta en kopp kaffe med tilltugg. På änden av gatan finner du torget Vörösmarty tér där det vackra Gerbaud Café ligger och ruvar på kaloribomber.

Annars finns det gått om uteserveringar och restauranger. Strippklubbarna som ligger på gågatan är nästan alla svartlistade, därför är det klokt att hoppa över dessa, om behovet är stort så läs mer under slutord.

Gågatan i Budapest avenyn  Foto: Patrik Mattsson © 2017
Gågatan med sina arkitektoriska ornament och den stora matmarknaden i bakgrundenFiskarbastionen Foto: Patrik Mattsson © 2007Fiskarbastionen, Halászbástya
Denna populära byggnad ger en bra utsikt över parlamentet och norra Budapest. Byggnaden som stod klar år 1905 har sju torn som pekar mot himlen och de symboliserar de sju magyarstammarna som kom hit år 896. Namnet fiskarbastionen har den fått efter den medeltida fiskmarknad som låg här bakom.

Statyn som du stöter på när du går ner mot fiskarbastionen är kung St. Stefan, Szent István.

Matthiaskyrkan, Mátyás
Denna vackra kyrka som ligger intill hyser många konserter under helgerna och det kan vara svårt att som turist ta sig in, har du möjligheten så ta den. Detta är en kyrka som turkarna gjorde om till en moské och den skadades allvarligt när dessa fördrevs ur landet år 1686. Även under andra världskriget fick kyrkan stora skador.


St Stefan bastiljen Foto: Patrik Mattsson © 2007De mäktiga caféerna i Budapest
Det sofistikerade cafélivet i Budapest har många gånger en takhöjd som påminner om där en normal svensk lägenhet tar sin start på tredje våningen.

Det arkitektoniska mästerstycket Gerbeaud som du finner på norra änden av gågatan Váci Utca vid Vörösmartytorget, Vörösmarty tér 7, är caféernas café i Budapest, som om tiden stått still sedan år 1800- talet.

Stadens mest överdådiga café ligger på Erzsébet Krt 9-11 och heter New York Palace.

Missa inte Karolyi Mihaly utca 9 Centralkavehaz.

Ett vackert café är Muvesz Kavehaz som ligger mitt emot operahuset vid Andrassy ut 29.


Operahuset Foto: Patrik Mattsson © 2007Andrássy avenyn
Denna breda boulevard är en stadsgata med höga sekelskiftshus med stundtals överpampiga entréer. Den kantas av många butiker, restauranger och allt skuggas av fullväxta träd som hänger ut över avenyn och skyddar även de gående från den ibland stekheta solen.
Pärlan vid avenyn är operahuset där du finner dagliga guidade turer från kl. 15:00 och 16:00 på bl a ungerska, engelska och tyska. Priset 2200 HUF.

Lizt Ferenc ter
Om du skuttar över till andra sidan så når du denna plats med massor av utomhuskaféer och restauranger. I mitteln av dessa serveringar finner du en miniaturskog som kröns av en staty över Franz L.
Hjältarnas torg Foto: Patrik Mattsson © 2007Hjältarnas Torg, Hösök tere
Kommunisterna använde detta torg till bl.a. parader och demonstrationer. När denna tid var över någongång i slutet åttiotalet så berikade man torget med statyer av betydande personer i Ungerns tusenåriga historia. Killen med vingarna högt där uppe ska föreställa ärkeängeln Gabriel som bl.a. håller i kronan som vatikanen skänkte till Ungern år 1001 när landet blev ett kungarike.

Stadsparken, Városliget
Bakom torget finner du stadens lungor som här heter Városliget och är Budapests största park. Du finner Zoo Állatkert, nöjesparken Vidámpark, thermalbadet Széchenyi och Vajdahunyad borg, Vajdahunyad-vár som är ett gäng ungerska byggnader i olika byggnadsstilar.Parlamentet Foto: Patrik Mattsson © 2007Parlamentet
Ungerns själ, med sina 96 meter blickar hon ut över Donau, en imponerande syn! Byggnaden ligger vid Kossuth tér på Pestsidan. Det är en nygotisk skönhet som äger 691 rum och fasaden är dekorerad med statyer på alla Ungerns härskare fram till år 1848 och allt detta stod klart år 1902. Den heliga Stefanskronan med sitt sneda kors och de övriga riksregalierna har nyligen flyttats hit från Nationalmuseet. När du ser att flaggan är hissad betyder det att parlamentet är samlat.

Kan du bevisa att du kommer från ett EU land så har du fritt inträde, läs mer på Parlament.huFrihetsbron, Szabadsághíd med hotel gellert i bakgrunden Foto: Patrik Mattsson © 2007Broarna
Det finns sju broar som sluter samman Buda och Pest. Som turist lär du komma i kontakt med någon utav dessa...

Kedjebron med sina vakande lejon.
384 meter, stod klar år 1849

Elisabetsbron (den vita).
290 meter lång, stod klar år 1903

Frihetsbron (den gröna)
331 meter lång, stod klar år 1896.

Margaretabron (söder om Margaretaön)
567 meter, stod klar 1876Övrigt

Bo billigt och centralt i Budapest  
Lägenhet Victor Hugo 25-27 - Pestsidan, nära West End Citycenter och metro M3
Hotell Attila Attila u. 20 - Pestsidan, 300m från tågstationen Rómaifürdő
Hotel Császár Frankel Leo út. 35 - Budasidan nära Donau och Margaretabron. De har fri parkering på gatan.Renoveringsobjekt Foto: Patrik Mattsson © 2007
Slutord
Som nämnts, det var 10 år sedan Budapest bevistades och det är en sann glädje som infinner sig när man ser hur trevligt det är att vandra runt i staden och nu även på kvällstid. Att tänka på när du ska betala notan, restaurangen lägger på en driks på 12% på allt du ätit och druckit, detta är helt i sin ordning men det kan kännas lite overkill att behöva ge driks utöver detta, du avgör!

I turiststråken är prisläget nästan som hemma, men man ska komma ihåg vad man får för pengarna, exempelvis för dig som är gåsleverfanatiker!

Kontrasterna på byggnaderna är stora, från överdådigt till akut renoveringsbehov men det renoveras och byggs i staden. En del hus har skydd för nedfallande fasadtegel/puts.

Europas porrindustri har sitt säte här, det finns en stor mängd strippklubbar som lurar skjortan av turister. Om du vill uppleva poledance så ta dig till Marilyn Notouch Bar, de har inget inträde men drinkarna är dyrare här.
Ägare kommer och går, denna uppgift har garanterat ett bäst före datum.

Budapest, upplev atmosfären och det rika arvet från svunnen tid!


Shopping i Budapest är koncentrerad till Váci gågatan och dess sidogator Kígyó-, Petőfi Sándor-, Kossuth Lajos- och Rákóczi- gatan. Utöver dessa så finns det varuhus som blommat upp på senare år, exempel på detta är det 8 våningar höga Mammut med sina 300 butiker och självklart jätten West End med sina 400 butiker!

 
Mammut Lövőház utca 3. Budapest II
Westend Váci út 1-3. Budapest VI
Eurocenter-obuda Bécsi út 154. Budapest III
Rozsakert Gábor Áron utca 74. Budapest II
Poluscenter Szentmihályi út 131. Budapest XV
Budagyongye Szilágyi Erzsébet fasor 121. Budapest II
Arkad Örs vezér tere 25


Trevlig Resa!


Se film... 

Tillbaka