Storbritanien: Skottland

Landsnummer
Ambulans
Brandkår
Polis


Vädret Edinburgh




Webbkamera



Nationaldag

30:e November


Sidan skapad
13-01-01

Sidan uppdaterad
13-01-01













 

  
 


Edinburgh Foto: Ella L. © 2012 Edinburgh
Den skotska huvudstaden Edinburgh blev 2012 utsedd till Europas trevligaste stad att besöka och det med rätta. Första och främst är det det skotska sinnelaget, väl berett med whisky och goda historier, som sätter sin prägel på staden, i andra hand den gråa, gotiska skönheten i stadsbilden. Vill du lära dig om spöken har du kommit till rätt stad – här har kommunen spärrat av delar ev den världskända Greyfriars kyrkogården efter det att besökare lämnat med oförklarade rivmärken och sår.

Staden har två UNESCO listade stadsdelar. Medeltida Auld Toun och 1700-talets New Town har båda en mycket egen karaktär som ger Edinburgh både en känsla av pompa och ståt och mystik som passar utmärkt för t.ex. Ian Rankins många deckare som utspelar sig här. Edinburgh är byggt på 7 kullar och en av de mest älskvärda aspekterna av staden är närheten till naturen. Vandra upp på Arthur's Seat, den mest centrala av kullarna och du kommer att glömma att du är mitt i en stad med en halv miljon invånare.

Storebror Glasgow ligger på en timmes avstånd och norrut är du snabbt i de mytomspunna Highlands där lochs (sjöar) och slottsruiner återfinns precis lika ofta som turistbroschyren lovar – men kör din egen väg och slipp busslasterna med turister på varje fik. Då är det bättre att fastna bakom en grupp ostressade highland-kor på en snirklig liten landsväg istället.
Välkommen till Edinburgh!





Historia
700-talet E.Kr. Fortet Din Eidyn byggdes, troligen inom moderna Edinburghs gränser
1500 t Flodden Wall byggdes för att skydda staden från Engelska styrkor som hotade att invadera Edinburgh.
1583 Edinburgh Universitet grundas. Edinburgh var under 1700-talet en ledande nation för vetenskap och filosofi i Europa.
1707 Storbritannien bildas och Edinburgh förlorar sitt parlament och skotska själsvtyre till Westminster.
1999 Edinburgh återfår sitt eget parlament men är fortfarande en del av Storbritannien.




Edinburgh Foto: Little Me © 2012 Att köra till Edinburgh och parkera
Det är inte alltid helt enkelt att köra i Edinburghs city center, dock betyder det inte alls att du inte ska göra det. Håll dock utkik efter ett nät av enkelriktade gator och ett evigt arbete med att installera språvagnar, vilket stör trafiken i hela staden. Parkera kan man göra i parkeringshus eller gratis på gatorna utanför betalzonen. Att promenera från betalzonens gräns till city center tar runt en halvtimme, annars kan man utnyttja det väl utbyggda bussnätverket. Att ha egen transport i Edinburgh betyder dock att man som besökare har möjligheten att besöka vackra områden utanför staden. Välj en årstid utanför vintermånaderna eftersom väglaget ofta är halt och ärligt talat ganska farligt under vintern (då ingen här har vinterdäck). Under vår, sommar och höst varierar vädret mellan regnigt och grått, till sol och klart,
ofta flera gånger per dag.


Festivaler
Under augusti förändras staden från en lugn och avslappnad plats till full av liv och rörelse i varje vrå. Augusti betyder varje år Edinburgh International Festival, Edinburgh Fringe Festival och Edinburgh Book Festival. Tillsammans utgör dessa Europas största konst- och kulturfestival. Utbudet är enormt, från klassisk musik till gratis komedi, teater och cirkus. Det talas om post-festival depressioner här och har man en gång upplevt staden under augusti känns september tomt. I slutet av september börjar dock universitetet igen och drar med sig nytt kultur- och nattliv. Edinburgh har ett allmänt mycket stort utbud av musik, konst och teater. Besök en av de traditionella folkmusik pubarna vilket kväll som helst i vecka för att åtnjuta skots folkmusik live. Man märker snart att här bor ett folk med stolta traditioner och en en investering i den skotska nationen. Vår- och vintersolstånd firas utifrån keltiska traditioner med eld och återskapande av sägner om Majdrottningen och den Gröna mannen. Beltane Fire Society har hundratals volontärer inblandade i dessa ritualer. Beltane firas i månadsskiftet april/maj och Samhuinn på Allhelgona, den 31:a oktober. Likaså firas inte nyår i Edinburgh utan Hogmanay, det traditionella skotska nyåret som varar många dagar och inkluderar ett fackeltåg som avslutas med att bränna ett vikingaskepp. Missa inte de spektakulära fyrverkerierna som avfyras från Edinburgh Castle.



Sevärdheter  Gingerbread House
I hjärtat av historiska Edinburgh återfinns Edinburgh Castle. Detta slott, som snarare kan liknas vid ett antal hus på en klippa mitt i staden, kan ses från nästan hela staden och är spektakulärt upplyst under mörkrets timmar. Numer huserar den brittiska armén här men mestadels har slottet en enbart ceremoniell funktion, med ett antal museum att besöka och under Augusti månad, det otroligt populära Military Tattoo. Från slottet och ner till Drottning Elizabeths Edinburgh residens Holyrood Palace sträcker sig stadens turistgata nummer 1, The Royal Mile. Här kan man förutom otaliga ull-, kilt- och whiskyaffärer ofta avnjuta säckpipor, andra gatumusikanter och ett trevligt gatuliv. Allt är inte turistindustri här dock utan avvik från huvudgatan och upptäck de många vindlande trappor, gränder och tunnlar som leder till traditionella pubar och gömda trädgårdar. Staden erbjuder en fantastisk mängd guidade vandringar på olika teman. Gå den literära vandringen och du får besöka cafét där J K Rowling började skriva Harry Potter, privatskolan Goegre Heriot som inspirerade Hogwarts, Sir Walter Scotts favorithak och Muriel Sparks literära scener. Än mer populära är de otaliga spökvandringar som erbjuds här. En favorithistoria är då att berätta om de underjordiska tunnlar som byggdes tillsammans med staden på medeltiden och som användes för att förvara pestsmittade under digerdöden på 1300-talet. Idag kan du slappna av med en ale i en av de barer som numer huserar i tunnlarna efter vandringen, om du vågar!




 Edinburgh Foto: Ella L. © 2012

Utflykter
Ett populärt besöksmål är Roslin Chapel, känt från Da Vinci-koden. Tyvärr har det nyfunna kändisskapet producerat ett besökscenter framför kyrkan och man måste köpa biljett ens för att fika, men, gå på en promenad i ravinen nedanför kyrkan! En otroligt vacker ravin med en flod på botten, en slottsruin och underbar utsikt. Väl värd ett besök. För en längre utflykt rekommenderas ett tur längs väg A701 mellan Edinburgh och Moffat, ett trevligt mindre samhälle söderut. Vägen slingar sig utmed en dalgång och kommer med många plötsliga kurvor och nya synintryck. Även norrut finns en mängd så kallade Scenic Trail routes att köra, till exempel genom nationalparken Loch Lomond och the Trossachs.










 
 
 

Se film...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 















 

Tillbaka