England: Sussex

Landsnummer
Ambulans
Brandkår
Polis


Click for London Gatwick, United Kingdom Forecast


WebbkameraNationaldag

23:e April


Sidan skapad
08-06-19

Sidan uppdaterad
12-01-25

 

  
 


The Lanes en regnig afton Foto: Patrik Mattsson © 2008 Brighton
Hon är sydkustens okrönte partypingla, helt osynkad sina grannar drar hon fram likt en orkan där londonbor, språkrese- elever och övriga turister sugs in i stadens härliga nattliv.

Med sitt Brighton Pier, som hon använder som kurslokal för att lära ut turisterna de engelska myntvalörerna, har hon det mesta som krävs för att dränera plånboken.

En gång i tiden jagade IRA den lilla järnladyn (Margret Thatcher) med dynamit i staden, idag finns bara dramat kvar vid frukostbordet som består av te, vita bönor, bacon, ägg, korv och tomat.
En "ringhals 2- laddning" som gör att man orkar med de pittoreska kvarteren the lanes, pubarna, Royal Pavilion, restaurangerna, St Bartholomew's och kanske en riktigt lång strandpromenad.

Hennes storlek kontra uteliv fascinerar, man skulle kunna säga att det är mycket party/ m².
Det bokstavligt talat kryllar av pubar, nattklubbar och restauranger där t.o.m. den kräsnaste party turisten mjuknar.

Det här är ingen go with the flow lady, hon tillhör änglarnas land som en gång i tiden hade herraväldet här på jorden och hon är fast besluten på att sprida användandet av ett- glas fönster, miles, och vänstertrafik, välkommen till Brighton!

Historia
1514 Fransmännen bränner ner Brighthelmstone (Brighton).
1651 Slaget vid Worceste, Charles II flyr till Frankrike via Brighton
1916 Royal Pavilion, militärsjukhus till indiska soldater.
1940 Stranden mineras och stadens inv. evakueras.
2008 "Bila i Europa.se" besöker Brighton.


Språkkurser i Brighton
Brighton SkolaSom redan nämnts är en av de stora befolkningskategorierna i Brighton studenter och på sommaren framförallt språkstudenter. Studentlivet här gör att staden känns ung och full av energi, och ibland är det svårt att träffa någon som faktiskt växt upp här. Detta är en ordentligt internationell stad, mer europeisk än de flesta andra brittiska städer både i frågan om befolkning och liberal öppenhet.
Brighton Skola För äldre ungdomar eller vuxna studerande som söker en spännande destination att plugga utomlands på är Brighton att rekommendera, dock kostar det att studera här. De båda universiteten, University of Brighton och University of Sussex, har blivit mycket dyrare de senaste åren, och Brighton i stort är inte en billig stad att leva i. Låt det dock inte avskräcka, Brighton är en välkomnande och utvecklande stad att studera i. Vill man inte plugga på universiteten erbjuds flera college här, för att inte tala om engelska kurser för utländska studenter.

Vill man lära sig engelska kan man i Brighton välja mellan inhemska språkskolor, den svenska folkskolan Loxdale i stadens utkant, eller Göteborg Universitets utbytesprogram med University of Sussex.För barnen

Akvarium
Akvariet, som är ett av Europas äldsta, innehåller en undervattenstunnel, hajar och mycket mera. Ett bra alternativ för en regnig dag.
Hur hittar jag dit: Entrén ligger mittemot Brighton Pier.
Tåg
Världens äldsta elektrifierade tågsträcka finns i Brighton.
Hur hittar jag dit: Gå ner till stranden, 100m väster om piren. Här ligger även en liten golfbana.Flygplats Gatwick Nationalrail Brighton London Karta London - Brighton Foto: Patrik Mattsson © 2008 Att köra till Brighton och parkera Klick karta >>
Om du väljer att flyga till Gatwick och hyra bil där så har man hela registret av biluthyrningsfirmor på plats (både norra och södra terminalen), kanske bäst att reservera framför datorn.
Tänker du ta tåget från flygplatsen så går detta från den södra terminalen.

Parkering
Studera denna länk.

Sevärdheter  Queens Road Foto: Patrik Mattsson © 2008
Queens Road
Gatan knyter ihop järnvägsstationen med stranden och redan halvägs ner finner man det gamla klocktornet från år 1888 som är ett bra riktmärke i staden. Åt höger ligger Churchill Square med sitt stora köpcentra, rakt fram d.v.s. ner mot stranden ligger det en hel del hålligång som det påkostade Oceana club.

The Lanes
Detta är en serie charmiga smala gågator i en slags Charles Dickens miljö där miniatyret härskar. Antikvitetsaffärer, juvelerare, pubar, restauranger och andra udda affärer trängs i dessa kvarter, ett måste i Brighton.

North Lane
Ett lika stort måste där second hand och det bohemiska härskar, massor av affärer som trängs bland restauranger, pubar mm. Om du står med tågstationens huvudentré i ryggen så har du området på vänstersida. Se karta.
 Denna italienska restaurang i the lanes rekommenderas varmt Foto: Patrik Mattsson © 2008

 Stranden i Brighton  Foto: Patrik Mattsson © 2008
Stranden
Känslan av att räckena vid den långa strand- promenaden inte målats om sedan ABBA slog igenom här är påtaglig, men färgvalet är läckert. Strandenpromenaden är the place to be, i dagsljus kan du uppleva volleybollsplan, barnpool, the Brighton pier, pubar eller arrangemang som det här.

Under de sena timmarna ändrar promenaden skepnad och tillhör du dem som vägrar att gå hem innan kl. 03:00 så har du kommit rätt då merparten av nattklubbarna inne i staden stänger vid två. Varför inte prova det här stället.

Stranden är en klapperstensstrand, d.v.s. små runda stenar.


 PUB miljö Foto: Patrik Mattsson © 2008
Slutord
Oavsett promillehalt, ålder, plats eller tjänst (ex. polis) så är brightonborna riktigt trevliga, det känns som om stora delar av staden klämt in en o annan charmkurs mellan bönorna och strand- promenaden.

Tips för dig som ska äta på puben, här går man fram till bardisken och beställer mat och dricka.

Bila i Europa.se riktar ett stort tack till Jens som lät oss uppleva Brighton lite mer.

Nättips!
En riktigt bra brightonsida är mybrightonandhove.org.uk där många har delat sina minnen, foton, kunnanden och tyckanden om staden.


Churchill Square Shopping Centre Centrat har över 80st affärer.

Lycka till på resan !
 
 
 

Se film...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Se film...
 

Tillbaka