Frankrike: Normandie
Landsnummer
Ambulans
Brandkår
Polis


Vädret Dinard
Webbkamera


Nationaldag

14:e Juli


Sidan skapad
06-09-20

Sidan uppdaterad
13-01-13Vid bilolycka

Fransk/Svensk
olycksrapport
Skriv ut och ta med. 

  

 Gågatan: Mikael Arfvidson © 2006.
Mont S:t Michel
Bygg ett kapell på toppen av berget Monte, ja dessa ord förmedlade ärkeängeln Mikael till biskopen Aubert i hans dröm den där höstnatten år 708. Det visade sig att det skulle ta mer än 1000 år för drömmen att nå 183 meter över havet, detta är höjden på spiran som färdigställdes på 1900- talet.

Denna granitö ligger i Normandie och detta kan vi väl tacka vikingarna för. I ett försök att få slut på deras härjningar i området så tilldelas dem ett stycke land som senare kommer att heta Normandie (nordmännens land).

Vandra omkring
Granitklippan som kröns av ett kloster är redan på avstånd något unikt, nästan lite magiskt. Att vandra omkring här är ett trevlig äventyr som fylls av trånga gränder, smala gator som sticker av tvärt för att ta oss vidare uppåt. När du kommer innanför muren så finner du en turistbyrå och postkontor, sedan når du den ovanligt smala gågatan (T.V). Här finner man souvenirbutiker, restauranger, muséer, hotell mm. Vill du uppleva ösamhället och klostrets historia genom en serie av tablåer så gå in på Musée Grevin.

Historia


0933 Vikingarna dyker upp.
0996 Benediktklostret etableras.
1782 Edouard Corroyer får i uppgift att renovera klostret.
1793 Klostret tjänstgör som fängelse
2005 "Bila i Europa.se" besöker Le Mont Saint Michel.


En del av parkeringsplatsen Foto: Patrik Mattsson © 2005Att köra till Mont S:t Michel och parkera
Kommer du från Caen så ta A84 tills denna övergår till N176 mot Pontorson. Sväng av här, sedan är det skyltat och du är framme efter ca. 9km, under högsäsong så kan det vara en lång bilkö.

Parkera:
Parkeringsplatsen är enorm, avgiften är 4 euro (uppgift. fr. 2005).
Sevärdheter  Klostret och kyrkan Foto: Patrik Mattsson © 2005
Klostret och Kyrkan.

Klostret är en självklarhet, under högsäsong så kan kön vara ett mardrömsprojekt, notera att under Juli och Augusti så är det öppet till 23:00 (uppgifter från 2005).

Den gotiska klostergången är riktigt praktfull, likaså det gotiska koret som allmänt kallas underverket
”La Merveille”.

Tänk på...
Att vandra omring i bukten kan vara lockande. Tidvattnet "rusar" in i bukten men en nivåskillnad långt över din längd, tidvattentabell är ett måste. Det finns kvicksand i området och det har förekommit att människor fastnat i sanden.

Framtidsprojekt
Sommaren 2006 så meddelade den franska premiärministern Dominique de Villepin, ett € 150 miljoner projekt som kommer ta bort gyttjan i området med hjälp av en hydralisk damm. Detta kommer göra Mont Saint Michel till en ö igen. Projektet planeras vara klart till år 2012.

Trevlig Resa!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  


Tillbaka